Tholen - Soms zijn grote innovaties bijzonder klein. Op de HortiContact was een klein, zilverkleurig beugeltje te vinden in de stand van Hortiware. Met deze nieuwe CROP CURV hoopt Dirk-Jan Haas telers tonnen te kunnen besparen: zowel in plasticvrij teeltafval als in de verwerkingskosten hiervan. De afvalverwerker ziet het metalen restmateriaal namelijk niet als vervuiling van het organische teeltafval.
Plasticvrij teeltafval
Met een metalen ring om het gewas aan het touw te binden in plaats van een plastic clip, en met biologisch afbreekbaar touw zag Dirk-Jan Haas van Hortiware al lang mogelijkheden om uiteindelijk naar plasticvrij teeltafval te gaan. In de tomatenteelt bleken echter de plastic trosbeugels nog een drempel: zowel de kosten als de afbreektijd.
“Bio-touw gebruiken in combinatie met plastic trosbeugels, slaat in mijn ogen nergens op. Er zijn biologisch afbreekbare clips en trosbeugels, maar daarin spelen de kosten mee: in plaats van een bio-clip, kan ik voor dezelfde prijs ook meerdere metalen ringen erop zetten, zelfs met de huidige staalprijs”, vertelt hij. In samenwerking met telers en afvalverwerkers ontwikkelde hij daarom een metalen trosbeugel.
Rechts: met het TOM-System wordt een metalen ring om de plant geplaatst, een alternatief voor indraaien of plastic clips.
Arbeidsvriendelijkheid
Het lijkt een simpele stap, maar er is flink wat onderzoek aan vooraf gegaan. De arbeidsvriendelijkheid van de metalen trosbeugels moet ten slotte ook goed zijn: je wil niet dat ze als een soort kerstbalhaakjes in elkaar haken. Het beugelen moet op een goed tempo kunnen gebeuren om het product qua prijs interessant te houden en de trosbeugel moet uiteraard ook sterk genoeg zijn. Dat proces is succesvol doorlopen en inmiddels is de metalen trosbeugel gepatenteerd, vertelt Dirk Jan.
Testen in de kas
De trosbeugel is bij verschillende telers getest en werkt eigenlijk hetzelfde als een plastic trosbeugel. “Het opzetmoment is iets later, dan zit-ie er meteen goed op. Je laat ze er tot de oogst opzitten: je knipt de tros met beugel en al eraf en knipt nog een keer om het steeltje met de trosbeugel eraan tussen het bladafval te laten vallen.”
Het beugeltje kan vervolgens met een magneet uit het teeltafval gehaald worden. “Anders verroest het, zeker in combinatie met water, binnen een paar maanden en gaat het terug de natuur in.” Dat betekent dat het teeltafval in Duitsland bijvoorbeeld uitgereden mag worden op het land, waar het weer gebruikt wordt als groenbemester voor andere teelten. En in Nederland zien afvalverwerkers het metalen restmateriaal niet als vervuiling van het teeltafval.
Dirk-Jan Haas van Hortiware (rechts) met het team van Agrifast op de HortiContact 2022. De bedrijven werken al langer samen met het in de markt zetten van het TOM-System van Agrifast. Met de CROP CURV zetten ze een nieuwe stap in het realiseren van plasticvrij teeltafval.
Afvalhoop
“Telers blijven aan het eind van het seizoen zitten met een afvalhoop waar ze meer en meer voor moeten betalen. De composteerder blijft vragen wat de oplossing wordt voor die bergen touw die verwerkt moeten worden. Touw kan in principe hergebruikt worden, maar omdat er zoveel organisch afval inzit en dat met de huidige technieken niet te scheiden is, moet het gestort worden”, vertelt Dirk-Jan, die zelf al jaren dealer is van het TOM-system, waarbij plastic clips vervangen worden door metalen ringen. “In combinatie met biologisch afbreekbaar touw en metalen trosbeugels, is het teeltafval plasticvrij en geheel organisch. Daarmee kunnen we het verhaal wat we startten met de metalen ringen, rond maken.”
Voor meer informatie:
Dirk-Jan Haas
Hortiware
+31 (0) 659 695 654
[email protected]
www.hortiware.nl