Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Team Koala schermt slim en is zuinig met warmte en CO2

Winnaar en tactieken autonome slateeltwedstrijd bekend

Tholen - Een sierteler, een innovatiemanager uit de tomaten, een vruchtgroenteteler, tal van kassenbouwers: wie dacht dat de afsluiting van de derde Autonomous Greenhouse Challenge alleen slaspecialisten zou trekken, had het mis. Een tachtigtal geïnteresseerden was afgelopen vrijdag naar Bleiswijk gekomen om 'Team Koala' de slateeltwedstrijd te zien winnen. Nog meer geïnteresseerd waren zij echter naar de tactieken van de vijf finalisten. Wat deden zij anders dan normaal en waar ging het soms mis?


Maximaal honderd man kon het evenement bezoeken. Bekijk hier de fotoreportage

Op die vragen kregen de deelnemers aan het eind antwoord. Voor die tijd waren zij 's ochtends in een reeks presentaties bijgepraat over autonoom telen en hadden zij 's middags een rondleiding langs projecten op het WUR-terrein gehad. Gevolgd door nog twee presentaties en toen de bekendmaking van de winnaar. Of 'winnaars', zoals jurylid Kathy Steppe het verwoordde. Alle vijf de teams hadden het na een selectie met onder meer een hackaton tot de finale geschopt. Een prestatie op zich. 


In verschillende groepen werden de deelnemers rondgeleid langs projecten op het WUR-terrein aan de Violierenweg in Bleiswijk

Uiteindelijk kon er maar een de winnaar zijn en dat was het Amerikaanse team Koala. Het team bestaat uit startup Koidra en onderzoekers van Cornell University. Anders dan bij de twee voorgaande edities van de teeltwedstrijd met komkommers en tomaten was de derde editie écht volledig autonoom. Daarmee gingen de teams een stapje dan datagedreven telen. 

Blik in het kascompartiment van de referentieteelt met uitleg van Anna Petropoulou van de WUR

Sensoren
Elk team had een hightech kascompartiment van Wageningen University & Research in Bleiswijk tot zijn beschikking om lollo bionda-sla van het Rijk Zwaan-ras Lugano te telen. De teams hebben hun eigen AI-algoritmes gemaakt. Deze algoritmes hebben volledig autonoom de instelpunten voor temperatuur, hoeveelheid dag- en kunstlicht, verwarming, CO2-concentratie en teeltgerelateerde parameters zoals gewasdichtheid, spreidingsmomenten en dag van oogsten bepaald. Naast standaard sensoren hadden de teams de beschikking over beelden van een Realsense 3D camera en specifieke sensoren geleverd door evenementsponsors Sigrow en Ridder. Sommige teams voegden eigen sensoren toe om input te leveren voor hun algoritme.

Leerzame proefteelt
Op 2 mei werd er geplant. De teams moesten sla telen met een streefgewicht van 250 g. Ook de kwaliteit werd beoordeeld. Als de kroppen te klein waren, bladpuntverbranding of andere misvormingen hadden, werden ze ingedeeld in klasse B met een lagere prijs of zelfs onverkoopbaar klasse C. Als de planten te groot waren, verspilden de teams middelen. 

Vóór 2 mei hadden de teams de kans gekregen een proefteelt te draaien in februari/maart. Datzelfde gold voor de referentieteelt, deze keer niet onder leiding van praktijktelers, maar onder leiding van WUR-onderzoekers. Hun proefteelt leverde een algoritme op waartegen de vijf finalisten streden. Die proefteelt pakte goed uit en de vijf finalisten leerden hier veel van, voordat zij zelf vanaf 2 mei hun teelt startten. 


Lollo bionda op beweegbare goten

Bug fixes
Het laatste team was op 17 juni klaar met de oogst. Het gebruik van onder meer warmte, elektriciteit en CO2 werd tijdens de teeltperiode gemeten en de operationele kosten werden berekend. De vaste kosten hingen af van de bezetting van de kasruimte en het gebruik van verschillende installaties, waaronder LED-belichting en scherming. Uit deze cijfers werd de nettowinst bepaald. Het team met de hoogste nettowinst won de wedstrijd.

De teams konden na de start van de finaleteelt op 2 mei geen toegang meer krijgen tot hun algoritme, maar moesten wel toestemming vragen voor het geval ze dringende wijzigingen (bug fixes) in hun algoritme moesten aanbrengen. De toegang werd in rekening gebracht, en de kosten werden afgetrokken van de nettowinst. Het winnende team had slechts één keer toegang tot hun algoritme nodig om een foutje te herstellen.

Teelttactieken
Aan het eind van de dag was men vooral bekend hoe extreem de vijf teams gegaan zijn.

Op plek vijf eindigde Team Monday Lettuce. De jury zag dat hier op het eind de sla te dicht op elkaar groeide en er mogelijk ook teveel belicht is. De nettowinst van dit team viel met -0,47 eurocent per vierkante meter negatief uit. Drie van de vijf teams kozen het moment om de goten wijder te zetten goed volgens de jury. Des te knapper, omdat hier in de theorie opvallend weinig gegevens over zijn. 


De captain van Team CVA was speciaal uit Zuid-Korea overgekomen

Op plek vier eindigde Team CVA. Dit team haalde een nettowinst van 1,47 euro per vierkante meter en gebruikte volgens de jury slim de cameradata van boven het gewas om de goten wijder te zetten. Belichting tijdens 'dure uren' pakte voor dit team niet goed uit.

Derde werd Team VeggieMight met een nettowinst van 2,14 euro per vierkante meter. Over dit team merkte Kathy namens de jury op dat zij slim hun schermdoeken in hebben gezet en geen LED-belichting toepasten in hun teelt. 


Team VeggieMight werd derde. Nikita Rogovoy (QuantumSoft) en Vincent van der Wijngaard (Horticompass) kwamen de prijs ophalen.

Tweede werd Team Digital cucumbers. Dit team voegde geen extra sensoren toe. Er werd een nettowinst van 3,39 euro per vierkante meter gerealiseerd, ondanks dat dit team klasse B sla heeft geoogst.

De winnaar werd Team Koala. De teamcaptain van dit team, Kenneth Tran, leidde tijdens de eerste editie van deze teeltwedstrijd zijn team ook naar de overwinning. Het team gebruikte geen LED-belichting, herstelde snel in het begin van hun teelt een fout omdat ze het verduisterings- en energiedoek door de war hadden gehaald en maakten slim gebruik van de gewastemperatuur voor hun verwarmingsstrategie. Slim schermen leverde dit team uiteindelijk meer licht in hun teelt op dan teams die wel met LED-belichting hebben gewerkt. Met een nettowinst van 5,93 euro per vierkante meter sprong dit team eruit. 


Fokke Kracht nam de prijs namens Team Koala in ontvangst

Lessen
Bij alle gepresenteerde cijfers gaf Anna Petropoulou van de WUR namens de organisatie nog wel een waarschuwing mee. De cijfers zijn niet één-op-één naast de praktijk te leggen. Wel werd duidelijk waar er op energiegebied winsten werden geboekt. Slim schermen viel bijvoorbeeld op. Aan de andere kant oogstte alleen de referentieteelt op tijd. Voor alle vijf de finalisten gold dat ze eerder hadden kunnen oogsten, en daarmee dus hadden kunnen besparen. 

Bekijk hier de fotoreportage. 


De cumulatieve slaproductie van vijf finalisten en de referentie. Alle vijf de teams teelden te lang door, zonder dat dat extra inkomsten opleverde.


Warmte-, elektriciteit- en CO2-gebruik door de vijf teams


Kostenoverzicht van de vijf finalisten en hun nettowinst. De referentie zou tweede zijn geworden 

Bekijk hier de fotoreportage.