Velen hebben de afgelopen week vol feestdagen even 'gas terug' genomen op het werk. Dat neemt echter niet weg dat er afgelopen week niet nog steeds sprake was van een energiecrisis. Een overzicht met de huidige energieprijzen, advies van Zantingh over de mogelijkheden van stoken van (diesel)olie en berichten in de landelijke media.
Eerst maar even de bekende grafiek. Waar er in de week voor Kerst nog enorme prijspieken werden genoteerd, is de prijs sindsdien ruim gehalveerd. Vanochtend, 3 januari rond half elf 's ochtends, lagen de prijzen onder de 70 eurocent/m3 voor gas. Zouden de feestdagen (of het warme weer?) de gasprijzen goed hebben gedaan? Of waren het toch de LNG-ladingen uit de Verenigde Staten?
Bekijk hier de actuele gasprijzen.
Een overzicht van de actuele CO2-prijzen is hier te bekijken.
Dan een kort media-overzicht. De explosief gestegen prijzen richting Kerst leverden de nodige berichten in de media op.
BNR: Nederlandse glastuinbouw in problemen door hoge gasprijzen
RTL: Oven uit, kassen leeg: hoge gasprijs brengt ondernemers in problemen
Olie?
Met die hoge en onzekere gasprijzen, is (diesel)olie stoken dan een optie? Met die vraag klopten telers bij Zantingh aan. Helaas zitten er aan die optie nogal wat haken en ogen, schrijft het bedrijf in een bericht op haar website.
Veel Zantinghbranders zijn voorzien van een mogelijkheid om te stoken op een secundaire brandstof in geval van nood, dat wil zeggen als de levering van de primaire brandstof kortstondig wordt onderbroken. Met een secundaire brandstof wordt in de meeste gevallen diesel / olie bedoeld.
Deze voorziening is echter niet bedoeld om langere tijd mee te kunnen stoken. Hiervoor zijn aanpassing aan de installatie nodig. Daar komt bij dat met de meeste installaties al jaren niet (proef) gestookt is op olie. Dan is het overschakelen op deze brandstof niet zonder problemen en mogelijk zelfs gevaarlijk.
Antwoorden op veel gestelde vragen aan Zantingh hier.