Een goede start begint bij gezond uitgangsmateriaal. Teler Rudi Lenaers zorgt er samen met zijn team voor dat de jonge planten die bij Gipmans Planten de deur uitgaan een goede basis vormen voor de productie van vruchtgroenten in de kas. Hij doet daarom regelmatig proeven om de kwaliteit te optimaliseren en goed voorbereid te zijn op de toekomst.
Gipmans Planten, onderdeel van de Gipmans Groep, is een van de plantenkwekerijen in Nederland. Hoofdproducten zijn jonge planten voor de teelt van tomaten, komkommers en paprika's. Deze gaan behalve naar Nederland ook naar Tsjechië, Polen en Duitsland. Daarnaast kweken ze ook jonge planten voor de vollegrond en kruidenplanten voor de retail.
Rudi Lenaers is binnen Gipmans Planten op vier van de locaties verantwoordelijk voor de klimaattechniek, teelt, gewasbescherming en voedingsschema's van jonge planten voor de teelt onder glas. “Op drie locaties kweken we jaarrond jonge planten en op de vierde locatie alleen 's winters. De planten die we afleveren zijn allemaal hetzelfde. Het moet voor de klant niet uitmaken vanaf welke locatie ze afkomstig zijn.”
Paprikapluggen
Lenaers gebruikt twee soorten Grodan pluggen. Deze passen goed bij het verhaal van Precision Growing: een duurzame teeltmethode waarmee telers overal, los van de ondergrond optimale groeiomstandigheden kunnen creëren voor hun planten in steenwol.
Uitzondering bij Gipmans vormen de jonge paprikaplanten, die in andere steenwolpluggen gezaaid worden. In zijn streven naar verbetering heeft de teler gedurende het afgelopen teeltseizoen de resultaten in de standaard pluggen vergeleken met die van de Plantop pluggen. Twee maal per week zaaide hij paprika’s in Plantop pluggen en vergeleek deze met paprikaplanten in de gebruikelijke pluggen. Hij zag geen zichtbare kwaliteitsverschillen tussen de planten van de proefpartijen en de standaard. Dat betekent dat de overstap naar de Plantop pluggen zeker niet ten koste van de kwaliteit gaat. Daarnaast zijn er verschillende voordelen. Het aantal bruikbare planten ligt 1 á 2 procent hoger. “Paprikazaad is duur. Een zaadje kost 60 á 70 cent. Dus reken het verschil maar uit.” Een extra voordeel van deze pluggen is dat ze na gebruik bij de teler goed te recyclen zijn met de steenwol blokken en matten van Grodan.
Minder vaak watergeven
“Na het zaaien en initieel natmaken zijn de Grodan pluggen zwaarder dan de standaard pluggen. Dat wil zeggen dat de pluggen meer vocht hebben opgenomen. Dat is fijn, want je wilt het aantal gietbeurten zoveel mogelijk beperken. Een maal per week minder water geven, betekent ook dat je de plant een maal minder 'pest' met koud water”, noemt Lenaers als pluspunt.
Ook constateert hij minder uitdroging aan de randen van de trays. Dat betekent meer uniforme partijen. “Pluggen gaan een (planten)leven lang mee. De grootste penwortel begint bij de plug. Een goede beworteling is daarom heel belangrijk. Als een plug tijdens de opkweek te droog is geweest, treedt vaatbundelvernauwing op. Dit gaat niet over.”
Bij paprika kan koploosheid ontstaan. Dit verschijnsel treedt pas later op, in het drie- tot vijfbladige stadium van de jonge paprikaplant. Een oorzaak is dat de plant te droog heeft gestaan. Aangezien dit verschijnsel pas in het teeltbedrijf optreedt, heeft Lenaers hier minder zicht op. “Een uniform vochtgehalte van de pluggen tijdens de opkweek kan zeker bijdragen aan het voorkomen van dit probleem”, zegt Lenaers.
Joost Haenen van Grodan met Rudi Lenaers
Om olifantspoten te voorkomen, zet Lenaers de planten gekanteld in het steenwol blok. Hierbij zag hij geen verschillen in de opkweek ten opzichte van de standaard gebruikte pluggen.
Goede begeleiding
Grodan denkt mee, merkt de teler. Joost Haenen, crop consultant bij Grodan, weet vanuit zijn praktijkachtergrond als teler en gewasspecialist hoe telers denken. “Hij kent het teeltproces en snapt wat er speelt”, beaamt Lenaers.
Haenen zette samen met de teler de pluggenproeven op om een goede vergelijking te kunnen maken. Hier is ook het teeltteam van Lenaers bij betrokken. Hij wil ze laten groeien in hun eigen verantwoordelijkheid voor de teelt.
De teler gaat verder met de gezamenlijke proeven vanuit het streven van Gipmans naar een continue verbetering. “Deze zomer en winter kijken we naar een nieuw type plug, waardoor we niet meer met vermiculiet hoeven strooien. Het gebruik van vermiculiet zorgt voor extra kosten, de leveringszekerheid staat onder druk in de toekomst en zorgt voor vervuiling van het systeem.”
Voor meer informatie:
Joost Haenen
Grodan
[email protected]
www.grodan.nl