Tholen - Gisteren werden 1.600 Neder Bananen geoogst, geteeld in de kas op substraat. Op deze wijze probeert Wageningen University & Research (WUR) de wereldwijde bananenteelt te redden van de gevreesde en oprukkende Panamaziekte. De Nederlandse bananen gaan niet de markt op, ze eindigen als bananensoesjes en in bananenbier, maar niet voordat ze zijn gerijpt door de Groot fresh group.
Gert Kema (WUR) oogst de Neder Banaan, foto Guy Ackermans
Rijpen is interessante uitdaging
Nu het mogelijk is gebleken op innovatieve wijze bananen in Nederland te telen, moeten ze voor verdere verwerking nog wel gerijpt worden. Dat gebeurt niet aan de planten zelf, maar net als bij traditionele overzeese bananen in een rijpcel om voor een gelijkmatige rijping te zorgen. De Groot fresh group zorgt er komende dagen voor dat de oogst straks op de juiste rijpheid weer terug geleverd wordt aan Neder Banaan. Een interessante uitdaging voor het bedrijf. De uitgangscondities van de Neder Banaan verschillen nogal van wat ze gewend zijn. De groeiomstandigheden van deze bananen zijn totaal anders dan de overzeese. Daarnaast hebben deze bananen geen wekenlange reis in een zeecontainer achter de rug, wel een ritje Ede – Breda.
Maik de Groot en Marcel van de Groot fresh group
Maik de Groot, directeur Ripening and Facility, en Marcel, mede verantwoordelijk voor de inkoop, het rijpproces en planning bij de Groot fresh group, waren bij het oogstmoment aanwezig om aanwijzingen te geven bij het oogsten en inpakken van de bananen. Maik: “Dit is een heel interessante ontwikkeling en we willen dit proces heel graag volgen en begeleiden.”
Voor transport naar de rijpkamers van de Groot fresh group worden de Neder Bananen worden zorgvuldig ingepakt. Foto: Guy Ackermans
De rijper speelt een cruciale rol in het uiteindelijke resultaat. Er zijn zeer veel variabelen die van invloed zijn op het proces en het vergt aandacht, kennis en ervaring om het rijpen in goede banen te leiden. Afhankelijk van de ingangsconditie van de banaan, moet een rijper via de temperatuur, ethyleen en tijdsduur inspelen op het rijpproces zodat de bananen de juiste rijpheid bereiken. Marcel: “Een banaan is een heel gevoelig product. Kleine afwijkingen hebben grote gevolgen. Is het rijpproces eenmaal opgestart, dan is het niet meer te stoppen, maar wel bij te sturen door onder andere de geelverkleuring van bananen goed in de gaten te houden. Dat doen we 24/7.”
De Groot fresh group liet een speciale sticker met de Nederlandse vlag maken
“We hebben een eigen rijpschema’s ontwikkeld die precies zijn afgestemd op de verschillende handelsstromen en klantwens met zo min mogelijk derving. Een retailklant wil een gelere banaan die de volgende dag in de winkel kan liggen. Voor een klant op de groothandelsmarkt moeten bananen voor de verhandelbaarheid nog wat groener zijn. Zo kunnen we zorgen voor optimale houdbaarheid in verschillende ketens”, vult Maik aan.
De Neder Banaan in de rijpcel bij de Groot fresh group, foto de Groot fresh group
Mini-eclairs, bananenbier en schillen op een broodje
De meeste Neder Bananen uit de kas in Ede eindigen na rijping in mini-eclairs, kleine bananengebakjes van de hand van banketbakker Ritmeester. Ook wordt in samenwerking met Kleiburg gewerkt aan een speciaalbiertje met banaan van Nederlandse bodem. De bananenproducten worden via Boerenhart gedistribueerd naar onder meer horecabedrijven, hotels en zorginstellingen.
Maar niet alleen de bananen zelf worden gebruikt. Dat geldt ook voor de bananenschillen en planten waar de bananen aan groeien. De schillen worden door Banana Business gemarineerd en gebakken. Zo ontstaat Pulled Peel, een veganistische vleesvervanger die lekker is in bijvoorbeeld salades of op een broodje.
De dames van Banana Business met Pulled Peel. Bananenschillen zijn na marineren en bakken prima te eten op een broodje of flamkuche. Foto: Guy Ackermans
De bananenplanten zelf krijgen ook een duurzame bestemming. Musa Intimates maakt lingerie van vezels uit de stammen van de bananenplant en Yellow Pallet perst diezelfde vezels tot blokken voor transportpallets: een milieuvriendelijke houtvervanger!
Musa Intimates maakt lingerie van vezels uit de stammen van de bananenplant. Foto: Guy Ackermans
Van afval naar grondstof
“We zien het bij Neder Banaan als een uitdaging om echt alles in onze kas te benutten en daarom hebben we actief de samenwerking gezocht met studenten en start-ups”, vertelt Pieter Vink, directeur bij Neder Banaan. “Door reststromen te benutten zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig. Wij innoveren natuurlijk op kleine schaal, maar wereldwijd gaat het om enorme bergen aan planten en bananenschillen die nu nog als afval eindigen. Met de innovaties uit onze kas hopen we wereldwijd bananentelers te inspireren en zo ook op die manier een bijdrage te leveren aan een duurzamere sector.”
Renata van de Hoef bij 'hun' bananenplant
Redding van de banaan
Het Neder Banaan project is drie jaar geleden opgestart om de wereldwijde bananenteelt te redden. In de bananenkas worden op innovatieve wijze bananen geteeld. De bananenplanten staan niet in de grond, maar in potten met substraat. Dat is een speciale ondergrond van kokosvezels. Hierdoor is de plant niet gevoelig voor gevaarlijke bodemschimmels.
Wereldwijd vormen deze schimmels, onder andere de gevreesde Panamaziekte, een bedreiging voor de bananenteelt. Neder Banaan doet samen met wetenschappers van de WUR onderzoek naar nieuwe teeltmethoden en bananenrassen. Dat gebeurt onder leiding van Gert Kema, buitengewoon hoogleraar Tropische Fytopathologie en geestelijk vader van de Neder Banaan. De kennis die het onderzoek oplevert, wordt wereldwijd gedeeld.
Om het onderzoeksproject te steunen konden de Neder Bananen geadopteerd worden. "Bananen zijn een van de belangrijkste producten voor ons. Ze zijn heel populair. In werkfruitleveringen zit vaak altijd twee keer zoveel bananen als appels", vertelt Renate van de Hoef van AGF-speciaalzaak Gijs van de Hoef. Daarom hebben ze een van de bananenplanten geadopteerd.
Voor meer informatie:
Neder Groep
+31 (0)88 1500 700
[email protected]
www.nedergroep.nl
de Groot fresh group
+31 (0)73 5998888
[email protected]
www.degrootfreshgroup.nl