Tholen – Tijdens teeltwissels gaan er heel wat meters snipperdoek heen en weer in de kas. Reden voor tomatenteler Schenkeveld om op zoek te gaan naar een machine die doeken goed reinigt én goed en snel verwerkt. Een wensenlijstje werd opgesteld. De conclusie was vervolgens dat er op de markt geen machine aan alle wensen voldeed. Leon Schenkeveld klopte daarom bij Bart van Beusichem van Van Beusichem Mechanisatie aan om samen een machine te ontwikkelen.
Al direct bleek de doekenwasser die uit het ontwikkelproces rolde voor de telers een grote aanwinst, zag Leon. Met nog wat kleine aanpassingen na de eerste rondjes teeltwissel in het winterseizoen 2021-2022 is de machine nu hélemaal naar wens. “Dit is de machine zoals wij vinden dat die moet zijn”, is de teler met meerdere locaties overtuigd. Bart: “Eigenlijk hebben we de machine vooral nog iets minder complex uitgewerkt als dat we het eerst hadden uitgedacht.”
100% door water heen
De tomatentelers van Schenkeveld hadden meerdere punten op hun wensenlijstje staan. Eén daarvan was dat de machine meerdere soorten doeken moet kunnen verwerken. “Soms heb je nog te maken met oudere doeken, die trekkracht op maar één kant hebben. Die doeken moet je omrollen. Dat kost tijd. Met deze machine is dankzij een tussenrol mogelijk de doeken om te spoelen terwijl de trekrichting hetzelfde blijft. Zodoende kun je de doeken grondig reinigen.”
Er zijn al wel doekenwassers op de markt, maar die kozen de telers niet. Leon: “Veel machines werken bij het reinigen en ontsmetten op basis van een nevel of een spray. Dat willen wij niet. Wij hebben er een goed gevoel bij als het doek honderd procent door water met ontsmettingsmiddel gaat. Met deze machine kan dat en bovendien is de machine ook nog snel.”
De doeken gaan in de machine door twee schrappers waar het harde organische vuil van het doek kan worden geschrapt zoals tomatenpitjes of bladresten. Hierna gaat het doek door een bad met water. Bart: “Daarmee pakt het water met ontsmettingsmiddel het hele doek mee.” Leon: “Dat is precies wat wij willen. Wij vinden dat betrouwbaarder dan een sproeier of nevelstraaltje. Daarbij kan makkelijk een keer een onderdeeltje niet optimaal werken, waarbij je inlevert op een optimale ontsmetting. Met de huidige virusproblematiek is dat niet wat je wilt.” De doekenwasser moet op verzoek van de telers tegen alle soorten ontsmettingsmiddelen kunnen, ook tegen chloor. Bart: “Daarom hebben wij gekozen om de machine van roestvast staal te maken.”
Recht op- en afrollen
Begin augustus was Leon op een van de locaties bij Schenkeveld bezig met een teeltwissel. Daar zag hij opnieuw dat het met de snelheid van de machine ook wel goed zit. “Met rollen van 125 meter kwamen we op 12 rollen per uur uit. Afhankelijk van de lengte van de rol die je gebruikt varieert dat getal.”
Belangrijk is ook dat de machine de doeken, behalve snel, ook recht oprolt. Bart bedacht er een slim systeem voor dat met sensoren werkt. “Hierdoor rolt de machine de doeken netjes recht op- en af, zonder dat de mens bijvoorbeeld met een joystick hoeft te sturen.”
Mobiel
De telers hebben de mede ontwikkelde machine in eigen beheer. Leon: “Wij hebben genoeg kassen om die stap te zetten en kunnen zelf nu het moment van inzet kiezen. Momenteel gaan twee uitzendkrachten van ons met de machine mee langs alle locaties. Belangrijk is daarom voor ons ook dat de machine mobiel is.”
Bart geeft aan dat de machine daarom op wielen staat. “De machine is 6 meter lang en rol je zo een (kleine) vrachtwagen in. Je hoeft de machine niet uit elkaar te halen.” Leon bevestigt dat. “Wij hebben een vlotter op de waterbak zitten, steken de stekker in het stopcontact, sluiten de slang voor water aan op de padgietpomp en gebruiken een dosatron die we afstellen op het percentage ontsmettingsmiddel dat we mee willen geven.”
Voor meer informatie:
Bart van Beusichem
Van Beusichem Mechanisatie
06 - 5365 0684
0174 – 523859
[email protected]
www.beusichem.com
Leon Schenkeveld
Schenkeveld
[email protected]
www.schenkeveld.co