Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bibliotheek vol plantenextracten, beschikbaar voor onderzoek

Gewassen in Nederlandse tuinbouw worden veelal geteeld voor voedsel of decoratieve doeleinden. Maar kunnen deze gewassen, of eventuele reststromen, ook anders ingezet worden? Dit is waar de Dutch Extract Library inspringt. 2240 unieke plantenextracten afkomstig uit Nederland zijn direct beschikbaar voor onderzoek. Wordt er een veelbelovende match gevonden? Dan worden teler en onderzoeker met elkaar in contact gebracht.

Plantenstoffen
Planten zijn rijk aan bioactieve moleculen om te groeien en te bloeien, dat is breed bekend. Maar nog interessanter zijn de secundaire moleculen die bijdragen aan de bescherming tegen ziektes of vijanden. De toepassing van veel van deze plantenstoffen zijn bewezen, maar nog veel meer zijn er te ontdekken. Daarnaast is het vaak niet één molecuul die een reactie teweegbrengt maar een interactie of verbinding van meerdere kleine moleculen. Een complex proces, met veel nieuwe aanknopingspunten voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van medicijnen, verzorgingsproducten of gewasbescherming.

Dutch Extract Library
De Dutch Extract Library is de link tussen Nederlandse plantentelers en partijen geïnteresseerd in plantenstoffen. 2240 unieke plantenextracten afkomstig van gewassen uit Nederland, zijn verzameld in een compound library, en direct toegankelijk gemaakt voor screening door publieke en private partijen. Is er een match, dan wordt de gebruiker gekoppeld aan de betreffende teler voor verder onderzoek. Met als doel het opzetten van nieuwe duurzame samenwerkingen. Joyce Blommaart (project manager Dutch Extract Library): “Indien een veelbelovende lead is gevonden, zijn bestaande gewassen voorhanden, met korte logistieke aanvoerlijnen. Opschaling van innovatie is hierdoor goed te realiseren.”

Provincie Zuid-Holland
De Dutch Extract Library is voortgekomen uit de Extractenbibliotheek van het Kenniscentrum Plantenstoffen. Provincie Zuid-Holland is nu de eigenaar van de bibliotheek. Gedeputeerde Meindert Stolk: “Een initiatief als de plantenextractenbibliotheek mogen we niet verloren laten gaan. Juist niet in een tuinbouwprovincie als Zuid-Holland. Ondernemerschap, innovatie en onderzoek naar plantenstoffen komen via de bibliotheek samen. Wat leidt tot duurzame producten en nieuwe businessmodellen. Daar heeft niet alleen de tuinbouw, maar bijvoorbeeld ook de medische wetenschap baat bij. En daarvan profiteert heel Nederland.”

Universiteit Leiden
De dagelijkse uitvoering van de Dutch Extract Library is in handen van het Instituut voor Biologie (IBL) van de Universiteit Leiden. Er zijn drie opties om de extracten af te nemen voor screening. Indien gewenst kan het IBL ondersteunen bij het onderzoeksproces. Het intellectueel eigendom van de gevonden resultaten behoort geheel tot de gebruiker. Lees hier meer over de plantenextracten, het werkproces en de mogelijkheden. 

Samenwerking
Geïnteresseerd in een mogelijke samenwerking? Bezoek www.dutchextractlibrary.nl en plan vrijblijvend een kennismaking in met Joyce Blommaart (projectleider Dutch Extract Library) en/of Nathaniël Martin (Prof.dr. Biological Chemistry, Universiteit Leiden. 

Voor meer informatie:
Dutch Extract Library 
[email protected] 

Publicatiedatum: