Tholen - Drie dagen HortiContact zitten erop. Lekker laagdrempelig kon iedereen deze week een rondje lopen in de Evenementenhal in Gorinchem. Daar kwamen bezoekers een driehonderdtal stands tegen die, soms na even zoeken omdat de beursplattegrond of de becijfering van de stands niet helemaal klopte, vol stonden met nieuwe of bekende gezichten, innovaties en bij vlagen ook met bezoekers.
De woensdag bleek deze editie de drukste dag. Zeker 's middags liep de beurshal lekker vol en waren er zelfs rijen bij de ingang. Dinsdag viel veel standhouders tegen, al kwam wie de gelegenheid had een rondje te lopen genoeg (oude) bekenden tegen. De donderdag was niet zo druk als de woensdag en niet zo rustig als de dinsdag.
Gerard en Hans Vereijken van Vereijken Kwekerijen
Anders
Zoals vaker waren de avonden, wanneer eenmaal iedereen het buffet gevonden had, rustig. Daar werd, niets menselijks is de gemiddelde tuinbouwstandhouder vreemd, over geklaagd, net als over het ten opzichte van andere jaren ingeperkte horeca-servicemodel. De biertjes en kopjes koffie kwamen dit jaar niet naar de stands toe, maar moesten worden gehaald. Op zich een goed excuus om een rondje beurs te doen, maar wie net in gesprek met klanten is en een drankje wil aanbieden, zat er niet op te wachten om dan de klanten alleen in de stand achter te laten in afwachting van het drankje.
Zulke gesprekken op de stand met geïnteresseerde bezoekers, daarvoor komen de standhouders naar de beurs. Het uitstel van de beurs dit jaar naar mei viel voor sommige bedrijven goed uit (wie vers product wilde presenteren, kon dat makkelijker doen én ook voor bijvoorbeeld plantenkwekers is de grootste drukte achter de rug, dus is een dagje standbemanning spelen makkelijker), maar vanuit de bezoekers, waaronder de telers, bezien is mei een lastige tijd. Alles staat in de kas volop te groeien en veel bedrijven zitten krap in de mensen, dus dan is een ritje naar Gorinchem het eerste wat sneuvelt.
Tom Verdonck van Tomeco, Tom Lefevre van Hortipower en Martin van Tol van LetsGrow.com
Zorgen
Die arbeidskrapte, was ook onder de standhouders te merken. Bij wijze van spreken ging een doorsnee gesprek als volgt: "Hé, hoe is het? Lang niet gezien!" Gevolgd door een opmerking als: "Wij hebben zeventien vacatures openstaan. Jullie?" De tuinbouw staat te springen om mensen, net als blijkbaar de beursorganisatie zelf, want mensen het bier of de koffie te brengen waren er dit jaar niet genoeg, zo werd gezegd.
Naast arbeid was (uiteraard) ook de moeilijke tijd waarin de sector zich bevindt onderwerp van gesprek. De gas- en grondstofprijzen worden nauwgezet gevolgd en onderling wordt voorzichtig ook gepolst hoe de situatie op bedrijven is. Hoe ziet het orderboek voor na de zomer en volgend jaar eruit? Is er genoeg werk straks? Wie is er geraakt door het faillissement van Codema? Voor ieder bedrijf is de situatie momenteel net weer anders, zoveel werd duidelijk, naast het feit dat iedereen aangeeft 'een bijzondere tijd' mee te maken.
Waar iedereen mee te maken heeft, is met schaarste aan materialen. Als bedrijven aangeven te hebben overwogen 'anders zelf de materialen met de vrachtwagen maar van ver te gaan halen', dan zegt dat wel iets. Onder meer pvc-platen waren heel moeilijk te krijgen.
Sem Broersen van by Broersen op bezoek in de stand bij Van Amelsvoort Kassenbouw met Sven Fitters en Frank van Amelsvoort
Positief
De crisisactualiteit weerhield sommige telers er desondanks niet van met bouw-, verbouw- of investeringsplannen naar de beurs te komen. Standhouders gaven aan investeerders uit de vertical farminghoek te hebben gesproken, maar ook glastelers met 'plannetjes' die zij, zodra de markt (hopelijk snel) weet waaraan het qua kostenplaatje toe is, willen gaan uitvoeren. Het hoeft niet altijd het bouwen van een kas te zijn.
Ook op het gebied van energietechniek en LED-verlichting was er op de beurs genoeg te zien en te bespreken. Vanuit de energiehoek waren er veel bedrijven vertegenwoordigd. De nadruk lag daar op het zo efficiënt en zuinig mogelijk omgaan met energie. En op besparen, waar mogelijk. Dat kan voor telers met belichting met LED. De subsidieregeling die hiervoor loopt, is populair. Wel werd hier op de beurs de kanttekening bij gemaakt dat de nieuwe ronde van de regeling eigen te laat open is gesteld. Tegen de tijd dat het papierwerk rond is, is het eigenlijk niet meer mogelijk nog voor deze winter iets te regelen. Nog los van de leveringsproblemen waarmee sommige LED-leveranciers lijken te kampen. Ook zij ontkomen niet aan de schaarste die (vrijwel) overal in de markt te merken is.
Eric Kerklaan van HortiPro en Sjoerd van Marrewijk van Vertify
Volgend jaar
Wie na bovenstaand stuk tekst denk: en die foto's dan? Die kan maandag z'n lol op. Dan zetten wij de hele fotoreportage online. Honderden de foto's geven dan een beeld van de relatiebeurs bij uitstek, want dat is HortiContact ondanks de situatie in de tuinbouw en de veranderingen op de beursvloer dit jaar nog steeds. Zoals één van de standhouders zei: "Dat weet je en daar kom je voor. Ook volgend jaar weer." Dan wordt de beurs weer in februari georganiseerd.