Tholen – Aan het strand in ’s-Gravenzande bekeken plantenkwekers en sprekers het gistermiddag van de zonnige kant. Ja, er zijn in de huidige tijd volop problemen dan wel uitdagingen, maar, misschien wel hierdoor, ook heel veel kansen. Een vijftigtal plantenkwekers liet zich hierover informeren tijdens de zevende editie van de Grodan Plantenkwekersdag.
Als locatie was deze keer Paviljoen Zomertijd Strand uitgekozen. Van daaruit was er, na het theoretische gedeelte, tijd voor actie. Een traditie tijdens de plantenkwekersdag, waarin onder meer ook al eens een racecircuit onveilig werd gemaakt. Deze keer konden de deelnemende ‘steenwolmannen’ en een enkele vrouw zich uitleven met pijl en boog, in een opblaasbal tijdens een ludiek spelletje voetbal en met een vlieger voor krachtpatsers. De foto’s bij dit verslag geven hier een indruk van.
Kansen
Voordat de kwekers echter het zand in gingen, mochten zij plaats nemen in een zaal waar achtereenvolgens Joyce Rasquin, Thomas Peters, Ben Nikaj en Joost Haenen namens Grodan een presentatie hielden. Tussendoor kreeg professor Leo Marcelis van Wageningen University & Research het woord over vertical farming. Mario Helderman verzorgde het openingswoord. Hij legde uit waarom het even wachten was geweest op een nieuwe editie van de Plantenkwekersdag (corona), maar gaf daarna aan daar op dit evenement niet bij stil te willen staan, net als dat ook alle energie- en virusproblemen waarover kwekers zich het hoofd breken even geparkeerd werden voor een later moment.
Grodan wilde vooral kansen belichten, onder meer met nieuwe gewassen. Joyce Rasquin nam de zaal als Manager Business Development mee in hoe het steenwolbedrijf zichzelf wil blijven uitdagen door op zoek te gaan naar verbeteringen voor bestaande gewassen zoals tomaat, maar vooral ook door op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden voor opkweek. Als basis werd een gewassenlijst van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties gepakt.
Joyce Rasquin
Focus op sla en aardbei
Lachend moest Joyce bekennen dat zij en haar collega’s daarop gewassen tegenkwamen die zij niet kenden. Even Googelen bood dan uitkomst. Een hele berg gewassen kon snel worden afgestreept, maar nog altijd een heel aantal gewassen bleef over. Voor die gewassen stelt men zich bij Grodan de vraag of het gewas wereldwijd groot genoeg is, waardevol, wat de rol van hightech kassen hierin is en hoe de substraatsituatie in het gewas momenteel is.
Het keuzeproces heeft uiteindelijk geleid tot een focus op sla en aardbei als nieuwe gewassen waarin Grodan kansen ziet voor opkweek in steenwol. Ondanks dat beide gewassen behoorlijk complex zijn, zoals collega Thomas even later verder uit de doeken deed. In het geval van sla bijvoorbeeld door een grote diversiteit aan gebruikte teeltsystemen. De aardbeienteelt blinkt dan weer uit in een hele reeks aan verschillende teeltstrategieën.
Bizar complex
Collega businessontwikkelaar Thomas vertelde zich sinds twee jaar ‘volle bak’ te richten op nieuwe teelten. Enthousiast vertelde hij dat zowel sla als aardbei ‘bizar complex’ zijn. Reden voor hem om, omdat hij er ‘wel uren over zou kunnen praten’, aardbei eerst te parkeren en te beginnen met een stukje uitleg over de slateelt. Zoals gezegd worden daarin veel verschillende teeltsystemen gebruikt. Grodan beperkt zich tot de horizontale hydroponic teelt en komt alleen daarin al veel verschillende systemen tegen. Zulke systeemverschillen zijn een uitdaging voor de steenwolproducent, maar ook verschillende manieren van telen, diverse manieren van irrigatie en niet te vergeten allerlei soorten slatypes zijn iets om rekening mee te houden.
“Als ik plantenkweker was, dan wist ik het wel”, zei Thomas veelzeggend toen hij toch over aardbei begon. Hij maakte de zaal met overwegend vruchtgroenteplantenkwekers en ook opkwekers voor de sierteelt bekend met het begrip ‘runners’ (kort door de bocht een aardbeienplant die na de oogst de functie van stekproducerende plant krijgt) en gaf hen te kennen dat in ieder geval op één punt de huidige aardbeienopkweker een voorsprong heeft en opzichte van zijn vruchtgroentecollega: bloemonderzoek. Alle aardbeiplantenkwekers laten zo’n onderzoek doen bij partijen die ze uitleveren. Daarmee wordt onafhankelijk vastgesteld wat de productiecapaciteit van een plant gaat zijn en dat voorkomt discussie achteraf.
Thomas Peters
Niet meer nodig?
De presentatie van Thomas, en later ook die van Leo, maakten dat sommige aanwezigen zich afvroegen of de mogelijkheden met sla-opkweek op steenwol en wie weet welke gewassen allemaal niet meer er niet voor zouden kunnen gaan zorgen dat de gespecialiseerde plantenkweker niet meer nodig is. Immers, steeds meer telers zetten een eigen (meerlagen) opkweek op. Zowel Thomas als Leo hadden hierop een antwoord. Thomas gaf aan dat hij verwacht dat inderdaad de grotere meerlagentelers de eigen sla-opkweek vroeg of laat in eigen hand nemen, maar dat het voor kleinere bedrijven nog moeilijk is. Zij worstelen nog met de kwaliteit van de planten. Daar ligt een kans voor de specialisten in de zaal, zo gaf ook Leo aan. “Zorg dat je het als plantenkweker nog beter doet dan zij. Je laat het toch niet gebeuren dat je niet meer nodig bent?”
Leo gaf in zijn presentatie aan op welke manieren plantenkwekers zich kunnen onderscheiden. Dat deed hij in een verhaal over vertical farming. Als snel kwam Leo te spreken over belichting. De termen verrood en later ook blauw licht passeerden de revue. Door met licht te spelen kan de plantenkweker sturen. Op de vraag vanuit de zaal of de kwaliteit van een product uit een vertical farm altijd beter is, antwoordde Leo ontkennend. “Dat hoeft niet zo te zijn. Een kweker heeft altijd de keuze: kilo’s of kwaliteit, net zo goed in een vertical farm. Wel is het zo dat als een kweker meer licht in een teelt stopt, kilo’s en kwaliteit hand-in-hand kunnen gaan.”
Leo Marcelis
Ben Nikaj, Senior Consultant voor Hi-Tech Indoor Greenhouses, sprak over medicinale planten. Ook een nieuw gewas waarin kansen liggen voor plantenkwekers, gaf Ben aan. Dat komt omdat steenwol de plant er een schoon basisuitgangspunt geeft vanwege onder meer de inerte eigenschap die het product bezit. Momenteel wordt het gewas vaak vermeerderd via clonen of tissue culture. Ben schat in dat binnen nu en tien jaar er genoeg goede zaden op de markt zijn, waar ook opkweekbedrijven van gaan profiteren. De markt voor medicinale planten gaat nog verder professionaliseren en op dat moment verwacht de gewasconsulent meer scheiding tussen teler en opkweker.
Ben Nikaj
Noviteiten
Het laatste woord tijdens de presentatieronde was voor Joost. Hij presenteerde de nieuwe versie van de wortelzonesensor Grodan GroSens, de uitdagingen die steenwol moet overwinnen met het oog op een teelt vrij van synthetische gewasbescherming in 2030 en de Funnelplug. Met die laatste plug ziet Grodan kansen, nu vermiculiet volgens Joost moeilijk beschikbaar is en ook in de teelt enkele nadelen heeft. Met de plug kan de plantenkweker zonder de schaarse grondstof. Een kans, maar uitdagingen zijn er ook. Zo moet het zaadje wel precies helemaal onderin de diepere, smallere plug komen om goed te kiemen. Grodan blijft er onderzoek naar doen en dat maakte dat Joost de zaal adviseerde zeker eens met de nieuwe plug te gaan werken, maar ook weer niet in één keer helemaal over te gaan. Datzelfde geldt voor de GroSens. “Zonder sensor ben je blind”, gaf Mario aan. “Dan baseer je je op niet structurele metingen van je steenwolblok.”
Joost Haenen
Al tijdens de presentatie van Ben ging het even zijdelings over bier (de medicinale plant vertoont gelijkenissen met hop, en daarvan wordt het gerstenat gemaakt), maar tegen vier uur was het ook echt tijd voor bier. Of een ander drankje. Eerst eentje, want er kwam nog een stukje actie op het strand aan. Daarna kon er nog eentje gedronken worden en stond ook de barbecue aan. Alle tijd voor netwerken, ook één van de doelen van het Plantenkwekersevenement. Net als van het International Propagation Seminar, de eerstvolgende bijeenkomst voor plantenkwekers die Grodan op 21 en 22 september 2022 organiseert.
Voor meer informatie:
Grodan
info@grodan.nl
www.grodan.nl