Het jonge vertical farming bedrijf Glowfarms maakt de sprong van klein naar groot. Net als hun plantjes. Het bedrijf dat op basis van een soort 'loopband' werkt, gaat uitbreiden. In Leerdam komt volgens de jonge, idealistische twintigers straks de 'meest geavanceerde vertical farm van Europa' te staan.
Ben Pieterse en Luc de Vries, hier nog in de farm in Hoorn vorig jaar
Het succesrecept schuilt in Glowfarms’ specifieke teeltmethode: via een geavanceerde lopende band maken sla en kruiden een reis van beneden naar boven – een groene, slow-motion achtbaanrit eigenlijk – tot ze klaar zijn voor de oogst: zo’n 23 dagen voor sla en 35 voor de kruiden. De techniek doet de naam vertical farming eer aan: de lopend band gaat zes meter de lucht in bespaart zo flink wat vierkante meters. De plantjes worden onderweg optimaal verwend met warmte, licht en vocht. De voordelen: 95 procent minder watergebruik, geen gebruik van pesticiden, geen impact op schaarse landbouwgrond en een lagere CO2-uitstoot ten opzichte van reguliere landbouw. Duurzaam en gezond. Met als extra pluspunt de onafhankelijkheid van het weer of de seizoenen. Dus: het jaar rond een stabiele prijs en kwaliteit.
Weergave van farm in Leerdam
Opschaling
Glowfarms schaalt op van een bescheiden pilotfarm van 110 vierkante meter in Hoorn, naar maar liefst 2700 vierkante meter in Leerdam. De pilot fase heeft bewezen dat Glowfarms de benodigde opbrengst en kwaliteit kan leveren om deze manier van vertical farming grootschalig én rendabel te maken. Daarbij wordt alle praktische ervaring met techniek, groeiproces en efficiëntie uit de pilot nu in het groot toegepast. Én de opschaling is er letterlijk een van formaat: waar er in de proefopstelling één lopende band stond, heeft de nieuwe binnenboerderij plek voor acht veel grotere lopende banden, die samen 1000 kilo sla en kruiden per dag kunnen produceren. Met twintig medewerkers werkt het jonge bedrijf toe naar een volledig geautomatiseerd proces waarbij zaadjes tot planten uitgroeien.
Duurzame missie
Bij Glowfarms groeien niet alleen plantjes, maar ook kansen. De scale-up is de optelsom van ambities, nuchtere ondernemerslust en idealen. Grondleggers zijn Ben Pieterse (27 jaar) en Luc de Vries (26 jaar). Ben studeerde duurzaamheid en management en deed ervaring op bij indoor-kwekerijen in binnen- en buitenland. Luc is afgestudeerd in duurzaamheid en finance en deed werkervaring op in de financiële wereld. Samen vormden zij de missie van Glowfarms: duurzame impact maken in de foodsector.
“Verandering is heel hard nodig, het huidige systeem faalt. Door de groei van de wereldbevolking, de uitputting van de bodem en de klimaatverandering wordt de voedselvoorziening op termijn een groot probleem,” zegt Ben. “Er komt zoveel samen in vertical farming: besparing van grond en grondstoffen. Bestrijdingsmiddelen zijn helemaal niet meer nodig. Er kunnen meer monden worden gevoed, door de hogere productie per vierkante meter. We leveren ook een bijdrage aan het tegengaan van voedselverspilling en het verkorten van ketens. We dromen ervan om de vierkante meters die we aan landbouwgrond besparen op te kopen en terug te geven aan de natuur.”
De jonge ondernemers willen hun concept wereldwijd uitrollen. “Plantaardige voeding heeft de toekomst,” zegt Luc. Onze ambitie is om farms over de hele wereld op te zetten. De volgende farm kan dus ook zomaar in het buitenland zijn. Daarbij willen we niet alleen zelf farms bouwen, maar ook partijen in staat stellen om de Glowfarms technologie als een dienst te gebruiken.”
Voor meer informatie:
Ben Pieterse
Luc de Vries
Glowfarms
[email protected]
[email protected]
www.glowfarms.nl