Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We hebben geen opvolger, dus het moet een keer"

Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet

Tholen - Hilde en Arnold Jansen van Druivenkwekerij Tuinzight uit Midden-Delfland gaan afscheid nemen van hun geliefde tuin. Dat doen ze met overtuiging én met weemoed. We spraken met Hilde.

Wat tijdens het gesprek in de eerste minuten opvalt, is hun liefde voor de natuur. Het werken in hun druivenserres op biologisch-dynamische wijze heeft hun hart gestolen. Ze zijn nu 43 jaar tuinder en hebben eerst een aantal stappen gezet voordat ze kozen voor deze teeltwijze.

Ze komen allebei oorspronkelijk uit de gangbare tuinbouw. Hun 'tuindersroute' liep via druiventeelt, paprika- en slateelt in de vollegrond, paprikateelt in plastic containers, steenwol en flugsand weer naar druiventeelt. 


Hilde en Arnold

Drooggevallen Waddenzee
Een oude druivenserre en verschillende Westlandse druivenrassen zijn in 1981 meegenomen vanuit het tuindersbedrijf van Arnold’s vader naar de huidige locatie in Den Hoorn. Nadat de beslissing viel om over te stappen naar druiventeelt zijn deze druivenbomen gestekt. Tot op de dag van vandaag wordt daar nu mee geteeld. "Je kunt deze oude bomen prima verjongen door ze rigoureus terug te snoeien. De nieuwe uitlopers zijn eigenlijk de nieuwe bomen. Dit zegt ook meteen iets over hoe wij telen. We willen geen, of in ieder geval zo min mogelijk, afval. En weet je wat zo mooi is? Wij geven het snoeihout en het blad weer terug aan de aarde. Dit is zo goed voor de grond. Toen we hier net kwamen wonen leek de grond wel een drooggevallen Waddenzee: hard, stug en kluiterig. Nu zien we veel wormen en leven en is de grond rul. Dit is prachtig om te zien. Humus is de beste bemesting die je de grond maar kan geven," vertelt de enthousiaste Hilde ons. 

Verkoop
Het telen van druiven is een vak apart. Het is uitdagend en intensief. Arnold en Hilde hebben hard gewerkt. Hun verkoopseizoen loopt van de derde week augustus tot half november. Dankzij hun PR-activiteiten loopt de verkoop goed. Naast hun televisieoptredens organiseerden ze van alles om aandacht voor hun bedrijf de krijgen: streekmarkten, vaararrangementen, rondleidingen, enzovoort. Hilde: "Ik denk dat ik wel kan zeggen dat we inmiddels een begrip in de regio zijn." In het verkoopseizoen reden ze op zondagen naar Amsterdam om daar druiven te verkopen.


Arnold en Hilde met de kleinkinderen in de druivenkas

En nu staat hun bedrijf in de verkoop via WLTM. Ze stoppen nog niet. Zeker niet. Dit jaar, en wellicht volgend jaar ook nog, verkopen ze nog gewoon hun druiven op de manier waarop hun afnemers dat gewend zijn. Het krentseizoen staat voor de deur en daar worden de voorbereidingen gewoon voor getroffen. Hilde: "We hebben geen opvolger. Dus het moet een keer. Het is goed zo. Het voelt een beetje raar omdat we nu zijn waar we al die jaren zo hard aan hebben gewerkt. Het bedrijf is af nu. Een nieuwe fase in ons leven breekt aan. We gaan genieten op een andere manier. In ieder geval van onze 9 kleinkinderen. En ik heb nog meer dan genoeg andere hobby's. Dat gaat goed komen."

Het bedrijf bestaat uit 6.500 m2, waarvan er op 3.500 m2 druiven worden geteeld. Het draait volledig op zonne-energie, dankzij de 96 zonnepanelen. Het huis hebben ze in 1981 zelf gebouwd. 

Voor meer informatie:
Hilde Jansen
Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight
06-42251257
[email protected] 
www.druivenkwekerij.nl  

Peter van der Knaap
WLTM
088-4 111 888
06-55217820
[email protected]