Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Roofmijten en galmuggen samen tegen spint in aubergine

In het voorjaar kampen auberginetelers vaak met spint. Deze lastige plaag kan bestreden worden met een combinatie van de roofmijt Phytoseiulus-System en de galmug Feltiella-System. Laatstgenoemde levert producent Biobest tegenwoordig in een 100% biodegradeerbare verpakking. 

De meeste auberginetelers hebben inmiddels roofmijten geïntroduceerd in het gewas tegen trips, bijvoorbeeld Montdorensis-System of Swirskii-System. Zodra telers spint constateren in het gewas kunnen zij Phytoseiulus-System en Feltiella-System gaan inzetten.

Roofmijten werken direct
“De roofmijt Phytoseiulus persimilis is effectief en werkt direct tegen spint”, vertelt Biobest-adviseur Stefan Bohte. “Hou er wel rekening mee dat een sterke swirskii populatie de ontwikkeling van Phytoseiulus in de weg kan zitten. Die lust namelijk wel een eitje van Phytoseiulus. Met Transeius montdorensis heb je daar minder last van.”

Galmug zoekt zelf haarden op
Wie Phytoseiulus-System combineert met Feltiella-System kan spint nog beter de baas. Stefan: “Deze galmug vliegt namelijk rond en zoekt zelf spint op in een kas. Feltiella acarisuga kan haarden vinden die honderden meters uit elkaar liggen. Vervolgens legt ze er eitjes in. Zodra die uitkomen, kan elke larve wel 30 spintmijten in diverse stadia opeten.”

Milieuvriendelijke verpakking
De bijzonder vraatzuchtige galmuglarven zijn het hele jaar door actief, ook in het voor- en najaar bij lagere temperaturen. “Op die manier bestrijd je dus zelfs de spint in diapauze.” Stefan noemt nog een voordeel van Feltiella-System: “Sinds dit jaar leveren we de galmug in een volledig biologisch afbreekbare verpakking. Dat past bij Biobests streven naar meer duurzame oplossingen. Telers hoeven het product dus niet apart weg te gooien, maar kunnen het na de teelt met het gewas afvoeren. Simpel en milieuvriendelijk.”

Overleg met adviseur
Mocht de combinatie Phytoseiulus en Feltiella niet voldoende zijn, dan kan eventueel pleksgewijs een chemisch of biologisch middel ingezet worden. “Zolang de kop van de plant nog groen is, is dat niet nodig. Wij adviseren telers altijd eerst te overleggen met hun adviseur. Hij weet of het middel goed te integreren is met de biologie in de kas. Op onze website kunnen telers per middel eenvoudig opzoeken of dit is toegestaan en hoe zij dit moeten toepassen. Telers kunnen er ook de neveneffectenlijst checken.”

Voor meer informatie:
Biobest
Publicatiedatum: