Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs verder gezakt, Rusland sluit nieuw land af van gas

Vanochtend lag de gasprijs ruim onder de 90 euro per megawattuur op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Een prijsniveau dat voor het laatst gerealiseerd werd vóór de Russische inval in Oekraïne. Ruim een maand geleden werd ook even een 'vooroorlogs' prijslevel aangetikt. Dit en meer in een nieuwe crisisupdate.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 20 mei op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Vanochtend rond 11.00 uur lagen de gasprijzen voor juni onder de 85 euro per megawattuur en voor 'winter 2022' op 88,5 euro. Bekijk hier de actuele prijzen. 

Vrijdag was een spannende dag, want er vond een nieuwe gasafrekening plaats met Rusland. Naar nu lijkt, ontvangt alleen Finland geen gas uit Rusland meer. Dat land weigert als enige openlijk de nieuwe betalingsconstructie die nodig is om niet in roebels te betalen, maar toch wel gas te krijgen. Eerder werden Polen en Bulgarije om dezelfde reden al afgesloten. Finland importeert het grootste deel van zijn gas uit buurland Rusland, maar gas is goed voor slechts 5 procent van het jaarlijkse energieverbruik. Onder meer de Volkskrant schrijft erover. 

Koninklijke Metaalunie haalt de nieuwe conjunctuurenquête (COEN) van MKB-Nederland en VNO-NCW aan die samen met het CBS en partners is opgesteld. De tekorten aan materieel worden steeds nijpender, stipt men aan. Eén op de vijf ondernemers loopt inmiddels, naast arbeidstekorten, tegen tekort aan materieel aan. 

BN De Stem bericht dat Duitsland per 1 juni een accijnsverlaging op brandstof doorvoert, waardoor ten opzichte van de adviesprijs voor benzine in Nederland het verschil oploopt tot 60 eurocent per liter Euro 95.

De ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB, verwacht in de eerste dagen van juni een stormloop op de pompen. Veel automobilisten tanken in mei waarschijnlijk niet meer, omdat ze vanaf juni willen profiteren van de lagere brandstofprijzen. In de spits kunnen er wachtrijen en ongebruikelijke wachttijden zijn bij de tankstations. BETA, de belangenvereniging van tankstations, verwacht een gigantische toename van het tanktoerisme in grensgebieden. 

De Stentor schrijft over 'boeren die de grootste energieproducent van Nederland worden'. Aangespoord door de explosief gestegen energieprijzen ontpoppen boeren zich steeds meer tot energieleverancier, merkt de krant. Via zonnepanelen op daken, windmolens, maar ook via nieuwe toepassingen zoals waterstof en biogas uit mest is er geld te verdienen. Teruglevering van stroom op het net tegen de huidige stroomprijzen is interessant. Ook zouden koeien huizen kunnen helpen verwarmen. Lees hier meer.