Tholen - Kan de sector zonder de zaal met zo'n honderd tuinbouwmensen? Die vraag knalde dagvoorzitter Peter Jens er gisteren direct in tijdens dag 1 van RoboCrops. Een antwoord gaf hij niet, maar de toon was gezet voor een dag vol robotontwikkelingen. Twaalf bedrijven mochten hun innovaties pitchen.
Bekijk hier de hele fotoreportage van het middagdeel van dag 1 van RoboCrops.
RoboCrops is een initiatief van InnovationQuarter, FME, Provincie Zuid-Holland, TU Delft, RoboHouse, Greenport West-Holland en Robohouse Delft. Het platform wil de ontwikkeling van robotica in de glastuinbouw versnellen door matchmaking, kennisdeling en evenementen. Het tweedaagse RoboCrops-evenement stond al even op de planning, maar na meermaals corona-uitstel kwam het er gisteren (en vandaag) toch van.
Dirk Aleven
Het middagprogramma gisteren bestond uit keynotepresentaties van Dirk Aleven van FoodVentures en Peter Jens, tevens dagvoorzitter, van Koppert.
Dirk vertelde over hoe hij naar de huidige tuinbouwmarkt kijkt en hoe FoodVentures daar met een model gericht op het runnen van kassen een toekomstbestendige oplossing voor wil bieden. Dirk verbaast zich erover dat telers tegenwoordig nog zo'n negentig procent van hun tijd kwijt zijn aan het checken of de teelt goed gaat. Hier is volgens hem nog een tijdswinst van tachtig procent te behalen. Met de juiste tools kan de teler meer en grotere kassen tegelijk aansturen. FoodVentures zet nadrukkelijk in op het runnen van glastuinbouwprojecten.
Peter Jens
Na een prikkelend betoog van Peter, die in een verhaal over DNA zijn voorkeur voor 'biological relativity' uitsprak, was het tijd voor pitches van twaalf bedrijven die de zaal kennis mochten laten maken met hun innovaties. In die zaal veel tuinbouwtechniekpartijen, ook investeerders, maar weinig telers. Het is momenteel druk met evenementen, niet iedereen kan even weg uit de kas, maar sommige aanwezigen hadden toch op iets meer telers gehoopt. Wel waren door telers soms innovatiemanagers naar Naaldwijk gestuurd.
Discussie
Na afloop van de pitches was er, zowel in de zaal als in een daaropvolgend pauzemoment, tijd voor discussie. De vraag werd opgeworpen of straks, als het zover komt dat de robots allemaal autonoom in de kas gaan rijden, het geen totale chaos wordt. Is er dan net als op een vliegveld een verkeerstoren nodig om alles in goede banen te leiden? Colinda de Beer van InnovationQuarter en lid van het organisatieteam van RoboCrops gaf aan dat hier al wel over nagedacht wordt.
Een andere kritische vraag was of er wel genoeg aandacht is voor hoe de teler met de robot om moet gaan. Gaan de ontwikkeling voor telers niet te snel? Soms lijkt het erop dat de robots mensen gaan vervangen, maar dan moet niet vergeten worden dat nog altijd diezelfde mensen samen met die robot moeten kunnen werken.
Tot slot nog een derde punt uit de zaal om over na te denken. Is er al een model waarmee 'alle mooie robotpraatjes' na te rekenen zijn? Daarbij werd een model bedoelt dat verder kijkt dan alleen het stukje arbeidskosten dat een robot de teler uit handen kan nemen. Een robot moet niet alleen sneller zijn 'dan die tomatenplukker', maar ook op alle andere punten goed scoren. Hoewel de vraagsteller eraan twijfelde of zo'n model er al is, werd hem vanuit de zaal toevertrouwd door een van de robotpartijen dat ook hieraan is gedacht. Het is zelfs een 'cruciaal' punt voor het praktijkrijp maken van robots.
's Avonds ging het programma verder, net als vanmiddag. Dan staat dag twee op de rol. Het hele programma is hier te bekijken.
Bekijk de fotoreportage van het middagprogramma op dag 1 hier.