De gasprijs blijft voorlopig op Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform dat een belangrijke Europese referentie is, rond de 275 €/MWh hangen. Daarmee lijkt de nieuwe extreme stijging (voorlopig) een halt toegeroepen. Zekerheid is er echter niet, want het blijft crisis. Ook met extreme elektriciteitsprijzen. In deze crisisupdate onder andere meer daarover.
De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 23 augustus op de Title Transfer Facility. Bekijk hier de actuele cijfers.
De extreme energiesituatie gaat slachtoffers geven. Landelijke media pikken de crisissituatie in de glastuinbouw ook op. Bijvoorbeeld Hart van Nederland, dat bij kweker Kees Satter uit het Gelderse Gameren langsging. Hij heeft maandag besloten te stoppen met de productie van zijn chrysanten. De alsmaar stijgende energieprijzen zijn de reden. In samenspraak met zijn collega's, leveranciers en afnemers heeft de kweker besloten de stekker er voorlopig uit te trekken. Tot volgend jaar geen nieuwe bloemen meer. De kweker vreest voor een faillissement. Bekijk het item hier.
Energiehandelsplatform Powerhouse blikt vooruit op week 34 en terug op een bizarre energieweek met het ene prijsrecord na het andere. Voor deze week verwachten de energiespecialisten hoge prijzen en nog geen echte daling. Elk bericht kan de prijs doen opschieten. Bij Powerhouse wijzen ze bijvoorbeeld op het bericht vanuit Gazprom
dat de gasprijs naar 400 €/MWh zou kunnen stijgen. Het zou volgens de energiespecialisten 'een self fulfilling prophecy kunnen worden.' Voor elektriciteit stijgen de prijzen maar door. De warmte deze week gaat opnieuw voor prijsdruk zorgen is de verwachting.
De energiespecialisten constateren dat op de handelsmarkt het verschil tussen hoge en lage prijzen toeneemt. De meest goedkope uren lagen in het verleden altijd in de nacht. Nu is dat overdag als met name zon maximaal levert. Dat kan zelfs leiden tot een negatieve prijs voor enkele uren. De duurste uren komen voor als stroom gemaakt wordt met duur gas of kolen. Lees hier de hele analyse.
De conclusie dat de elektraprijzen maar door blijven stijgen wordt ondersteund met enkele grafieken uit berichten op Twitter.
https://t.co/tSdblGPFJX pic.twitter.com/yKiAvr2J1i
— Remco de Boer (@remcodb) August 23, 2022
Energie-expert Remco de Boer wijst erop dat het besef dat Europa zonder gas ook een tekort gaat krijgen aan elektriciteit pas deze maandag echt doorgedrongen is. Daarbij wijst hij op een publicatie van Energeia.
De NOS schrijft over energiebedrijf Eneco dat de vergoeding voor teruglevering van zonnestroom op het net terugschroeft. De vergoeding is nu nog gekoppeld aan de stroomprijs en kan daardoor oplopen tot meer dan 50 cent per kilowattuur. De maximale prijs wordt teruggebracht tot 9 eurocent per kwh.
Op LinkedIn verscheen ook een opvallend bericht. Canada heeft zoveel aardgas in huis dat het gasnet het er bijna niet meer aankan. Ondertussen ontbreekt het aan de middelen andere landen, die om gas schreeuwen, het gas te leveren. Forex News schrijft erover.
De Europese Commissie heeft ingestemd met een Nederlands staatssteunplan voor energie-intensieve bedrijven. Nederland heeft een regeling opgetuigd ter waarde van 835 miljoen euro. Met dat geld wil Nederland de indirecte emissiekosten in het kader van het EU-systeem voor de handel in emssierechten (ETS) voor bedrijven gedeeltelijk gaan compenseren. De bedoeling is dat bedrijven Nederland dan niet ontvluchten op zoek naar landen waar ze goedkoper kunnen produceren. Een klein deel van de Nederlandse glastuinbouwbedrijven valt onder de ETS-regeling.
De regeling dekt een deel van de hogere elektriciteitsprijzen ten gevolg van het effect van de koolstofprijzen op de kosten van elektriciteitsopwekking, de zogenaamde 'indirecte emissiekosten', die tussen 2021 en 2025 worden gemaakt. De steunmaatregel is erop gericht het risico op zogenaamde 'koolstoflekkage' te verminderen, waarbij bedrijven hun productie verhuizen naar landen buiten de EU met een minder ambitieus klimaatbeleid, waardoor de emissies van broeikasgassen wereldwijd toenemen. Lees hier het volledige bericht bij de Europese Commissie.
Eurostat komt met cijfers die laten zien dat de broeikasgasemissie van de agrarische sector tussen 1990 en 2020 is gedaald. Alleen de transportsector zag haar emissie stijgen.
Minister Jetten (Klimaat en Energie) verzoekt in een brief gedeputeerde staten van de provincie Groningen om het aanlanden van LNG met behulp van 2 LNG-schepen te gedogen totdat de benodigde vergunningen worden verleend. Vergunningverlening voor een drijvende installatie in het Eemshavengebied in Groningen loopt vertraging op. Ook technisch zijn er problemen, onder meer met elektriciteitsvoorziening. Tijdelijk zal de installatie op gas moeten gaan draaien. Het kabinet vraagt het lokaal gezag onder meer de NOx-emissie die daarbij vrijkomt te gedogen in het belang van de gasleveringszekerheid.
De Raad van State heeft uitspraak gedaan in een zaak tussen de Groninger Bodem Beweging en de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Die mocht instemmen met gaswinning in Groningen voor het jaar 2021-2022 zegt de Raad van State. Het gaat om winning van 4,5 miljard kubieke meter gas (bij een gemiddelde temperatuur) uit het Groningerveld. Lees hier meer over de uitspraak. Onder meer in de glastuinbouwsector roept men regelmatig op om de gaswinning in Groningen op te voeren nu het crisis is. Daarbij moeten dan wel de bewoners daar voor de gevolgen gecompenseerd worden.