De gasprijs wil nog altijd niet dalen. Daarmee is de huidige gasprijspiek hard op weg om de langste 'prijspiek' te worden sinds het losbreken van de gascrisis. Alleen in maart hield de piekprijs ook lang aan. In deze nieuwe crisisupdate aandacht voor die gasprijs, maar ook voor hoge elektriciteits- en CO2-prijzen als gevolg van de gascrisis.
De gasprijs voor 'winter 2022' sinds eind december 2021 tot en met 28 juni op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Klik hier voor de actuele prijzen.
Europa moet het gasverbruik komende februari met bijna een derde terugbrengen wanneer Rusland de gastoevoer stopt. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA), schrijft BNR Nieuwsradio. "Het is een scenario waar leiders zich op moeten voorbereiden", aldus IEA-directeur Fatih Birol. Lees hier meer.
Is CO2 via WKK nog wel het voordeligst?
AgroEnergy gaat in op de oplopende CO2-prijzen. Wegen de kosten van het laten draaien van een WkK voor CO2 nog wel op tegen de opbrengsten in de zin van meeropbrengst in de teelt? De energiespecialisten wijzen telers erop hier nog eens goed naar te kijken.
"Het opwekken van CO2 met de WKK is het laatste jaar fors duurder geworden", legt Chris Feijen, hoofd EnergieManagement bij AgroEnergy, uit. "Er gaat immers duur gas in een WKK. Maar lang niet altijd worden de hoge gaskosten gecompenseerd door een voldoende hoge elektriciteitsprijs. Het probleem zit er in dat de behoefte van de tuinders aan CO2 veelal gelijk valt aan de momenten dat het zonnig is en dat de elektraprijzen dan laag zijn als gevolg van opwekking uit duurzame energie. En dan met name in de weekenden."
Op die momenten gaan de kosten voor CO2 uit de WKK fors de hoogte in, geeft Feijen aan. “Een prijs van 50 cent per kilo is dan geen uitzondering. Dat is enorm hoog. Ter indicatie: voor vloeibare CO2 ben je gemiddeld 20 tot 25 cent per kilo kwijt.”
Wie tot de conclusie komt dat telen bij een CO2-prijs van 50 cent per kilo helemaal niet rendabel is, moet op zoek naar alternatieve CO2-bronnen, adviseert AgroEnergy. Of CO2 zuiniger of anders gaan gebruiken.
Nord Stream 1 uit bedrijf
Energiehandelsplatform loopt in een weekanalyse de prijzen van olie (iets gedaald), kolen (flink aan het stijgen), gas (stijgend) en elektriciteit (gestegen). Voor elektriciteit voorzien de specialisten op de korte termijn stijgende prijzen, maar op de langere termijn mogelijk iets van verlichting. Voor de gasprijs wijst men op het helemaal uit bedrijf gaan van de gaspijpleiding Nord Stream 1 van 14 t/m 26 juli vanwege onderhoud. "Dit gaat zeker een interessante gebeurtenis worden." Lees hier de hele analyse.
Europese optie inkomenssteun te beperkt voor glastuinbouw
Tot slot een bericht uit Den Haag. Minister Staghouwer van LNV informeerde de Tweede Kamer vorige week over tijdelijke steun aan de agrarische sector vanwege de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De Europese Commissie laat lidstaten toe om vanuit het Europees Landbouwfonds voor de Plattelandsontwikkeling de sector te steunen. Staghouwer ziet dit voor de glastuinbouw echter niet werken.
Hij wijst op onderzoek waaruit de verwachting is dat gemiddeld genomen alleen in de glastuinbouw de stijgende prijzen onvoldoende zullen worden gecompenseerd tot het niveau van het inkomen van 2021. Nederland mag maximaal 14,5 miljoen euro inzetten voor steun. Het gaat om maximaal 5% van de beschikbare middelen
vanuit de tweede pijler van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor een eenmalige steunverlening.
Gelet op het gesteld maximum van € 15.000 per bedrijf, kan aan ongeveer 970 glastuinbedrijven eenmalig aanvullende steun worden toegekend, rekent de minister voor. Dit betreft slechts een derde van het totaal aantal glastuinbouwbedrijven in Nederland. Daarmee zou slechts een relatief beperkt aantal bedrijven deze extra steun
ontvangen. Het verlagen van het steunbedrag om zo alle glastuinbouwbedrijven een steunbedrag toe te kennen, zou leiden tot een weinig effectief steunbedrag en niet in verhouding staan tot de kosten die voor de uitvoering gemaakt moeten worden. Daarom verwacht Staghouwer dat de geboden optie 'geen toegevoegde waarde zal hebben voor Nederland.'