Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De kwaliteit van de rabarber is goed vanwege de vele zonnige dagen"

De situatie is voor veel Duitse groententelers momenteel zeer spannend, weet Stefan Seischab, directeur van Gemüsebau Seischab uit Nürnberg. "De kosten rijzen de pan uit, terwijl de verkoopprijzen hetzelfde blijven", aldus Stefan. Hij sprak eind maart met ons onder andere over zijn rabarber en peterselie, evenals over de zorgen die hij zich maakt over de actuele situatie.

Hoge vraag naar rabarber
"Rabarber verkoopt momenteel zeer goed, hoewel de oogst normaal gesproken pas in april begint. We verkopen dagelijks 200 kg aan de groothandel. De prijzen zijn vergeleken bij afgelopen jaar gelijk gebleven. De kwaliteit is echter beter dan vorig jaar, aangezien de rabarber dit jaar veel zon kreeg", aldus Stefan. In 2021 was de prijs op de groothandelsmarkt echter continu hoog, aangezien het aanbod relatief klein was. In de retail was de prijs hetzelfde als in het voorgaande jaar. De oogst begon in week 12.

"Medio april zal ik ook grotere hoeveelheden aan kunnen bieden en voldoende aan de retail kunnen leveren. De rabarber wordt aan de groothandel verkocht in eigen Knoblauchsland-kratten. Voor de conventionele supermarkten en discounters wordt de rabarber eveneens in deze kratten getransporteerd, maar in flowpacks verkocht."

Wisselende kwaliteit in peterselie
Peterselie kan Stefan Seischab het hele jaar door aanbieden. Momenteel neemt hij het af uit Italië, waarbij de kwaliteit relatief wisselend is. "Zodra ik weer met mijn eigen teelt begin, zal daar ook verandering in komen. Vooral omdat ik mijn teeltmethode veranderd heb, aangezien er bij ons in de omgeving veel groententeeltbedrijven zijn en er bijbehorend hoog infectierisico door bacterieziektes en schimmels bestaat."

In oktober 2021 kocht Stefan een oogstmachine van Hortech voor peterselie om arbeidskosten te kunnen besparen. Hij heeft zes maanden moeten wachten op de machine. De wachttijd werd opnieuw verlengd, aangezien Hortech problemen had met de productie van de machine. "Daardoor verschoof alles natuurlijk. Bovendien heb ik nog een verpakkingsmachine gekocht, omdat onze klanten juist bij kruiden over willen stappen van gebundelde bosjes naar flowpacks. Dat wil zeggen dat de kruiden per 25 gram in folie verkocht worden."

De prijs van de verpakkingsmachine is echter met circa 20% gestegen. "Ik heb geluk gehad dat ik in november 2020 voldoende bemesting gekocht heb, aangezien ook in dit segment de prijs aanzienlijk gestegen is. Destijds heb ik voor 100 kg ongeveer een kwart van de actuele prijs betaald."

Toekomst van de kasteelt
Of er in de toekomst meer kasgroenten te koop zullen zijn, ligt volgens de directeur uiteindelijk aan het gedrag van de consumenten. Zo kent hij drie bedrijven die sla uit hydroponicteelt verkopen, waarbij deze sla ook al in de supermarktschappen te vinden is. "In de zomer zal dan blijken of de consumenten bereid zijn om de bijpassende prijzen te betalen. Ik denk echter wel dat de trend meer in de richting van kasgroenten zal gaan. De gewassen uit hydroponicteelt en vertical farming zijn momenteel nog zeer duur. Wanneer dit in de toekomst rendabeler zou worden kan men op een kleiner oppervlakte duidelijk meer telen", schetst Stefan. "In Duitsland worden de arealen jaarlijks kleiner, waarbij de geteelde producten nog steeds beschikbaar moeten blijven. Daarom zou het van voordeel zijn als men op een kleiner oppervlak het drievoudige kan telen."

Stefan heeft de afgelopen jaren als relatief ontspannen ervaren, maar momenteel maakt hij zich grote zorgen: "Ik weet niet wat ik moet doen als de kosten stijgen, maar mijn prijzen hetzelfde moeten blijven. In onze branche stijgt simpelweg alles: loon-, verpakkings-, productiekosten, et cetera. Bovendien raken we ook veel grond kwijt, aangezien de drie omliggende steden Fürth, Erlangen en Nürnberg steeds meer grond nodig hebben voor het creëren van woonruimte", zegt Stefan tot slot.

Voor meer informatie:
Stefan Seischab
Gemüsebau Seischab
Am Knappsteig 41
D-90427 Nürnberg, Duitsland
Tel: +49 911 936910
info@seischabgemuese.de   
www.seischabgemuese.de