Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stormupdate: Schadebeeld tuinbouw wordt stilaan duidelijk

Tholen - In de loop van maandag werd stilaan duidelijk wat de exacte schade is in de glastuinbouw na de stormwind van afgelopen dagen. Verzekeraars ontvingen duizenden meldingen uit de Nederlandse en Vlaamse land- en tuinbouw. Voor zover bekend zijn specifiek uit de glastuinbouw al meer dan 700 schademeldingen binnen.

Zo kwamen er bij Interpolis tot maandag 18.00 1.600 meldingen van agrarische bedrijven binnen, waaronder in ieder geval 375 uit de glastuinbouw. Agriver ontving tot dinsdagochtend zo'n 70 meldingen vanuit heel Nederland, behalve Limburg, meldt een woordvoerder. Vanuit België komt KBC bij VILT tot 1.250 schadegevallen in de Vlaamse land- en tuinbouw, waaronder 250 glastuinbouwbedrijven.

Schadehersteller Totaal-Service voor de Tuinbouw geeft aan ongeveer 350 aanvragen voor het herstellen van schades binnen te hebben gekregen. Het aantal van 700 schademeldingen behelst naar alle waarschijnlijk bij lange na nog niet alle schades. 

Het gaat bij schademeldingen veelal om kapotte ruiten, variërend van enkele tot honderden of zelfs in enkele gevallen meer dan duizend, schade aan techniek en gewas. Ook zijn er bij KBC gevallen bekend van bedrijven waar 'hele hoeken' zijn weggewaaid. 

Glasschade. Foto: Interpolis

Plastic
Ook worden er schades aan plastic tunnelkassen en regenkappen gemeld. Een woordvoerster van belangenbehartiger Boerenbond liet in de loop van maandag weten dat onder meer uit Antwerpen en West-Vlaanderen signalen van schades binnenkomen, maar dat grote calamiteiten nog niet waren gemeld.

Wel spreekt men van 'veel schade', waarbij opvalt dat er 'zeer veel plastiek serres zijn stukgewaaid'. Soms is dan het plastic gescheurd en moet het vervangen worden, is het plastic gaan vliegen, maar ook zijn er gevallen bekend waarbij het plastic is blijven hangen en hierdoor de metalen constructie is geplooid.

Bij Fruit Security Holland, dat oogstbeschermingsproducten in de fruitteelt levert, zijn berichten over 'enkele ingestorte foliekassen' bekend en spreekt men ook van 'veel kapot gewaaid tunnelfolie'. BioForum Vlaanderen deelt foto's van schades bij biotelers met tunnelkassen. 

Wat het lastig maakte om de schades goed op te nemen was de harde wind. Hierdoor kon er niet gevlogen worden en dus was het maken van overzichtsbeelden lastig, zo liet Interpolis gisteren weten. Verder komen de meldingen uit heel het land, geeft Agriver aan. Alle beschikbare experts en eigen mensen van het bedrijf bezoeken klanten om de schade op te maken.

Komende dagen
Bij Boerenbond wijzen ze ondernemers erop om binnen hun mogelijkheden schades goed zelf vast te leggen. Dat kan helpen voor declaraties bij verzekeraars. Agriver verwacht binnenkort al de eerste meldingen uit te kunnen keren, al is dat mede afhankelijk van de herstelmogelijkheden. 

De komende dagen zijn zeer belangrijk. Ook maandag waaide het nog hard. Bovendien kan bij schade het handhaven van het klimaat lastig zijn. Veelal wordt schade tijdelijk hersteld met noodmaatregelen om (een deel) van de teelt te kunnen redden. "Hoge windsnelheden zijn niet goed voor teelten die klassiek in de kas geteeld worden, zoals tomaat, paprika en komkommer", merkt de woordvoerster van Boerenbond op.

Bij de belangenbehartiger hopen ze daarom voor de getroffen ondernemers dat het niet te koud wordt de komende dagen. Verder benadrukt men het het belang van voedselveiligheid en arbeidsveiligheid. Er mogen geen stukken glas in het gewas in het gewas aanwezig blijven. 

Waar telers kunnen, proberen zij zelf schade te herstellen om gevolgen voor het kasklimaat zoveel mogelijk te beperken. Ook worden er tijdelijke maatregelen getroffen, al dan niet met behulp van schadeherstelbedrijven.


Schadeherstel door HS Tuinbouw Service. Meer foto's op LinkedIn

Niet overal was schadeherstel nodig. Zo bleven deze drijvende zonnepanelen op een waterbassin goed liggen, ook na drie stormen op rij, zo concludeert Zon op Waterbassin op LinkedIn tevreden.