Tholen – “Van een Spaanse teler kregen wij laatst terugkoppeling op de toepassing met Croptimum. Na de zandstorm van eind maart zag hij een enorme dip in zijn productie. In de teelt waar hij Croptimum gebruikte, was die dip een stuk minder. Dat zijn mooie, interessante resultaten, die bevestigen wat wij inmiddels al in veel onderzoek hebben gezien.” Aan het woord is Arjen de Haan van Crop Health Vision International. Hij is sinds februari Commercial & Business Development Manager bij de producent van biostimulanten voor de glastuinbouw.
Op tuinbouwbeurs HortiContact maakten veel telers in mei voor het eerst kennis met de relatief nieuwe speler op de markt. Vorig voorjaar werd het bedrijf opgericht. De wortels van het bedrijf gaan verder terug. “Er gaat vijf jaar onderzoek vooraf aan de oprichting”, weet Arjen, die zelf CHV nog niet kende totdat hij een vacature voorbij zag komen en zich liet informeren. “Ik kwam een vacaturetekst tegen en die sprak mij aan. Ik was niet echt op zoek naar iets nieuws, maar heb toch een mailtje gestuurd en me bij laten praten. Met biostimulanten kun je iets ín de plant doen dat niet zo makkelijk te snappen is, maar waarvan je wel echt resultaat ziet, dat vind ik een mooie uitdaging als verkoper en als oud-teler.”
Arjen de Haan in een Spaanse kas met het product Croptimum
Stap naar de tuinbouw
CHV International is ontstaan vanuit AHV International. Die afkorting staat voor Animal Health Vision. Het Nederlandse biotechnologie-bedrijf is al ruim tien jaar commercieel actief in veehouderij. Daar zet men in op het verhogen van de gezondheid bij dieren. Voorafgaand aan de officiële oprichting van CHV werd er, om met de woorden van Arjen te spreken, ‘steeds een beetje meer volwassen onderzoek gedaan’ in de plantenteelt. Sinds de oprichting is dat onderzoek sterk geïntensiveerd.
“Lex de Boer, Hoofd Innovatie bij AHV en een echte orchideeënliefhebber, heeft de eerste stappen in onderzoek gezet in diverse gewassen. Om CHV op te zetten werd toen naar echte tuinbouwmensen gezocht. Arnold Kloostra kwam vanuit de sierteelt en heeft, met Gertjan Streefland en Jan de Rooy van AHV, CHV opgericht.”
Arjen met Arnold Kloostra op HortiContact 2022
Veel proeven, ook al commercieel bij praktijktelers
Op de website van het nog jonge bedrijf staan al veel onderzoeksresultaten uit allerlei gewassen. Wat opvalt is dat er veel resultaten uit Spanje komen. “De reden hiervoor is simpel”, legt Arjen uit. “Direct na onze oprichting zijn veel proeven in Nederland opgestart in tomaat en komkommer. Die reguliere teelten liepen tot in het najaar door, maar ondertussen hebben we in het winterseizoen veel praktijkproeven in Spanje gedaan en wordt Croptimum commercieel toegepast. Die resultaten zie je nu veel op de website staan. De Nederlandse proeven hebben inmiddels een vervolg gekregen, waarbij er ook andere gewassen bij zijn gekomen. Bovendien zijn we op basis van de Nederlandse data uit 2021 inmiddels bij een vijftiental telers met gebruik in de praktijk gestart.”
Dat er nog veel te leren is, maakt de baan uitdagend, zegt Arjen. “We leren nu bijvoorbeeld hoe ons product ook in buitenteelten, zoals broccoli en bonen goed werkt. Tegelijkertijd wordt er al breed product verkocht en behalen de telers mooie resultaten.”
Toepassing
Na ruim een jaar inzet van Croptimum is de voorlopige conclusie van het team van CHV International dat toepassing het beste werkt via druppelirrigatie. “Je moet het product echt bij de wortel krijgen en dat zo efficiënt mogelijk. Dat ons product niet uit organisch materiaal bestaat zoals veel andere biostimulanten, is hier een voordeel. Het geeft geen vervuiling in leidingssystemen. Ons product is gebaseerd op gezuiverde plantenmoleculen en geeft hierdoor ook geen problemen in de labyrinten van druppelaars.”
Met Croptimum focust CHV International in eerste instantie op ‘reproducerende teelten’. “Daarmee bedoel ik gewassen zoals roos, waarbij je telkens nieuwe stelen hebt of tomaat, waar een plant trossen blijft geven. Dat komt omdat wij inzetten op het creëren van een weerbaar gewas. Croptimum zet je niet direct aan het begin van een teelt in bij hele jonge planten, maar iets later. Na enkele wekelijks herhaalde behandelingen, waarbij het gewas na een kleine stressinpuls zelf stoffen aanmaakt om zichzelf weerbaar te maken, krijg je een plant die tegen een stootje kan.”
De juiste uitleg over meerproductie
Wat dat betreft komt er in de Nederlandse glasteelt een belangrijke periode aan. Zomers kan een plant makkelijk stress ervaren. “Je hebt hele hete dagen, de waterkwaliteit neemt af of er blijft een keer water in de mat staan. Een weerbaarder gewas doorstaat dat beter. Nu is het zo dat hier in de kas met alle technieken de teelt vrij goed geoptimaliseerd is, toch zagen wij al dat inzet van Croptimum de plant in staat stelt langer optimaal te produceren. In minder hightech teelten in onder meer Spanje, maar ook in de rozenteelt in Kenia en Colombia, zien we sneller grote verschillen ontstaan. Denk aan het voorbeeld van de zandstorm waar als gevolg daarvan vier dagen het ‘licht’ uit ging, zonder dat een teler dan de lampen aan kan zetten. Op zo’n moment bleek een weerbaardere plant een lagere dip in productie te kennen.”
Arjen erkent dat er al veel aanbieders van biostimulanten op de markt zijn. Dat maakt het soms lastig om als nieuwe speler de aandacht van de teler te trekken. “Soms hebben zij al zoveel gehoord, dat ze al bij het woord biostimulant afhaken. Daarom probeer ik vooral eerst uit te leggen wat ons product doet. Ik vind het belangrijk om uit te leggen wat ‘meerproductie’ in ons geval betekent. Daarmee bedoel ik planten langer maximaal laten produceren, dus 100% langer 100% laten zijn, ook in voor planten stressvolle omstandigheden. Het leukste is om samen het traject aan te gaan waarin je de resultaten gaat zien in het gewas. Dat is toch wat telers willen, zij willen het zien. En logisch, ik was zelf ooit ook teler en herken dat.”
Internationaal
In vruchtgroenten en sierteeltgewassen werden al de nodige data verzameld. In het zachtfruit verwacht CHV snel de eerste resultaten. En in de bioteelt? “Op HortiContact krijgen we al de nodige biologische telers aan de stand met interesse. Telers die écht alleen biologisch gecertificeerde producten mogen gebruiken, moeten nog even geduld hebben omdat het registratietraject daarvoor wordt doorlopen. Telers die groener en duurzamer willen telen en hun MRL-niveaus willen verlagen, kunnen Croptimum wél al gebruiken.”
Arjen richt zich op Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Daar wordt Croptimum ook al commercieel toegepast in onder andere tomaten en komkommers. Verder werkt hij een nieuwe collega in die in Spanje voor CHV aan de slag gaat, gaat hij een begin maken in Italië en volgt hij bovendien projecten in Ethiopië. “Laatst was ik nog in Spanje. Als je daar al de resultaten ziet, dan is dat supergaaf. Daar krijg je energie van.”
Voor meer informatie:
Arjen de Haan
CHV International
[email protected]
www.chvint.com