In hightech tomatenkassen wordt een 1% hogere opbrengst gezien als een grote doorbraak, maar in bepaalde regio's in minder ontwikkelde landen wordt een heel andere strijd geleverd. "In Nigeria bijvoorbeeld kunnen betere zaden de opbrengst gemakkelijk vertienvoudigen," zegt Rutger Groot van East West Seed. Begin december lanceerde het bedrijf zeven nieuwe hybride rassen om de Nigeriaanse groentesector te versterken en verder te diversifiëren.
Lancering van nieuwe rassen, zoals onder meer Diva F1 (tomaat), Gymbia F1 (papaya), Sweet Sangria F1 (watermeloen), Piquante Yellow F1 (hete peper), Spicy F1 (hete peper), Sika (Gboma Aubergine: blad- en vruchtgroente) en Daewy F1 (komkommer).
Hybriden of open bestoven rassen
"De meeste Nigeriaanse telers gebruiken niet eens verbeterde open bestoven (OP) zaden, maar zaad dat ze zelf verzamelen en bewaren van de vorige oogst en dat dus van inferieure kwaliteit is", zegt Rutger. "Kwaliteitszaden, zowel OP-variëteiten als hybride rassen, kosten een paar euro meer, maar ze zorgen wel voor een opbrengst die tien maal zo groot is."
Sinds de oprichting in 1982 streeft het veredelingsbedrijf ernaar het levensonderhoud van kleine telers te verbeteren door middel van betere zaden en betere kennis. Daarom ontplooien zij activiteiten in landen waar geen internationale veredelingsbedrijven actief zijn.
"De gemiddelde tomatenopbrengst per hectare is momenteel 3,5 ton en met een East West Seed-hybride en goede technieken gaat dat binnen één teeltcyclus naar 45 ton", zegt Rutger. "Met het kwaliteitsvolle zaad wordt ook de houdbaarheid van de tomaten van twee dagen naar anderhalve week verlengd." Andere belangrijke gewassen zijn ui, hete peper, okra, watermeloen en kool.
Opleiding op een demoperceel
Opleiding op een demoperceel
"Voor ons is het relatief eenvoudig: we hebben de genetica om succesvol te zijn in de buitenteelt in de tropen. 95% van de lokale groenteteelt gebeurt op het open veld en dat zal de komende decennia nog zo blijven. Nu gaan we op zoek naar partners om nog meer telers op te leiden en tuinbouwondernemers van hen te maken", zegt hij. "Momenteel werken ze met zelf verzamelde zaden, verse koeienmest en het onder water zetten van de velden. Ze moeten worden overtuigd om geld te investeren in kwaliteitszaden, kunstmest en irrigatie, en in technieken zoals kweekplaten, verhoogde bedden, het opbinden van de planten en gewasrotatie in plaats van het breed uitgooien van het zaad op onbewerkt land."
Aangezien je sterker gelooft wat je met eigen ogen ziet, zijn demopercelen cruciaal. Daarom heeft East West Seed een speciale stichting, EWS Knowledge Transfer, die samen met RVO, WUR, Solidaridad en vele andere partners jaarlijks zo'n 150.000 kleine telers opleidt in Afrika en Azië. "Telers erkennen kwaliteit en telen het liefst gezonder voedsel, met andere woorden, met zo weinig mogelijk gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. En klanten willen betere en meer betaalbare groenten. Het is een win-winsituatie voor iedereen."
Tegelijkertijd zijn er veel problemen en uitdagingen voor Nigeriaanse telers. "Een slecht wegennet, geen koude opslag, geen goede aanvoer van grondstoffenproducten, een laag kennisniveau, nauwelijks toegang tot financiering, de klimaatverandering en weinig marktbewustzijn", somt Rutger op. "Het is geen gemakkelijke markt. Bedrijven die naar Nigeria komen, moeten geduld hebben, want break-even draaien wordt moeilijk in het eerste decennium en je moet je winst willen delen met de lokale partners en de telers in plaats van snel geld te verdienen over hun rug en er dan vandoor te gaan met de winst."
Voor meer informatie:
East-West Seed
[email protected]
www.eastwestseed.com