Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Steeds vaker zijn de bemonsteringsschema’s al op orde, nog voordat de kas vol planten staat”

Tholen – Afgelopen maand maakte Eurofins bekend een zelfstandige glastuinbouwdivisie te zijn gestart: Eurofins Horti. Het is veel meer dan alleen een nieuwe naam, legt directeur Theo Aanhane van de nieuwe divisie uit in een interview waarin hij diverse nieuwe ontwikkelingen in zowel de sector als in laboratoriumland doorloopt. “In landen met een zich sterk ontwikkelende tuinbouwsector zien we een sterk groeiende belangstelling voor optimalisatie van water- en meststoffengift en het monitoren van plantgezondheid. Om ingewikkelde en vertragende logistiek te vermijden, moeten we daar dichtbij zijn.”


Het team van Eurofins Horti, met Theo als 2e van rechts

Lokaal
Nu al is Eurofins Horti, voorheen nog Eurofins Agro, internationaal actief. Wereldwijd maakt het bedrijf onderdeel uit van het Eurofins-netwerk van laboratoria, zo’n 900 in totaal, verdeeld over de divisies Food, Health en Enviroment. De laatste jaren stijgt daarin de vraag vanuit de (glas)tuinbouw. “Wij ontvangen vandaag de dag uit zo’n zeventig landen monsters, dikwijls vanuit individuele teeltbedrijven of dankzij banden die telers internationaal al met Nederlandse toeleveranciers hebben. Hierdoor weten internationale bedrijven ons nu al goed te vinden. Als individuele bedrijven ons monsters sturen, kan dat best duur zijn en ook logistiek zitten er soms best wat haken en ogen aan. Door ons als aparte divisie te positioneren kunnen we deze klanten beter gaan faciliteren.”

Daarvoor zijn er meerdere opties, waarvan Eurofins Horti ook nu al gebruik maakt. “Wij werken al met veel voedselgeoriënteerde laboratoria in ons internationale netwerk samen. Waar we nog geen laboratoria hebben met wie we samenwerken, behoort ook het overnemen van laboratoria tot de mogelijkheden. Een derde optie, die nu al vaak wordt toegepast, is het werken met een lokaal verkoopteam. In landen zoals Canada, Mexico, Ecuador en Kenia hebben we agenten die ons vertegenwoordigen. Zij verzamelen monsters, verzorgen de logistiek naar Nederland en geven, met steun van ons team in Nederland, terugkoppeling en soms ook advies. Alleen zien we, met de groei die de tuinbouw in bepaalde regio’s doormaakt, dat we lokaal soms nog beter vertegenwoordigd willen zijn.”


Eurofins Horti ontvangt vandaag de dag uit zo’n zeventig landen monsters, dikwijls vanuit individuele teeltbedrijven.

Logistiek onder druk
Als voorbeeld van zo’n zich snel ontwikkelende, regionale tuinbouwsector noemt Theo Mexico. “Met 26.000 hectare bedekte teelt, steeds meer midtech en hightech kassen met vooral heel veel tomatenteelt, zie je de vraag naar betrouwbare metingen en rapportages toenemen. Die telers willen niet de dupe zijn van eventuele logistieke vertragingen bij het opsturen van materialen voor analyse in Nederland. Materiaal opsturen naar laboratoria dichterbij kan ook, maar je ziet dat telers veel waarde hechten aan betrouwbare analyses en de specifieke tuinbouwkennis hier in Nederland.”

Het punt van logistieke belemmeringen kwam de afgelopen twee jaar vanwege corona nadrukkelijk op de agenda te staan. “Voor Canada is nu de regel doorgaans: dinsdag stuurt de klant iets op, donderdag rapporteren wij. Met een dalend aantal lijnvluchten en minder vrachtcapaciteit is dat onder druk komen te staan. Nog steeds halen we de deadlines, maar wij voorzien alsmaar meer vraag. Telers willen zo dicht mogelijk tegen hun bakvulling aan een analyse doen en moeten die analysedata vervolgens snel weer terug hebben om de planten van de juiste voeding te voorzien.”

Data-integratie
Theo vergelijkt de metingen, van oudsher veel nutriëntenmetingen, met de metingen die (klimaat-)sensoren telers inmiddels geven. “Dat zijn vaak hoogfrequente metingen, maar ook met onze laagfrequente metingen zijn wij een dataleverancier voor telers. Data die je kunt combineren met onder meer klimaat- of weerdata. Ik geloof heel erg in data-integratie, waarbij niet één bron, maar een combinatie van bronnen en data de toekomst is. Daarom hebben wij sinds kort ook een samenwerking met 30Mhz, om onze data vanuit onze Eurofins analyse-app op hun dataplatform te integreren.”


Waterbassin bij een teeltbedrijf in Mexico

Andere rol
Zoals er steeds meer sensoren ontstaan, zo zijn er inmiddels ook zelftesttechnieken op de markt, onder meer voor nutriënten. Op de vraag of Theo die als een bedreiging ziet voor de diensten van Eurofins Horti en laboratoria in het algemeen, schudt hij het hoofd. “Ik zie het niet als een bedreiging, niet op de korte, en ook niet op de lange termijn. Je hebt inderdaad al technieken die redelijk nauwkeurig diverse elementen kunnen meten, maar zulke technieken werken nog lang niet voor alle soorten elementen. Zo kun je sporenelementen nog niet meten of zeker nog niet zo betrouwbaar als nodig is.

Zolang dat het geval is, moet je volgens mij monsters naar een laboratorium blijven sturen voor een compleet pakket betrouwbare metingen. Bovendien bouwen wij ook adviezen op, op basis van inmiddels meer dan negentig jaar aan data. Bedrijven die starten met zulke meettechnieken hebben daar geen beschikking over. Maar het is zeker een markt die in ontwikkeling is. Het is voor mij dan ook niet de vraag of het er meer komt, maar wanneer. Het antwoord heb ik nog niet, maar wat ik wel zeker weet is dat het tegen die tijd zeker een andere opstelling van ons als laboratorium vraagt, bijvoorbeeld voor het ijken en valideren van metingen.”

Rechtstreekse dataverbinding
Ondertussen staat Eurofins Horti zelf ook niet stil. De samenwerking met 30Mhz is al genoemd en nieuw, maar binnenkort volgt nog een samenwerking met een toeleverancier. “We leggen een rechtstreekse dataverbinding met de bemestingsmodule van Van Iperen. Daarbij brengen wij de analysedata van de kweker, uiteraard met toestemming en goede beveiliging, in het systeem van Van Iperen in. Zulke koppelingen ga je steeds vaker zien en ook wij doen daarin mee.”


Met de bemestingsmodule van Van Iperen legt Eurofins Horti een rechtstreekse dataverbinding

Er blijven ook continu nieuwe metingen en analyses ontstaan. “Op dit moment zitten er een paar honderd analyses in ons portfolio. Een deel besteden wij uit aan collega-laboratoria in het Eurofins netwerk, maar het grootste deel doen wij zelf. Daarbij zijn nutriëntenmetingen de basis, maar tegenwoordig zijn we ook heel druk met microbiologische analyses, analyses op het gebied van plantenziekten en dna en met technieken zoals Next Generation Sequencing. Een relatief nieuwe techniek waarmee we nu soms organismen vinden waarvan we nog niet wisten dat die ook in andere specifieke gewassen aanwezig waren of ziektebeelden kunnen veroorzaken.”

Modules
De ontwikkeling van de (inter)nationale tuinbouw is al genoemd. Vertical farming is daarbij iets waaraan ook steeds meer investeerders en telers zich wagen, ziet Eurofins. “Daarom ontwikkelen we hier speciale modules voor, net als dat we modules ontwikkeld hebben voor telen onder specifieke omstandigheden, zoals in de woestijn. Dit soort projecten wordt vaak gestart door ondernemers met weinig teeltervaring. Voor hen helpt het enorm als je ze een lijstje met de belangrijkste analyses geeft, waarmee ze snel een goed inzicht krijgen in hun teelt en hopelijk veelgemaakte fouten voorkomen.”

Tot voor kort zag Theo dat het laboratorium pas in beeld kwam als een project al in productie was. “Nu zitten we met onze modules steeds vaker al in het turnkeypakket met daarin naast een kas ook allerlei kastechnieken en diensten. We zitten hierdoor al bij de opstartfase van een project aan tafel, kunnen dan op maat bemonsteringsschema’s aandragen en dit al inregelen, zodat alles op orde is als de kas al vol planten staat. Dat voorkomt dat telers na zes weken in een gloednieuwe kas of vertical farm met gele planten zitten.”

Voor meer informatie:
Theo Aanhane
Eurofins Horti
+31 (0)88 876 1014
[email protected]  
www.eurofins-agro.com/nl-nl/glastuinbouw