Tholen – Het geluid doet denken aan een boormachine en het zien van de snelle grijpactie aan een zakkenroller, maar het is toch echt snoeptomaten plukken wat de oogstrobot van de Japanse robotontwikkelaar inaho in Tomatoworld in Honselersdijk momenteel doet.
Takahito Shimizu en Kaede Morita van inaho deze maand bij hun tomatenoogstrobot in Tomatoworld
Nóg een robot? Dat dit na de recente reeks robotintroducties de eerste reactie bij telers is, snappen ze bij robotontwikkelaar inaho Europe maar al te goed. Desondanks vragen ze telers toch eens naar hun robot te komen kijken, die hier in de kas tomaten plukt, zeker omdat het om een oogstrobot voor snoeptomaten gaat. Daarvan zijn er wereldwijd nog maar heel weinig, terwijl juist het oogsten van de kleine rode tomaatjes bij uitstek zeer arbeidsintensief is.
Met één batterijlading en de hulp van één operator kan de robot twaalf uur vooruit. Elke keer als er tien tomaten op het plukplatform liggen, kiept het platform om boven de doos. Zelf de robot bekijken? Vul dit formulier in en kom in contact met inaho voor het plannen van een bezoek.
Hoe rood moet robot plukken?
Het Japanse bedrijf, dat sinds dit jaar met inaho Europe een zusterbedrijf in Amstelveen heeft opgezet, is zeker geen nieuwkomer in de tuinbouwrobotmarkt. De tomatenoogstrobot van het bedrijf is al bij meerdere Japanse telers actief. Bovendien is al in 2019 een oogstrobot voor asperges geïntroduceerd, waarmee zelfs al een tiental Japanse telers werkt.
De komst naar Nederland en nu ook naar de Nederlandse kas is echter alsnog ‘een hele belangrijke stap’, legt Managing Director Takahito Shimitzu uit tijdens een bezoek aan de robot in Tomatoworld. “Hier vinden wij een veel grotere markt voor onze robots dan in Japan en bovendien een markt met weer hele andere eisen dan Japanse telers aan onze robots stellen.”
Telers in Nederland plukken sneller een tomaat dan in Japan. Daar worden alleen de allerrijpste tomaten geoogst tijdens een ronde.
Dat roept vragen op, want snoeptomaten zijn snoeptomaten, toch? “Ja”, lacht Takahito, “maar de manier van het oogsten van snoeptomaten verschilt hier nogal met Japan, zo hebben wij ons laten vertellen. Daar waar telers in Japan dagelijks alle paden rondgaan en echt alleen de meest rijpe tomaten plukken, plukken telers in Nederland ook iets minder rode vruchten al. Dat kan omdat zij betere bewaartechnieken hebben. Hierdoor hoeven ze niet dagelijks alle paden rond. Het vraagt andere dingen van onze robot.”
Een belangrijk aandachtspunt bij de ontwikkeling van de robot is momenteel de ‘grijphand’.
Grijper
Heel concreet weten Takahito en Kaede Morita, Business Development Manager, nu al dat de ‘grijper’, de kunstmatige robothand van de robot, aangepast gaat te worden. Die grijper pakt nu de tomaten, na ze te hebben gedetecteerd op kleur en grootte, om ze vervolgens met een kwartslag los te ‘draaien’. “Op de grijper ligt momenteel onze primaire focus”, geeft Takahito aan. “Na de update, waaraan momenteel in Japan wordt gewerkt, verwachten wij dat de robot komend jaar alweer een stuk competitiever is ten opzichte van plukkers in de Nederlandse situatie.”
Zodra de robot een rijpe tomaat ziet, schiet de grijphand die kant op.
Tot nu toe rekent inaho met een minimale arbeidsbesparing van 16 procent bij inzet van de robot. Het zijn cijfers op basis van wat men uit Japan al weet. Kaede laat aan de hand van een rekensom zien dat, met wat er bekend is over de situatie in Nederland, er een kostenbesparing op arbeid van 200.000 euro per 10 hectare mogelijk is. Daarbij plukt de robot zo’n 30 à 40 procent en doen mensen de rest. “Maar onze verwachting is dat we een grotere arbeidsbesparing kunnen realiseren, zeker ook in de Nederlandse situatie.”
Door een kwartslag te draaien ‘plukt’ de robot de snoeptomaten van de tros. Bij teveel weerstand is een veiligheidsmechanisme ingebouwd en laat de robot los om snel een nieuwe tomaat te zoeken en te plukken.
Mens leert robot plukken
De eerste testen in Tomatoworld leverden de robotontwikkelaars al veel waardevolle informatie op. Dat er juist in deze kas veel verschillende rassen te vinden zijn, is een voordeel. Op deze woensdagmiddag rijdt de robot eerst door een pad met een bekend referentieras in de Europese snoeptomatenteelt en vervolgens in een pad met een ras ‘zonder naam’, met alleen nog een nummer.
Met een simkaart wordt verbinding gemaakt met internet.
Kaede wijst erop dat in dat tweede pad de robot het makkelijker heeft, omdat de tomaatjes hier vanuit de robot bezien gunstiger aan de tros zitten. Takahito: “De robot heeft nog moeite met stengel en blad bij het identificeren van de tomaten. Dat is heel duidelijk. Hier heeft de robot geen zelflerende software voor nodig. Wij passen continu de software aan op basis van onze bevindingen.”
De robot kan zowel op buisrails, zoals in Tomatoworld, als op banden rijden. In de robot, hier achter het grote rubber wiel, zit een computer ingebouwd. De laptop op de foto maakt het mogelijk tijdens het testen snel aanpassingen te doen.
En als het aan inaho Europe ligt hopelijk ook snel op basis van bevindingen van meer snoeptomatentelers. Takahito: “Zolang deze maand de planten nog in de kas staan, blijven we hier testen. Er zijn ook al kijkers geweest, al maken zowel het coronavirus als tomatenvirussen het lastig.”
Extra wensen?
In april gaat het testen in Tomatoworld verder in de nieuwe teelt. Takahito: “Tegen die tijd verwachten we ook een belangrijke update en hopen we een teler te hebben gevonden die de robot in zijn of haar kas wil testen. Op die manier willen we er ook achterkomen wat specifieke wensen van telers zijn. Hebben zij bijvoorbeeld behoefte aan dataverzameling door onze robot, bijvoorbeeld ’s nachts en in het weekend als de robot toch in de kas rijdt en er geen mensen bezig zijn? Heeft dat waarde voor Nederlandse telers? Wij weten dat niet en horen zulke dingen graag. Uiteraard valt er bij samenwerking vervolgens ook te praten over bijkomende voordelen voor de teler die ons verder wil helpen.”
Zelf de robot bekijken? Vul dit formulier in en kom in contact met inaho voor het plannen van een bezoek.
Voor meer informatie:
Inaho
en.inaho.co