Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Else Boutkan over terugdringen plastic in Greenport Boskoop

"Wat je niet gebruikt, hoef je niet te recyclen"

Ze is de koningin van de plastics-aanpak: Else Boutkan houdt zich sinds twee jaar bezig met het terugdringen van plastic in de Greenports. Haar Programma Plastics wordt nu ook in Greenport Boskoop toegepast. Wat merken we daarvan en wat kunnen we ermee?

Waarom wil je het plastic aanpakken?
"Ik vind het belangrijk om iets te doen wat impact heeft, zoals het terugdringen van plastics. Zelf ben ik een ‘groen’ persoon, met een duurzame en circulaire achtergrond. Ik heb jaren een zwerfafval-opruimclub gehad en werk graag mee aan initiatieven tegen de plastic soup. Van huis uit ben ik chemisch technoloog, afgestudeerd aan de TU Delft. Nu werk ik als duurzaamheidsspecialist voor de Greenports; ik ben programmamanager van het Programma Plastics.”

Wat houdt je werk in?
"Twee jaar geleden ben ik begonnen vanuit Greenport West-Holland, inmiddels werken we samen met andere Greenports zoals Aalsmeer en Boskoop. Met het Programma Plastics wil ik het gebruik van plastics, zoals plastic verpakkingen, creatief bekijken. Ten eerste minder plastic gebruiken, want wat je niet gebruikt hoef je niet te recyclen, en verder hergebruiken en voor andere materialen kiezen.

Met het Programma Plastics streef ik ernaar om alle plastics die worden gebruikt in de tuinbouw circulair toe te passen, enerzijds omdat dit al beleid is en anderzijds vanwege verduurzaming.”

Hoe kunnen ondernemers in Greenport Boskoop meedoen?
"Heel praktisch begint het met de afvalcontainer op de kwekerij. Nu zit daar vaak alles door elkaar, maar dat is slecht hergebruiken. Plastics scheiden en apart aanbieden helpt enorm. Ook roepen we iedereen op om mee te doen aan initiatieven voor terugnemen van plastics ten behoeve van hergebruik. Zoals het initiatief van toeleverancier Telermaat in Boskoop. Eigenlijk heel eenvoudig: als Telermaat potten en verpakkingen levert, neemt het oude materialen mee terug. We willen deze formule verder uitrollen. Verder hebben we een vragenlijst gemaakt die helpt om keuzes te maken ten aanzien van verpakkingen. Wij noemen dit de Beslisboom Sierteelt, met vragen als: Hoe duurzaam wil je zijn? Wat zijn je verpakkingen? Waarom gebruik je die nu? Heb je te maken met transport en export? Door de vragenlijst door te lopen kun je gemotiveerde beslissingen nemen. Zie waar je staat en welke keuzes er zijn.”

Waar vinden we de Beslisboom Sierteelt?
"Je kunt hem downloaden via de website van Greenport Boskoop. Daarbij wordt om een mailadres gevraagd, zodat we een ge-update versie kunnen toesturen, wanneer die er is.“

Komt er nog meer aan?
"Ja, kortgeleden is het Wageningen Research Project gestart. Greenport Boskoop doet net als Greenport West-Holland mee in dat project, samen met een aantal bedrijven. Doel van het onderzoek is vaststellen wat de meest circulaire keuze is voor specifieke landbouw of tuinbouw toepassingen. Voorbeeld is biologisch afbreekbaar landbouwfolie en substraathoezen. Ook wordt gekeken naar recyclemogelijkheden van gemengd afval, met daarbij plastics, er worden nieuwe recyclemogelijkheden onderzocht en nieuwe bio-afbreekbare producten. Het gaat uiteindelijk om de meest geschikte circulaire oplossing voor gebruik van plastic in een specifiek teeltproces. Dat is van groot belang voor de kwekers.”

bron: Greenport Regio Boskoop

Publicatiedatum: