Een proef met een nieuw meststoffenconcept van B+H Solutions GmbH in gerbera bij Schouten Opti-Fleurs heeft goed uitgepakt. Wat heet, het gewas is groeikrachtiger, minder stressgevoelig en weerbaarder, mét bovendien een significante meeropbrengst in aantal bloemen per m2. De sensoren van Sendot leveren het bewijs dat de fotosynthese-efficiëntie van de plant al snel na de eerste toediening significant toeneemt. De teler is in zijn nopjes en B+H staat op punt de tuinbouw te veroveren, nadat het meststoffenconcept eerder al in de glasgroententeelt werd opgemerkt.
Robert Zuyderwijk en Erwin Gräfe
Enige jaren gelden kwam B+H Solutions, een Duitse fabrikant van meststoffen, op de markt met zgn. Nano meststoffen. Deze meststoffen, die o.a. minieme hoeveelheden zilver, ijzer, calcium en koper bevatten, dienen te worden meegedruppeld met de watergift. Het effect van deze meststoffen openbaart zich in de fotosynthese. Dit heeft zich eerst bewezen in verschillende teelten (bijv. in olijven en avocado’s), vervolgens ook in de glasgroententeelt en nu dan ook in de snijbloementeelt.
Een sensor op het blad meet de fotosynthese
Daarvoor moest Robert Zuyderwijk, vertegenwoordiger voor B+H Solutions in Nederland, wel eerst een voet tussen de deur krijgen. Min of meer op goed geluk schoof hij aan bij een presentatie van Erwin Gräfe van Sendot, dat sensoren ontwikkelt waarmee o.a. gemeten kan worden hoe actief een plant is (oftewel of deze suikers aanmaakt). Het bevorderen van deze plantactiviteit is nu precies wat de Nano-meststoffen beloven te doen en waarvoor de fotosynthesemeter het “bewijs” zou moeten kunnen leveren.
Toediening van de Nano meststoffen resulteert ook in een beter vertakt wortelstelsel.
Enthousiast geworden schudden de heren elkaar de hand en zetten een reeks proeven op, waaronder deze bij Schouten Opti-Fleurs. “Een praktijkproef is belangrijk”, weet Robert, “want de teler zelf moet meekijken. De weersomstandigheden en natuurlijke plantkarakteristieken hebben invloed op de meetresultaten en als onderzoeker ben je niet noodzakelijkerwijs in staat die te interpreteren. Zo heeft een gerbera 11 weken nodig voordat meer productie zichtbaar wordt omdat de plant eerst een extra blad aanmaakt waaruit de extra bloem kan groeien. Toen we dus bij herhaling tot 30% meeropbrengst maten, en de teler dat zelf kon verifiëren en verklaren vanuit de data-analyse van Sendot, konden we rekenen op zijn belangstelling.”
Op de kop staat een tank met de Nano meststoffen, die met de reguliere watergift worden meegedruppeld.
Zelfde resultaat met minder licht
Ook dat is een understatement, want binnenkort gaat Schouten de meststoffen toepassen op zijn gehele bedrijf. De bevindingen worden gestaafd door eerdere proeven in rozen bij o.a. een rozenteler in De Lier en bij De Ruiter Innovations in Amstelveen, waar eveneens goede resultaten werden geboekt. Afhankelijk van het rozenras worden er 10 tot 30% meer stelen geoogst. Omdat de Nano meststoffen primair de fotosynthese aanjagen kunnen de telers bovendien af met minder belichting. Dat is energie-technisch, en daarom qua kosten, natuurlijk ook weer interessant. De afgelopen winter heeft aangetoond dat er tot 25% bespaard kan worden op energie om hetzelfde teeltresultaat te halen.
Blik in de kleurrijke kas van Opti Fleur
“Ook voor Sendot is dit een mooi project”, besluit Erwin. “Het bewijst dat onze sensoren echt voor de praktijk gemaakt zijn. Ze zijn handzaam en geven inzicht in hoe de plant zich ontwikkelt. Een proef als dit illustreert dat. Dat de resultaten in dit geval positief zijn is mooi natuurlijk, maar dat is voor ons in principe bijzaak. Het laat echter mooi zien dat het genereren en interpreteren van data betreffende de ontwikkeling en activiteit van de plant een teler kan helpen zijn teelt naar een hoger plan te tillen.”
Voor meer informatie:
B+H Solutions GmbH
Robert Zuyderwijk
[email protected]
www.bh-solutions.eu
Sendot
Erwin Gräfe
[email protected]
www.sendot.nl