De uitvoering van het project Aardwarmte Polanen komt naderbij. Onder voorbehoud van de uitkomst van archeologisch onderzoek begin augustus én het ontvangen van een definitieve omgevingsvergunning, kunnen in september de bouwwerkzaamheden op locatie beginnen.
Eerst zal het bouwterrein op locatie Polanen gereed gemaakt worden. Vanaf januari 2023 wordt de boorinstallatie opgebouwd. Het boren zal (naar verwachting) plaatsvinden in februari en april 2023. Daarna volgt de afwerking van de inrichting. Naar verwachting start in oktober 2022 de aanleg van het warmtenet.
Voor de aanleg van de warmteleiding, onder voorbehoud van afronding van vergunningsproducedures, worden twee methodes gebruikt. Projectmanager Michiel van der Doe licht het toe op de website van het project: “Zo mogelijk graven we sleuven, waarna de leiding in de grond wordt gelegd. Daarnaast voert de aannemer diverse locaties gestuurde boringen uit. Deze boringen zijn noodzakelijk wanneer het tracé kassen, wegen, watergangen of zelfs een brug passeert.”
Bij het gegraven deel zal de leiding 1 meter onder het maaiveld komen te liggen. Bij een gestuurde boring kan de leiding veel dieper worden gelegd; tot 20 meter onder het maaiveld. Deze diepte kan nodig zijn om veilig om funderingen, van bijvoorbeeld kassencomplexen, heen te gaan. Ook worden zo op een veilige manier aanwezige kabels en leidingen gepasseerd.
De route van het eerste deel heeft een lengte van 2 km. Michiel: “De warmteleiding start bij de toekomstige aardwarmte-installatie, gaat in zuidelijke richting verder en eindigt ter hoogte van de kruising N211/N213, op het terrein van netbeheerder Westland Infra. Vanaf 2023 worden nog vier delen aangelegd om daarmee het warmtenet voor Polanen te completeren. De route van deze laatste delen wordt de komende tijd verder ontwikkeld." Het warmtenet van Aardwarmte Polanen krijgt een totale lengte van circa 20 km.
Bij kwekerij Van den Ende Rozen in Monster hebben omwonenden op 13 juni informatie gekregen over het project. Half september volgt een nieuwe informatieavond. Op de website van Warmtecoöperatie Polanen is ook informatie over het project te vinden.
Bron: Warmtecoöperatie Polanen / HVC Groep