Tholen - December leverde bovengemiddeld hoge tomatenprijzen op. Het mag na de prijsextremen van afgelopen zomer, die maar bleven aanhouden en in het najaar haast geen verbazing meer wekken.
Op het tomatendashboard van de Europese Commissie regent het plussen. Zomaar een paar cijfers uit het tomatenrapport: +49% prijsstijging in cherrytomaat in Nederland, +56% voor trostomaat en +75% voor losse, ronde tomaten in België.
Over de hele linie in de Europese Unie is de situatie minder extreem. Het vijfjarig maximum werd in december, zoals eerder wel in juni, juli, augustus, september en oktober (!), niet overstegen. De prijsstijging ten opzichte van november hield gelijke tred met die van de afgelopen jaren, 14%.
Uitschieters zijn op het dashboard te zien in Italië en Nederland. In Italië werd met gemiddeld 2,30 euro per kilo het vijfjarig maximum nipt overstegen. Eerder in 2021 was dat alleen in juli hier het geval.
Meeste stijgingen in trostomaat
In Nederland is de prijsstijging extremer. De grafiek piekt in december flink boven alle eerdere gemiddeldes uit. De eerder genoemde prijsstijgingen voor cherrytomaat en trostomaat ten opzichte van november droegen hier aan bij.
Bijna geen enkel ander land in de Europese Unie kan aan deze prijsstijgingen in Nederland tippen. Voor cherrytomaat volgt Spanje op twee met 17% stijging, in trostomaat is het de stijging in prijs ten opzichte van november alleen in België hoger: +69%. Spanje noteert hier +25%.
Losse, ronde tomaten leverden ten opzichte van november in prijs dan weer iets in in Nederland: -8%. Hier is het opnieuw België met de hoogste prijsstijging: +75%.
Over de hele linie in de Europese Unie is vooral in trostomaat de extreme marktsituatie terug te zien. Op Duitsland en Griekenland na stegen hier in alle landen, waarvan de Europese Commissie cijfers heeft, de prijzen. Over de hele linie is er sprake van +27% stijging ten opzichte van november. In cherrytomaat is dat +4%, net als voor losse, ronde tomaten.
Blik op het voorjaar
Spanje blijft achter in de tomatenprijsextremen. Het jaar werd afgesloten met een gemiddelde prijs in december die net onder het vijfjarig gemiddelde ligt. Sinds september hield de gemiddelde tomatenprijs al redelijk gelijke tred met dat gemiddelde en december bracht daarin geen verandering, ondanks op het oog voor de Spanjaarden gunstige marktontwikkelingen met de energiecrisis in Noordwest-Europa.
Die marktsituatie met hoge energieprijzen lijkt voorlopig nog niet ten einde. Of de recente prijsplussen tegen die hoge kosten opwegen, is per teler verschillend. Zeker is dat ook bij de start van 2022 bijzondere prijsontwikkelingen mogelijk blijven. Telers en handelaren houden momenteel hun hard al vast voor wat betreft het voorjaar. Dan dreigen er veel producties tegelijk op de markt te komen en is de vraag wat dat prijstechnisch gaat geven.