Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nog onvoldoende zicht op natriumgrenzen sla op water

Bij veel gewassen verdienen de natriumnormen bijstelling. Meststoffenfabrikant Yara begeleidt een serie natriumonderzoeken in Bleiswijk, maar faciliteert ook proeven in de eigen proefkas in Vlaardingen. Fertigatiemanager Peter de Vries van Yara belicht de stand van zaken bij sla op Glastuinbouw Waterproof.
 
Een te hoog natriumgehalte (Na) in het gietwater kan leiden tot een lagere opbrengst en kwaliteitsproblemen bij sla, met name ‘rand’. Het is echter niet duidelijk bij welke concentraties zulke problemen ontstaan. “In nauwe samenspraak met Wim Voogt van Wageningen University & Research hebben we daarom een serie proeven met sla op water opgezet. Het ging om Cos-rassen (romainsla) en ijsbergsla”, vertelt De Vries, die de proeven leidt.

In eerste instantie zijn er drie Na-stappen getest: 0, 6 en 8 mmol/l. Bij de ene serie werd de EC gelijk gehouden, bij een tweede steeg de EC mee met de oplopende Na-concentratie. Als de EC niet meestijgt, verdringt Na deels de andere kationen, zoals kalium, calcium en magnesium. “Verder hebben we een aantal trappen toegevoegd met een verhoogd calciumgehalte, omdat uit de literatuur naar voren kwam dat sla dan beter bestand is tegen negatieve natriumeffecten”, zegt hij.

Lees hier verder op Glastuinbouw Waterproof.

Publicatiedatum: