Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Samen met teler verder optimaliseren op de vierkante meter”

Tholen – Genap en Zon op Waterbassin zijn een samenwerking aangegaan. Achter de schermen al enkele maanden, maar nu ook officieel. Samen bieden de bedrijven een totaalconcept voor zonnepanelen op water aan. Naast het leveren en installeren van de zonnepanelen kan de combinatie een rol spelen in de advisering rondom de economische, juridische en subsidievraagstukken.


Dick van Regteren (l) en Willem Verwoerd bekrachtigen officieel de samenwerking in de stand van Genap in het World Horti Center.

One-stop-shop
De bekendmaking van de samenwerking eind januari in het kantoor van Genap in Naaldwijk valt samen met de nodige berichten in (vak)media over de extreme toename van de energiekosten in de tuinbouw. Dick: “Wij hebben zeventig jaar ervaring in wateropslag. Zon op Waterbassin timmert de laatste jaren hard aan de weg met zonnepanelen. Die beide zaken brengen wij samen. Wij gaan een ‘one-stop-shop’ vormen voor zonnefolie op waterbassins. De drijvers en panelen levert Zon op Waterbassins en wij hebben de kennis en ervaring met afdekfolies. Daarmee dicht je ook de ruimtes tussen de panelen en talud, om de waterkwaliteit zo optimaal mogelijk te houden.”


Zonnepanelen op water, een project van Zon op Waterbassin in de winter in de Wieringermeer

Herbruikbaar
Willem spreekt van een ‘waterdichte businesscase’. Daarbij komt onder meer de Return On Investment, oftewel de terugverdientijd van een investering, om de hoek kijken. “Het systeem dat wij aanbieden is herbruikbaar. Dat is belangrijk, omdat je folie na verloop van tijd moet vervangen. Als dat moment komt, wil je niet dat daarmee de rest van de installatie afgeschreven is. Niet alle systemen die wij momenteel in de markt zien, zijn hier even geschikt voor.” Dick vult hem aan: “Door goed naar de folie te kijken die je gebruikt, kun je vervanging zo lang mogelijk uitstellen. Dat maakt dat telers langer van één installatie profiteren en de kosten die ze bij installatie maken over meer jaren kunnen uitsmeren.”

Subsidies
Bij Zon op Waterbassin merken ze dat telers steeds meer oog hebben voor het optimaliseren op de vierkante meter. Daarbij komt ook het waterbassin als optie vaker in beeld. En niet alleen bij telers. Willem: “Onder meer de gemeente Westland en de provincie Zuid-Holland bieden sinds eind vorige maand (meer) subsidiemogelijkheden voor het installeren van zonnepanelen op waterbassins (130 euro kWp). In het geval van Zuid-Holland in de vorm van uitbreiding van een bestaande subsidieregeling. Volgens ons belangrijk nieuws, omdat wij uit eigen onderzoek in 2020 al lieten zien dat panelen dankzij de koelende werking van water, 10% efficiënter zijn dan bij installatie op daken. Bovendien is er nog het voordeel van dubbel ruimtegebruik.”

Speciaal afdekzeil
“En van een betere waterkwaliteit”, vult Dick aan. Genap introduceerde vorig jaar een anti-alg-afdekzeil dat zonne-energie kan opwekken. Een innovatie in zonnepanelenland. “Dit zeil ligt op proef bij Wageningen University & Research. De business case is nog niet sluitend op dit moment, omdat de energieopbrengst nog net te laag is ten opzichte van de traditionele starre panelen. Wat al wel wordt gedaan is het plaatsen van zonnefolie op het talud van een bassin. Aan de goede kant waar de zon er lang op staat, levert dat extra winst op.”


Prototype van de Genap Energy Cover bij de WUR

Financieringsmodellen
Die extra winst klinkt uiteraard iedereen als muziek in de oren. Maar ook zonder de nieuwste innovaties kunnen telers al snel ‘geld maken’. Willem: “Het aantal aanvragen zie je nu met de energiecrisis flink toenemen. Telers kunnen hun stroom momenteel tegen hoge prijzen kwijt. En op het gedeelte van eigen gebruik laat de zonne-energie een significante besparing zien ten opzichte van de kWh op de huidige inkoopfactuur." De investeringskosten van een installatie kunnen nog weleens een struikelblok zijn. Maar daarvoor zijn oplossingen. “Wij bieden bijvoorbeeld een leasemodel aan. Daarbij gaat de teler vanaf dag één stroom maken en is de opbrengst hoger dan de leasekosten.”

“Een andere mogelijkheid voor de teler is om zijn bassin te verhuren voor het opwekken van stroom. De teler heeft dan het voordeel van betere waterkwaliteit en krijgt daarbij elke maand een huurbedrag voor het beschikbaar stellen van ruimte voor stroomopwekking.” Alle drie de modellen zijn gangbaar, ziet Dick. Hij wijst erop dat er ook nog een constructie met GMO-subsidies mogelijk is. “Twee projecten gaan daar dit jaar gebruik van maken.” Tot slot wijst Willem op nóg een financieringsoptie: het PostCodeRoos-model. “Daarbij schrijft de buurt in op panelen die bij de teler liggen. Dat is flink wat administratief werk, maar het kan wel helpen een installatie, waarin de teler zelf ook een aandeel neemt, te financieren.” Kortom, er zijn flink wat opties. “En daar denken wij vanaf nu graag samen met telers in mee om die businesscase sluitend te maken”, besluit Dick.

Voor meer informatie:
Dick van Regteren
Genap B.V.
Goorsestraat 1
7041 GA ‘s-Heerenberg
+31 (0)314 66 16 44  
[email protected] 

Voor meer informatie:
Willem Verwoerd
Zon op Waterbassin
Honderdland 226
2676 LV Maasdijk
+31 (0)6 415 14 033
[email protected]  
www.zonopwaterbassin.nl   

Hans van Luijk
+31 (0)6 557 37 902