Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Milieu-actiegroep constateert "dramatische toename" pesticiden op groenten en fruit

De milieuactiegroep Pesticide Action Network Europe (PAN Europe)
heeft een rapport uitgebracht over de pesticiden die op groenten en fruit zijn aangetroffen, die in Europa worden verkocht. Volgens de actiegroep zijn de conclusies tegengesteld aan de officiële beweringen van de Europese Commissie dat het gebruik van pesticiden afneemt. 

PAN spreekt zelfs van een "dramatische opwaartse trend van fruit dat met de gevaarlijkste categorie pesticiden besmet was" tussen 2011 en 2019. In totaal zijn meer dan 210.227 groente- en fruitmonsters in de trendanalyse voor de jaren 2011-2019 meegenomen. Onder meer de Nederlandse appelen en Belgische peren moeten het in het rapport ontgelden.

Margriet Mantingh, voorzitter van PAN Nederland: “Syngenta, Bayer en andere chemie-giganten zullen beweren dat deze residuen van bestrijdingsmiddelen volkomen veilig zijn. Maar medische experts zeggen dat er voor een aantal van deze chemicaliën geen veilige niveaus zijn, wat geldt voor de meeste van deze pesticiden. We raden ten zeerste aan om biologisch fruit en groente te kopen."

Eerder reageerden GroentenFruit Huis en Glastuinbouw Nederland in een gezamenlijk statement op de PAN. "PAN Nederland streeft naar een situatie zonder (chemische) gewasbeschermingsmiddelen en lijkt dit in haar publicatie te vertalen naar een voorzorgsprincipe waarbij de vondst van een residu gelijk staat aan vervuiling van groenten en fruit met ‘gif’. Naar onze mening doet dit geen recht aan de zorgvuldige toelatingsprocedure van gewasbeschermingsmiddelen en de goede agrarische praktijken van de telers. De hoeveelheid residu van gewasbeschermingsmiddelen die op groenten en fruit mogen zitten, wordt wettelijk vastgesteld via de zogenoemde Maximum Residu Limiet (MRL). Op EU-niveau bepalen de lidstaten gezamenlijk deze MRL’s en nemen daarbij zeer grote veiligheidsmarges in acht. Daarbij mogen geen gezondheidsrisico’s optreden."

Publicatiedatum: