Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee telers gevolgd in sombere documentaire over Nederlands wietexperiment

Het gaat er al jaren over, maar van een teeltruimte vol legale wiet is het nog steeds niet gekomen binnen het experiment gesloten coffeeshopketen. Gisteravond was een documentaire over het aanloopproces te zien, met daarin diverse betrokkenen, waaronder twee telers. Twee totaal verschillende telers.

Aan de ene kant John Meijers, wietteler samen met zijn vrouw Ines. Hij heeft ervaring, teelde al jarenlang wiet op het platte land in de provincie Groningen, destijds 'illegaal', al waren Justitie en de Belastingdienst op de hoogte. Politie-invallen, een hoge boete en een strafblad voorkwam die transparantie niet.

Aan de andere kant Project C, vanaf het begin van het experiment één van de aspiranttelers waarover je het meest hoorde in de media. Bij dit project zijn een advocaat, politicus, huisarts en de in de tuinbouw bekende Pascal van Oers betrokken. 


De mannen van Project C in de bramenkas waarop ze hun oog hebben laten vallen.

Locatie
Beide telers worden gevolgd in de documentaire in hun proces. John laat zijn schuur zien die vol moet komen te staan met wiet. Hij lacht om alle 'gelukszoekers' die van plan zijn mee te loten, en hun plannen om bijvoorbeeld in een kas te telen. Kansloos, volgens John, die wijst op de hoge eisen die wietplanten aan het klimaat stellen en de risico's van rot door veel condensvorming.

De mannen van Project C zijn onder meer op bezoek bij een bramenkas in Etten-Leur waarop ze, na lang zoeken, hun oog hebben laten vallen. Voor 1,6 miljoen euro kunnen ze het bedrijf kopen, waarna ze het willen platgooien en er een, volgens de buren 'industriële doos' willen bouwen. Zij protesteerden er hevig tegen. Met succes.

De gemeente weigert mee te werken aan de komst het Project C. Niet voor het eerst. Het resulteert erin dat Project C uitgeloot wordt, net als overigens teler John met zijn vrouw. John komt op plek 11, terwijl er 10 telers in 10 gemeente ingeloot worden. 

Bekijk de hele documentaire hier. Documentairemaker Frans Bromet laat er duidelijk in doorschemeren dat hij zelf een hard hoofd heeft in het slagen van het experiment, zoals ook meerdere geïnterviewden hem in het documentaire vertellen.