Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seizoensopslag CO2 in CCS nodig voor groei OCAP

Tholen - Er wordt hard getrokken aan CO2, en niet alleen door de glastuinbouw, waar koolstofdioxide een waardevolle bron voor plantgroei is. CO2 dreigt in zee opgeslagen te worden, of bijvoorbeeld ingezet te worden bij het produceren van bioplastics.

Dat vertelde Jacob Limbeek, directeur van OCAP, vorige week tijdens de Meet&Greet Energie van Greenport-West-Holland. Hij was er een van drie specialisten (naast Dennis Medema van Glastuinbouw Nederland en Hans Wassenaar van AVR) die over CO2 vertelden. OCAP levert momenteel CO2 aan glastuinbouwbedrijven in Zuid- en een stukje van Noord-Holland. 

Bronnen
Jacob liet aan de hand van een kaart zien waar OCAP momenteel CO2 levert. Momenteel gaat dat om 0,6 Mton. Voor diezelfde hoeveelheid CO2 zouden telers anders 0,3 miljard kuub aardgas moeten verbranden. 

OCAP ontvangt CO2 momenteel uit twee grote bronnen, Shell en Alco, in het Rotterdamse havengebied en uit enkele kleinere bronnen. De CO2 van Shell is 'fossiel', de CO2 van Alco 'biogeen'. 

Concurrentie
Het CO2-leveringsbedrijf wil graag groeien en breidt momenteel ook al uit richting Aalsmeer. Toch gaat dat, om in lijn te blijven met het artikel waarin Dennis Medema vorige week over actuele CO2-ontwikkelingen vertelde, niet zonder slag of stoot. Dat komt omdat er twee bedreigingen zijn op CO2-gebied, vanuit OCAP bezien.

Enerzijds zijn dat de Haagse plannen om CO2 in de Noordzeebodem op te slaan in de projecten Porthos en Aramis. "Zoals het er nu uit ziet, dreigt Shell-CO2 de zee in te gaan", aldus Jacob. Anderzijds is er ook een groeiende vraag naar CO2 uit andere sectoren, waaronder bij producenten van bioplastics, terwijl ook CO2 in onder meer bier en frisdrank wordt toegevoegd. 

CCS nodig
Om, ondanks opslag, oftewel Carbon Capture and Storage (CCS), levering aan de glastuinbouw mogelijk te laten zijn, is volgens Jacob het project van CO2-toedeling belangrijk. Aan dat project, waarover Dennis al meer uitlegde, wordt in Den Haag gewerkt. De CO2-vraag in de glastuinbouw is het hoogst in de zomer. CO2-opwek vindt echter ook 's winters plaats. 

Jacob en OCAP zouden graag zien dat biogene CO2 in de toekomst geleverd wordt aan de glastuinbouw, in combinatie met seizoensopslag in CCS. Op die manier kan OCAP uitbreiden. De OCAP-directeur vertelde dat er plannen zijn voor het leggen van leidingen naar glastuinbouwgebied Noukoop bij Pijnacker en naar telers in Tinte en Vierpolders op Voorne-Putten. "Dat kan echter alleen met seizoensopslag via CCS."


OCAP-leidingen in glastuinbouwgebied Prima4A, in Aalsmeer

Voor meer informatie:
OCAP
www.ocap.nl