We naderen het eind van 2021 met rasse schreden en ook het terugblikken in deze Special Jaaroverzicht zit er bijna op. Vandaag doen we november, morgen pakken we december beet en dan zit het erop. In dit overzicht een vliegwiel, de jaarlijkse terugkerende Quotelijst waarin iedereen toch altijd weer nieuwsgierig is, genoeg jubilerende bedrijven en ook iets met zilveren bolletjes.
Bato Plastics neemt Tomatenhakenwikkelbedrijf van den Wijngaart over
Bato Plastics breidt uit en neemt Tomentenhakenwikkelbedrijf van den Wijngaart (TvdW) over. TvdW produceert hogedraadhaken die hoofdzakelijk voor de tomatenteelt worden gebruikt. Met de overname wil Bato, wereldwijd actief als leverancier in de tuinbouw en specialist in (bio)kunststof tuinbouwproducten, haar klanten een nog completer tuinbouwassortiment aanbieden.
Horticoop klaar om vliegwiel aan te slingeren: "Leden, onze bedrijven en de sector gaan snel resultaat zien"
Tholen – Na twee jaar van voorbereiden is de start van Horticoop als investeringscoöperatie bijna daar. Op 1 december volgt de feestelijke aftrap. Als formele handeling worden aanstonds ook de eerste participaties van leden op naam gezet en is de omvorming van Horticoop als een traditionele tuinbouwcoöperatie naar een vernieuwende investeringscoöperatie compleet. CEO Steven van Nieuwenhuijzen neemt ons mee in de stappen die er dit jaar zijn gezet en de toekomstplannen.
Tuinbouw in de Quote 500
Tholen - Nederland telt meer miljardairs dan ooit, zo blijkt uit de jaarlijkse rijkenlijst van tijdschrift Quote. In de Quote 500 staan dit jaar 45 mensen met een vermogen van een miljard of meer. Zo ver rijken de marges in de AGF en tuinbouwsector veelal niet, maar toch staan in deze lijst weer de nodige mensen die hun vermogen hebben vergaard met bloemen, groenten en fruit. We hebben ze op een rijtje gezet.
Tuinbouwinvesteerders stappen in bij AgriData Innovations
Het jonge bedrijf AgriData Innovations (ADI) heeft recent een aantal bekende tuinbouwinvesteerders aangetrokken in een investeringsronde. Het gaat om John Ammerlaan, Kees van Geest, Folke van Dorp, Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager en het consortium Atrium Agri, vertegenwoordigd door Koen Brabander van PB tec. Dat deelt ADI op LinkedIn.
VEK Adviesgroep viert 50-jarig jubileum
VEK Adviesgroep uit Honselersdijk bestaat 50 jaar. Het adviesbureau begeleidt ondernemers in de glastuinbouw om hun groei en ambitie te verwezenlijken door te adviseren bij ontwerp en uitvoering voor grootschalige tuinbouwprojecten. Het bedrijf, in 1971 gestart als eenmanszaak, gevestigd in een woonkamer in Maassluis met focus op Verwarming, Elektra en Kassen, is uitgegroeid tot een internationale onderneming met vakspecialisten.
Steenwolpluggen 'redden' teelt van paksoi en sla op water bij startende teler
Bij Marck Hydroponics groeien in een kasafdeling van ongeveer 1 ha jaarlijks zo'n 2 miljoen sla- en paksoiplanten in een drijvend systeem op water. Sinds halverwege 2019 leggen Arthur Marck en zijn broer Theo zich toe op deze manier van telen. Na een zoektocht met verschillende teeltmedia als wortelkluitje, telen ze nu op steenwolpluggen van Grodan.
Telers testen reactie consument op pitahaya uit Nederlandse kas
Tholen - Het is deze week een opvallende verschijning in het schap bij de PLUS-supermarkt in Briëlle: pitahaya’s. Niet uit een tropisch oord, maar uit de kas van Wageningen University & Research in Bleiswijk.
Martin Stolze groeit, ook in de groenten
Tholen - De overname door Kind Technologies moet Martin Stolze naar een nog hoger plan tillen, is de bedoeling. Eén van de mensen die dat moet gaan verwezenlijken, is Bram van Paassen, verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten binnen Martin Stolze waaronder de verkoop en de verhuur vallen. In dit interview vertelt Bram het een en ander over de trends die hij momenteel ziet in de tuinbouwmarkt.
Waes in de kas van de toekomst: "Is dit nog landbouw?"
Toen gisteravond in de tv-uitzending van Reizen Waes bleek dat presentator Tom Waes niet bij Koning Willem-Alexander op de koffie kon, bracht hij een bezoek aan de kas van Koppert Cress. Daar laat Stijn Baan hem zijn cressenteelt, maar vooral allerlei technieken zien, van watergekoelde ledlampen tot drones die motten bestrijden. Afgesloten werd met een biertje op het dak, met uitzicht op de, bij hoge uitzondering, paarse gloed van de ledlampen omdat de schermdoeken even open stonden.
Actualiteit ontgaat markt glastuinbouwvastgoed niet
Tholen - De tuinbouw beleeft grillige tijden. Dat werkt ook door in de wereld van het vastgoed, zo zien Willem de Bruijn en Daan van Winden. De makelaars van Vollebregt Barten delen met ons hun visie op de huidige markt.
Drie nieuwe biotelers bij Harvest House
Harvest House had de afgelopen jaren bij haar teler Tabos Eco een biologisch vruchtgroentenareaal van 7,9 hectare. Door de komst van twee nieuwe leden, BioVerbeek en Tuinbouwbedrijf Frank de Koning,
én de omschakeling van snoeptomaten naar biologische teelt door Vitensa, groeit het biologische Harvest House areaal naar in ieder geval 36 hectare. "Een forse groei waar we blij mee zijn en die
ervoor zorgt dat we in 2022 hét loket voor biologische vruchtgroenten zijn", meldt de coöperatie.
Havecon viert 15-jarig jubileum
Op de kop af vijftien jaar geleden werd Havecon Kassenbouw opgericht. In Bleiswijk werden op 9 november 2006 de handtekeningen gezet door Aad Voorwinden en Henk Verbakel.
Gewoontes in de war geschopt op tomatenmarkt
Tholen - Kan de tomatenprijs nog verder stijgen na een zomer met al hele hoge prijzen? Ja, zo lijkt (opnieuw) in Nederland. Net als in september springt Nederland er in oktober uit op het tomatendashboard van de Europese Commissie met naar het zich laat aanzien een recordprijs van 1,24 euro gemiddeld per kilo.
Tuinbouwreünie bij presentatie boek over uitvinder buisrailsysteem Jaap Zegwaard
Tholen - Met een driewerf 'Kan niet, moet toch' werd gisteravond in Tomatoworld in Honselersdijk het boek met precies die Jaap Zegwaard typerende kreet als titel gepresenteerd. Het is een boek over het leven van de uitvinder van het buisrailsysteem die in januari dit jaar overleed én zijn grootste uitvinding, aangevuld met verhalen van diverse direct betrokkenen en over de tuinbouwtechniek vandaag de dag.
Ombouw cannabiskas tot aardbeienkas 'meest interessante project' in carrière Bert van Geffen
Zo snel als cannabis de laatste jaren opkwam, zo snel keerde het terug naar een meer normale groei in de tuinbouwwereld. Grote cannabisspelers wilden geen tijd verliezen en investeerden miljoenen dollars in oudere kassen om zo snel mogelijk cannabis te produceren, maar nadat deze droom was vervlogen, kwamen veel van deze kassen weer te koop. Ze werden weer omgebouwd tot kassen voor de productie van groenten of fruit. Dit gebeurde ook in een Canadees project waaraan tuinbouwcoach Bert van Geffen meedeed. Hij noemt het zijn interessantste project ooit.
GreenPeak-IT verder met sensortechniek Polariks
GreenPeak-IT, zusterbedrijf van Bosman Van Zaal, heeft op 25 oktober de activa van het sensortechnologiebedrijf Polariks verworven. Polariks is een technologiebedrijf dat zich richtte op visuele herkenningssystemen met behulp van hyperspectrale beelden. GreenPeak-IT kondigde eerder dit jaar een bladkniprobot aan. Het doel is die robot uit te rusten met hyperspectrale camera's.
Bayer gaat kas voor komkommer leasen van BraZander
Tot nu toe teelde veredelingsbedrijf Bayer Vegetable Seeds in het De Ruiter Experience Center in Bleiswijk alleen tomaten. Daar komt vanaf volgend jaar verandering in. In een nieuwe state-of-the-art kas worden straks jaarlijks vele honderden nieuwe komkommerrassen getest. De bouw van de nieuwe kas is in november gestart met de bedoeling om in mei 2022 te starten met de eerste teeltcyclus.
Japanse oogstrobot leert graag snel van Nederlandse snoeptomatenteler
Tholen – Het geluid doet denken aan een boormachine en het zien van de snelle grijpactie aan een zakkenroller, maar het is toch echt snoeptomaten plukken wat de oogstrobot van de Japanse robotontwikkelaar inaho in Tomatoworld in Honselersdijk momenteel doet.
“Nederland is trots op de tuinbouw en doet tegelijkertijd geen klap om die goed te beschermen”
Tholen - Hoge bomen vangen veel wind en succesvolle bedrijven zijn een doelwit van hackers. Als je flink wat omzet draait en digitaal actief bent, weten ze je vroeg of laat wel te vinden, ziet Ronald Prins. Hij maakte furore met cybersecuritybedrijf Fox-IT en helpt nu met Hunt & Hackett onder andere de AGF-handel en de tuinbouw zich te beschermen hiertegen. Ransomware is een risico op korte termijn, bedrijfs- en economische spionage kunnen op lange termijn grote schade toebrengen aan individuele bedrijven en de sector als geheel.
Europees Octrooibureau herroept octrooi indoor farming
Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft vorige week een eerder verleend octrooi herroepen. Het gaat om het Europese octrooi EP2348841 van PlantLab dat was gericht op de toepassing van ledbelichting in klimaatkamers in combinatie met gecontroleerde blad- en wortelverwarming. De afgelopen jaren heeft Certhon dat octrooi aangevochten, nadat men het verwijt kreeg met eigen technieken inbreuk te maken op het octrooi. Beide partijen keken eerder dit voorjaar al uit naar de belangrijke uitspraak.
Geen emissie meer in de kas door elektrische teeltwisseling
Tholen - Wat is de trend in de teeltwisseling? Rob van den Berg van Weterings Machinery hoeft niet lang na te denken over het antwoord op deze vraag: “Elektrificeren. Door elektriciteit te gebruiken in plaats van brandstof is er geen emissie in de kas. Voor het gewas dat in dezelfde ruimte staat is die emissie lastig. De planten hebben er last van, wat de ontwikkeling niet ten goede komt. Voor veredelingsbedrijven is het belang van emissieloos ruimen duidelijk. Zij ruimen gefaseerd hun kas.”
Bladplukrobot Lenzeel klaar voor verkoop begin 2022
In augustus van dit jaar kwam Lenzeel met een klein voorproefje van de Diplo bladplukrobot voor komkommers. Nu is de machinale bladplukker, na de nodige testen en een aantal aanpassingen, klaar voor de verkoop begin 2022 en zijn er meer beelden beschikbaar. Zo is te zien dat de robot uitgerust is met UV-C-licht, om na elke rij de plukunit te ontsmetten.
Koppert gaat verder met de volgende generatie
Koppert Biological Systems krijgt na ruim 20 jaar een nieuwe leiding. CEO’s Paul Koppert en Henri Oosthoek, en CFO Robert Pathuis van het biologische gewasbeschermingsbedrijf dragen vanaf 1 januari 2022 het stokje over. De dagelijkse leiding van het familiebedrijf gaat over naar de vijf andere directieleden.
Zilveren bolletjes uit Duitsland oplossing voor Nederlandse tuinders in energiecrisis?
Onlangs bereikte een Nederlandse vraag het Duitse B+H Solutions uit Remshalden: Talrijke tomaten- en komkommertelers laten hun kassen leeg omdat belichten en verwarmen onbetaalbaar zijn geworden. B+H Solutions-directeur Elmar Buder heeft een oplossing voor het probleem: zilveren bolletjes.
Slateler Slamotra zet nieuwe belichtingsstap
Franky Hens en Kirsten Audenaert van de Vlaamse slateler Slamotra namen enkele weken geleden de derde en laatste fase LED-verlichting in gebruik in hun kas van 3,3 hectare in Kruibeke. Bij Slamotra worden 5 soorten sla op natuurlijke wijze gekweekt op goten.
Buizen en goten voor ‘even’ omhoog bij renovatie kas
Tholen - Wie momenteel de kassen van puntpaprikateler Sweetpoint in Middenmeer binnenloopt, ziet het complete verwarmingssysteem en de teeltgoten in de lucht hangen. Nu gebeurt dat wel vaker, maar dat de teeltgoten ook tijdelijk omhoog zijn getild, is toch wel bijzonder.
Eerste Neder Bananen eindigen als soesje en bier
Tholen - Gisteren werden 1.600 Neder Bananen geoogst, geteeld in de kas op substraat. Op deze wijze probeert Wageningen University & Research (WUR) de wereldwijde bananenteelt te redden van de gevreesde en oprukkende Panamaziekte. De Nederlandse bananen gaan niet de markt op, ze eindigen als bananensoesjes en in bananenbier, maar niet voordat ze zijn gerijpt door de Groot fresh group.
Morgen blikken we terug op deze maand, op december 2021.