Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We hebben echt een solide kast gebouwd in de loop der jaren”

Tholen - “Elke keer een stukje beter.” Dat is natuurlijk waar elke producent voor gaat, en dat geldt ook voor Aquamar. Het principe van de Pro-Vida nanobubbel-generatoren die het bedrijf maakt, is sinds jaar en dag hetzelfde. Maarten Kramer van Aquamar licht het belang van zuurstof in het water uit.

“Zuurstof is lange tijd een ondergeschoven kindje in de tuinbouw”, vertelt Maarten. “Maar we zien nu wel dat telers beginnen zich er steeds meer bewust van te worden hoe belangrijk waterkwaliteit is voor de plant.”

Daarbij geldt het credo: niet te weinig, maar ook niet te veel. “Is je zuurstofniveau te laag, dan gaat de biofilm veel harder groeien, en de bacteriedruk wordt hoger. Een te hoog zuurstofniveau kan volgens sommige deskundigen ook leiden tot verschijnselen in de plant, al zijn daar de meningen over verdeeld.” Ook neemt zuurstof af door diverse factoren: tijd, warmte, organische vervuiling en biofilm.

Aquamar adviseert dan ook een specifiek zuurstofniveau: “Ongeveer 20-35 mg/L in het dagbassin of de mengbakken afhankelijk van de situatie, en een range tussen de 18 en 25 mg in de kas.”

Solide kast
“Je begint met een kast, waarin je steeds meer nieuwe producten inbouwt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van andere materialen en betere aansluitapparatuur.” Het doel is om de levensduur van een Pro-Vida unit zo lang mogelijk te maken. “We hebben echt een solide kast gebouwd in de loop der jaren.” Op die kast zitten nu bovendien energiezuinigere pompen, van 380 V op de grotere modellen, en 230 V op de kleinere.

Onderhoud
Wat ook meehelpt aan het verlengen van de levensduur van de unit, is het jaarlijkse onderhoud dat Aquamar aanbiedt. Maarten legt uit waarom dat nodig is: “Er zit een zuurstofgenerator in, die stikstof scheidt van zuurstof. Op een gegeven moment raakt die verzadigd. Dan moet de generator gerefurbished worden, zodat die weer 100% zuurstof mee kan geven.”

Meter
Een andere verbetering die volop in ontwikkeling is bij Aquamar, is de zuurstofmeter, zodat een teler in één oogopslag het zuurstofgehalte in het bassinwater kan zien. Uiteindelijk is het de bedoeling dat die gegevens in realtime kunnen worden uitgelezen door zowel Aquamar als door de teler zelf.

“Daarbij willen we ook de gegevens van een aantal maanden opslaan. Zo kan je ook het verschil in zuurstofniveaus zien tussen warme en koude dagen, en dat laten zien in een curve.”

Zo wordt de Pro-Vida nog een stukje onderhoudsvrijer. Een scherm op de unit, waarmee direct de hoeveelheid zuurstof in het water is af te lezen, is nog in ontwikkeling. Momenteel wordt vooral gewerkt met losse zuurstofmeters die ook data kunnen opslaan. “Voordeel is dat je daarmee ook makkelijk op diverse plekken in de kas kun meten”, aldus Maarten.

Eigen productie
Een voordeel van de Pro-Vida, vertelt Maarten, is dat Aquamar zelf de fabrikant is. “We hebben de productie in eigen hand, dus we kunnen heel makkelijk een aanpassing doen bij een klant.”

Dat vertaalt zich ook in de diversiteit aan modellen die Aquamar biedt: “We hebben 7 types voor klanten van klein tot groot, met een capaciteit van 2 m3 per uur tot 54 m3 per uur. Soms plaatsen we meerdere units als dat beter uitkomt. Daarbij is er ook een verschil in de zuurstofgeneratoren: in de kleine zit 5 liter zuurstof per minuut, in de grote 20 liter zuurstof, met een aantal stappen ertussen.”

Zo wordt voor elke teler een berekening gemaakt welk type nodig is, afhankelijk van de grootte van de kas en het soort gewas. “Bij komkommers en tomaten heb je veel water nodig en is de doorstroomsnelheid veel hoger. Het water staat dan veel minder lang stil in de leiding. De kas is ook een belangrijke factor: de ene teler heeft 5 km leiding, de ander 10 km, terwijl ze allebei 4 hectare hebben. Iedere kas is anders.”

Voor meer informatie:
Maarten Kramer
Aquamar B.V.
Tel: +31 (0)527 688 336
[email protected]
www.aquamar.nl