Tholen - Dat er problemen waren bij Codema Systems Group was in de markt niet onbekend. Met het gisteren uitgesproken faillissement komt een einde aan meer dan zestig jaar tuinbouwgeschiedenis. Tegelijkertijd tonen diverse partijen al interesse om delen van de tuinbouwtoeleverancier over te nemen. De curator, die druk bezig is schade te beperken en de continuïteit te waarborgen, spreekt van 'heel veel geïnteresseerden.'
HAWE, de voorloper van Codema, werd in 1958 opgericht door de broers Herman en Huub Wooning. Met hun elektrotrolleys voor interne logistiek en mobiele containersystemen zetten ze ook de eerste stappen over de grens. In 1998 werd het bedrijf, inmiddels ook actief in projectontwikkeling, overgenomen door Maarten de Jager en samengevoegd met aluminiumfabrikant WEVAB. Na de overname van SDF in 2002 en die van B-E De Lier in 2011, ging het bedrijf sinds 2016 verder onder de naam Codema.
Tegenvallers
In de markt gingen al langere tijd geluiden rond over de vele personele wisselingen binnen het bedrijf sinds de overname van Codema door Nordian Capital, in 2018. Een woordvoerder van het bedrijf wijst op de sterke omzetstijging in 2018 en 2019, dankzij de goede zaken die gedaan werden in China en Canada. In China werd in 2019 een vestiging geopend. 2020 echter kende slechtere cijfers, volgens de woordvoerder van het bedrijf ingegeven door corona, al was dat in Canada ‘niet echt bepalend’, en grote tegenvallers in beide landen. “De pandemie en de reisbeperkingen zorgden voor moeilijkere acquisitie in het buitenland en moeilijker uitvoering van projecten. Juist in de markten waar Codema in de voorgaande jaren goede zaken deed of goede perspectieven zag. Wat ook niet hielp was dat thuiswerken geen alternatief bood voor het werken op locatie. Het lijkt erop dat Codema harder geraakt is dan vergelijkbare bedrijven.”
Unieke situatie
De laatste periode kwamen daar marktontwikkelingen bij zoals de hogere prijs van grondstoffen, transport- en materiaalkosten, en de geopolitieke ontwikkelingen die het klanten van Codema moeilijk maakten en het ook voor het bedrijf zelf lastig maakten terug op te krabbelen. “Er is gemerkt dat de investeringsbereidheid bij telers terugloopt.”
Omstandigheden waar weliswaar ook andere partijen mee te maken hebben, maar die volgens de woordvoerder in combinatie en in sterkte gezorgd hebben voor een unieke situatie voor Codema. Uit een recente analyse van private equity in de tuinbouw werd gesteld dat Codema de omzet in 2020 bijna zag halveren tot 44 miljoen euro en dat het een EBITDA realiseerde van minus EUR 1,5 miljoen. De schuldenlast bedroeg eind 2020 afgerond EUR 13 miljoen.
'Niet te voorziene omstandigheden'
Of de financieringslast sinds de overname door private equity Nordian Capital in 2018 ook aan deze unieke situatie bijdraagt, kan nu niet gezegd worden, vertelt de woordvoerder. “Dat is aan de curator.” Die laatste, mr C.F.W.A. Hamm van Borsboom & Hamm Advocaten uit Rotterdam, laat weten dat de investeerder 'gewoon een crediteur' is die 'verder geen geld op tafel legt'.
Nordian Capital zelf gaat niet op het aanvragen van het faillissement in en verwijst naar Codema voor toelichting. “Door een keur aan – veelal niet te voorziene – oorzaken is de internationale markt waarin Codema opereert de laatste jaren enorm verslechterd en dat heeft directe invloed op de bedrijfsvoering van Codema gehad”, geeft partner Joost Verbeek wel aan.
140 werknemers
In ieder geval is het zo dat vorig jaar een nieuwe directie is benoemd die de afgelopen periode intensief gezocht heeft naar een sterke financiële partner die het bedrijf kon overnemen, naar financiële slagkracht om het bedrijf te continueren. De Belgische tak van het bedrijf werd verkocht aan Bosman Van Zaal. “Een overnamekandidaat vinden voor het hele pakket is uiteindelijk niet gelukt. Een faillissement is natuurlijk de laatste oplossing die je wil, vooral ook voor de 140 werknemers”, aldus de woordvoerder. Gisteren deelde de directie dan ook zelf het trieste nieuws van het faillissement mee aan het personeel in de vestigingen in Bergschenhoek en Venlo.
Doorstart?
Tegelijkertijd is er hoop dat de curator de verkoopbare delen kan laten doorstarten, iets waar de komende dagen hopelijk snel meer duidelijkheid over is en waar vanuit de markt al interesse in wordt getoond. Heel veel interesse zelfs, laat de curator weten. Zijn eerste zorg is nu om de schade te beperken, de continuïteit te waarborgen, proberen belangrijke projecten door te zetten en de werkgelegenheid te waarborgen. "Er is geen reden tot paniek. Wel is het een ongebruikelijk situatie, maar zoals altijd doen wij er alles aan om het bedrijf zo soepel mogelijk over te dragen. Als wij dat goed doen, heeft niemand aan het eind van het jaar nog door wat er nu gebeurd is."
De curator voert momenteel overleg met de bank over financiering voor het kunnen voorzetten van belangrijke projecten, eventueel door ze over te dragen aan nieuwe bedrijven. "We proberen de schade te beperken en in beeld te brengen hoeveel voortzetten van projecten kost én of het gefinancierd kan worden."
De curator benadrukt voor overnamekandidaten op zoek te zijn naar serieuze partijen die bekend zijn met de sector en het klantenbestand. Dat nu faillissement is uitgesproken maakt het voor zulke partijen makkelijker. "Voor faillissement moet je alle schulden overnemen. Na faillissement hoeft dat niet. Dat maakt het voor zulke partijen makkelijker en goedkoper." Voor het faillissement zijn 'de belangrijkste geïnteresseerde partijen' al geïnformeerd. De curator verwacht vier weken nodig te hebben voor verkoop van bedrijfsonderdelen. Om het proces in goede banen te leiden is 'een professionele partij' ingehuurd.
Investeerder
Of met het faillissement het tuinbouwavontuur van investeerder Nordian Capital afgelopen is, is de vraag. Dat niet zozeer, meldt men. “Iedere nieuwe investering toetsen wij aan de volgende criteria: een onderneming gericht op groei, een hoofdkantoor in Nederland, een winstgevende onderneming, een onderscheidende klantpropositie, innovatieve R&D, groeipotentieel in nieuwe gebieden of de mogelijkheid om marktleider te worden in (niche)-markten. Dat geldt dus ook voor potentiële nieuwe investeringen in de tuinbouwsector."
Als curator is mr C.F.W.A. Hamm van Borsboom & Hamm Advocaten uit Rotterdam aangesteld. Het faillissement van Codema Systems Group B.V. is geregistreerd onder kenmerk: 10.rot.22.91.F.1300.1.22. Ook over Codema EMEA B.V. en Codema Nederland B.V. is faillissement uitgesproken, net als over Nordian Acquisition 15 B.V.