Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ed Classens werkt met nanobubbels in zijn water

"Biostimulanten beter opneembaar door hogere zuurstofniveaus"

Tholen - Nu chemische gewasbeschermingsmiddelen steeds meer aan banden worden gelegd, gaan telers op zoek naar alternatieve manieren om hun gewas te beschermen. Zo ook Ed Classens van kwekerij VieVerde, waar hij 1,5 hectare aardbeien heeft staan en 5 hectare komkommers. Anderhalf jaar geleden begon hij met het testen van de Pro-Vida, de nanobubbel-generator van Aquamar. Ed vertelt over zijn ervaringen tot nu toe.

Water optimaliseren
“Ik ben altijd bezig met het optimaliseren van het water, want als het water goed is, groeit de plant ook veel beter,” steekt Ed van wal. In het verleden gebruikte VieVerde daar Vitalisers en Venturi’s voor, om meer zuurstof in het water te krijgen en om het water meer leven te geven. “Met meer zuurstof in het water voelt een plant zich lekkerder, en je hebt minder last van Pythium of Phytophthora in de komkommers." Maarten Kramer van Aquamar: "Het verschil tussen een Venturi en een Pro-Vida is dat je het zuurstofniveau lang niet zo hoog krijgt met een Venturi dan met een Pro-Vida."

Betere prestaties
Op het oog leidt het gebruik van de Pro-Vida tot betere resultaten – de nieuwe aardbeienplanten van het ras Malling Centenary lijken goed te groeien, en dat ligt niet alleen aan het ras zelf. Ook de metingen ondersteunen die conclusie. “Wij doen elke twee weken metingen. We zien daarbij veel hogere zuurstofwaardes, en lagere nitrietwaardes.”

Ook worden volgens onderzoek elementen makkelijker opneembaar door gebruik van de Pro-Vida. “We werken nu dus met een lagere EC, er wordt minder toegediend. Maar dat laatste heeft ook veel te maken met een concept dat we samen met Mertens doen.” Daarover later meer.

Onderhoudsvriendelijk
Ed voelt zich met de Pro-Vida volledig ontzorgd, vertelt hij. “Er zit een onderhoudscontract op, dus ze komen jaarlijks controleren. Dan maken ze bijvoorbeeld de zuurstofgenerator en de filter schoon, en dan draait zo’n ding weer een jaar probleemloos.”

Het onderhoudsvriendelijke aspect speelde ook een grote rol bij de beslissing om voor Pro-Vida te gaan. Maarten: "In tegenstelling tot sommige andere systemen op de markt, werkt Pro-Vida met een gebruiksvriendelijk apparaat waar je geen omkijken naar hebt."

“En het is een plug-and-playsysteem, heel makkelijk dus. Kastje neerzetten, aanzuigen en hij doet het,” vertelt Ed met een glimlach. “En we zien vervolgens hoge zuurstofniveaus in de voorraadsilo, en als je daarna in de kas meet, zijn de niveaus nog steeds hoog.”

Bijkomend voordeel is nog dat er weinig vervuiling is. “Omdat we met biostimulanten werken, heb ik het idee dat we wat sneller kans hebben op vervuiling. Sinds we de Pro-Vida in gebruik hebben, hebben we daar minder last van. Daarbij zijn de biostimulanten ook beter opneembaar door de hogere zuurstofniveaus.”

Minder vloeibaar
Tot slot nog iets over het concept waar Ed al eerder over sprak. In samenwerking met Mertens en Mark van der Werf gaat de kwekerij minder vloeibare meststoffen toedienen, en meer vaste meststoffen. “We gaan dus korrels strooien op het substraat. Die slaan zeg maar neer op het substraat, en zijn beter opneembaar voor de planten. Daardoor kunnen we ook weer met lagere nitraatwaardes werken, wat het gewas minder aantrekkelijk maakt voor insecten.”

In dat zogenoemde Vital-concept van Mertens werkt VieVerde met stikstof- en calciumkorrels. “We hadden de laatste jaren veel last van witte vlieg, maar ik vind het dit jaar beter beheersbaar dan voorheen,” vertelt Ed. “Ook kunnen we wat hoger gaan met zwavel in de plant, daardoor hopen we ook minder last van meeldauw te hebben, al viel dat laatste afgelopen jaar nog wat tegen.”

Daarnaast worden in het Vital-concept bijna wekelijks sporenelementen gespoten, in plaats van ze mee te geven in het water. “Die sporenelementen zijn namelijk beter opneembaar door het blad dan door de wortels,” legt Ed uit. “Vervolgens nemen we wekelijks bladmonsters, op basis waarvan we dan weer kunnen bijsturen.”

Ook in komkommers
Wat Ed betreft, blijft het trouwens niet bij aardbeien als het om de Pro-Vida gaat. De resultaten daarin waren zo goed, dat Ed besloot om ook een Pro-Vida aan te schaffen voor de komkommerteelt. “Maar omdat dat systeem er net staat, pas sinds 7 januari, kan ik daar nog niet zo veel over vertellen; de hoop is wel dat we minder last van Pythium krijgen. Zeker omdat de toelating voor AATerra binnenkort vervalt, is het belangrijk om een goed alternatief te vinden om Pythium te bestrijden.”

Voor meer informatie:
Ed Classens
VieVerde BV
Roffert 8
5811AT Castenray
0622661288
[email protected] 

Maarten Kramer
Aquamar B.V.
Foksdiep 61
8321 MK Urk
0527-688336
[email protected]