Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw onderzoeksbedrijf van start: “Wij meten digitaal en objectief”

Tholen – “Eigenlijk”, zo zegt Vincent Jalink van NL Research, “zijn we al gestart nog voordat we live gingen. Veel bedrijven willen nog liever vandaag dan morgen beginnen. De vraag naar onderzoeksfaciliteiten is enorm.”

Reden voor een groep bedrijven om de koppen bij elkaar te steken en NL Research op te richten. Het bedrijf biedt klimaatkasten aan waarin onderzoek gedaan kan worden, zoveel mogelijk met camera’s én zo min mogelijk afhankelijk van menselijke invloeden. “Wat wij doen is uniek. Er wordt nog veel conventioneel onderzoek gedaan in de tuinbouw, met veel invloed van de mens die subjectieve oordelen velt. Wij zetten in op cijfers die we duidelijk visueel presenteren.”

Camera’s
Vincent, de directeur van NL Research, is al in de tuinbouw actief met Phenovation. Dat bedrijf ontwikkelt camerasystemen die objectief plantfysiologische paramaters meten bij planten. “Wij kregen de laatste tijd veel vragen van mensen die onze camera’s willen testen en niet direct de camera’s wilden kopen of huren. Door ze nu met NL Research een onderzoeksfaciliteit aan te bieden, hoeft men het eigen bedrijfsproces ook niet direct op de camera’s aan te passen. Hierdoor vormen wij nu de springplank voor mensen die willen gaan werken met onze hightech camera’s.”

Toch is de doelgroep die NL Research veel breder. “Er zijn momenteel heel weinig onderzoeksfaciliteiten waar je snel kunt beginnen en die ook de mogelijkheid bieden om snel schaalbaar onderzoek uit te voeren. Met klimaatkasten kan dat. Momenteel maken vooral al veel bedrijven die biostimulanten onderzoeken gebruik van onze faciliteiten. Zij laten camera’s hun product beoordelen, waarbij de conclusie dan straks bijvoorbeeld niet is ‘met product X is de plant iets groener’ maar ‘met product X stijgt het chlorofylgehalte met zoveel procent’.” 

Nu is het ook al wel mogelijk om bijvoorbeeld het chlorofylgehalte uit te drukken in een cijfer, maar hiervoor is destructief onderzoek nodig. “Door met onze camera’s 24/7 een teelt te volgen, van zaadje tot plant van een meter hoog, kunnen wij non-destructief ook de chlorofylopbouw volgen.”

Capaciteitsgebrek in de markt
Zoals gezegd is NL Research nog maar pas begonnen. De gang naar de Kamer van Koophandel moet zelfs nog volgen, op 1 april. De website is sinds 1 maart live. “Nu zijn we nog een start-up, maar vanaf volgend jaar willen we klanten die zich melden de mogelijkheid bieden al binnen twee weken te beginnen met hun onderzoek. Dat kan hier op onze locatie in Wageningen, waarbij we bovendien dichtbij de studenten van de universiteit zitten, waardoor we ook aan plantwetenschappers geen gebrek hebben.”

Die laatsten, zo weet Vincent die zelf meer een techneut is, hebben specifieke kennis van biologie, maar vaak weer niet zoveel kennis van techniek. NL Research combineert beiden. Onder de aandeelhouders zijn een LED-adviesbureau, een biostimulantenproducent, een bureau dat gewasgroei modelleert en een producent van klimaatkasten. “Alle vier zochten zij eigenlijk een faciliteit om testen te doen. Het capaciteitsgebrek dat er in de markt is, heeft ons vervolgens getriggerd zelf zo’n faciliteit in te richten.”


Opschalen van proeven kan eenvoudig met meerdere kasten tegelijk. Volgens Vincent is soms vanwege de nauwkeurige klimaatsturing hier gebruik van meerdere kasten i.p.v. één grotere klimaatkamer betrouwbaarder.

Praktijkgetrouw
Standaard worden de klimaatkasten van de aandeelhouder gebruikt. Als de klant wil, kan ook een andere kas gebruikt worden. “Het voordeel van de kasten die wij gebruiken is dat deze kasten extreme klimaatcondities kunnen simuleren. Van min 5 graden Celsius tot 40 graden en tot wel 1500 micromoll aan licht.”

Vincent kent uit de praktijk kasten die hier meer moeite mee hebben. “Als je de lampen in een klimaatkas aanzet, wil je niet dat hierdoor de temperatuur je je hebt ingesteld enorm gaat fluctueren door stralingswarmte. De kast die wij gebruiken heeft een goede PID-regeling met een hele lage marge tussen de ingestelde temperatuur en de gemeten temperatuur van maximaal 0,1 graden Celsius. Ook de luchtvochtigheid fluctueert minimaal, met een percentage van maximaal 1-2%.”


NL Research maakt gebruik van geavanceerde systemen die je nu nog enkel bij universiteiten tegenkomt, zoals XYZ-systemen. Daarbij gaat een camerasysteem automatisch over het gewas voor zeer nauwkeurige fenotypering. Op de foto bij aubergineplantjes.

Eigen proeven
Los van proeven op verzoek van klanten start NL Research binnenkort ook een eigen proef met aubergine. Daar wordt het gewas getest op zoutstress. “Met deze proef gaan we laten zien wat we kunnen met onze faciliteit. Ook laten we zien hoe we rapporten genereren en hoe we die opleveren. Dat kunnen wij veel sneller dan nu vaak in de markt het geval is. Dat komt door de inzet van camera’s én omdat we veel herhaaldelijke onderzoeksprocessen automatiseren.”

Klanten kunnen live de data volgen. “De klimaatdata updaten we elk uur, de cameradata om de twee dagen. Daarmee zijn al de tussentijdse resultaten te volgen. Bijvoorbeeld in onze proef met aubergine van welke genotypes een hoge zoutstress hebben en welke niet. Ons doel is rapportages binnen 1 maand na afloop van de proef opleveren.”

Vrees voor een abracadabra-rapport is niet nodig, lacht Vincent. “We pakken in een rapport bewust 1 probleem per keer aan. Ook daarin onderscheiden we ons van hoe het nu vaak nog gaat. Vaak is de conclusie na onderzoek nu dat er nog meer onderzoek nodig is. Dat willen wij niet. Naast de cijfers geven we kort en helder in tekst ook nog de conclusie uit de proef weer.”

Wie zelf met de klimaatkasten onderzoek wil uitvoeren, kan zich ook bij NL Research melden. “In dat geval begeleiden wij telers graag. Wij staan open voor kennisoverdracht en leren telers graag hoe ze op de juiste manier onderzoek kunnen doen en hier ook de juiste conclusies uit kunnen trekken. Het is niet zo dat je er met de aanschaf van een testsysteem al bent. Integendeel. Ik zie best veel dingen fout gaan. Bijvoorbeeld met belichtingsonderzoek. Als onder de ene kleur er meer strekking is dan onder de andere kleur lamp, komt dat dan door het spectrum? Of door de variatie in stralingswarmte? Het kan allebei, maar niet iedereen realiseert zich dat. Onderzoek doen is namelijk een vak apart.”

Voor meer informatie:
Vincent Jalink
NL Research
0651978796 
www.nlresearch.nl