Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Extreme gasprijs voor 2022 gisteren niet doorgestegen

De extreme stijging van de gasprijs de afgelopen dagen lijkt te zijn gestopt. Gisteren sloot de TTF-gasprijs voor de resterende maanden van 2022 voor het eerst iets lager af dan de dag daarvoor. In deze crisisupdate meer hierover én over de gasvoorraden in Nederland.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 17 augustus op de Title Transfer Facility. Bekijk hier de actuele cijfers. 

Die gasvoorraden zullen, volgens schema, op 1 november gevuld zijn. Dat zeggen het ministerie van Economische Zaken en energie-experts. De NOS schrijft erover. Het gaat dan om een vulgraad van tachtig procent. Of Nederland ook verder dan die tachtig procent vulgraad wil gaan, is nog onderwerp van discussie. GasTerra, dat gas opslaat, zegt dat het een groot financieel risico is met de huidige hoge inkoopprijzen. Als de gasprijs tot onder inkoopprijs zou dalen, lijden de partijen die nu gas opslaan verlies. Mogelijk past Den Haag daarom bij. 

Vanochtend schommelde gasprijs op of net boven het prijsniveau van gisteren. Van opluchting kan echter geen sprake zijn. Met een gasprijs van nog altijd ruim boven de 200 euro per megawattuur is voor veel telers nog altijd geen rendabele teelt uit te rekenen. 

In het Financieele Dagblad komt Arcadia Chrysanten voorbij als een bedrijf dat zelf de productie terugschroeft, gepijnigd door de gasprijs. Directeur-eigenaar Bert van Ruijven verwacht dat er volgend jaar 35% minder chrysanten zijn én ook dat er bedrijven moeten stoppen.

BNR schrijft over de inflatie, die maakt dat 'essentiële bedrijven', dat wil zeggen bedrijven die 'essentiële producten verkopen', een beleggingssucces zijn. Of de glastuinbouw, goed voor groenten- en fruitproductie, daar ook bij hoort, wordt niet beschreven door BNR. Lees hier het hele artikel. 

Persbureau Reuters meldt op basis van nieuwe prognoses van het Russische ministerie van Economische Zaken dat Rusland 'de sancties beter verteert dan verwacht'. BNR schrijft erover. 

De Stentor schrijft dat Duitsers hopen op extra aardgas uit Groningen, maar er niet om vragen. 

De productie van fossiele energiebronnen tijdelijk opschroeven om de tekorten die ontstaan door de oorlog in Oekraïne op te lossen is een heel slecht idee. Zowel economisch gezien als voor het klimaat. Dat zeggen experts van de Climate Crisis Advisory Group in een recent rapport. Chance Inc. schrijft erover.