Zo snel als cannabis de laatste jaren opkwam, zo snel keerde het terug naar een meer normale groei in de tuinbouwwereld. Grote cannabisspelers wilden geen tijd verliezen en investeerden miljoenen dollars in oudere kassen om zo snel mogelijk cannabis te produceren, maar nadat deze droom was vervlogen, kwamen veel van deze kassen weer te koop. Ze werden weer omgebouwd tot kassen voor de productie van groenten of fruit. Dit gebeurde ook in een Canadees project waaraan tuinbouwcoach Bert van Geffen meedeed. Hij noemt het zijn interessantste project ooit.
Bert helpt telers met het beantwoorden van de dagelijkse vragen die ze hebben bij het kweken. Hij heeft meer dan 45 jaar ervaring opgebouwd met het telen van verschillende gewassen in verschillende klimaten, over de hele wereld. “Deze kennis helpt mij om mijn klanten beter van dienst te kunnen zijn”, zegt hij. "Ik ben in mijn leven nog nooit zo'n project tegengekomen.”
De wietkas die werd omgebouwd naar aardbeienteelt was al zo'n 25 jaar oud. “De maat was standaard, 4,5 meter hoog en een erkerbreedte van 8 meter. Het was opgezet met 10 plantgoten per 8 meter voor cannabis. En we hadden 240 µmol led light standaard RB spectrum; niets bijzonders tot nu toe. Maar vanwege de cannabis had die een schermdoek en een verduisteringsscherm en hebben we luchtontvochtigers om de luchtvochtigheid te regelen”, laat Bert zien.
"We moeten allemaal wat geld kunnen verdienen"
De belangrijkste vragen voor Bert waren: hoe kun je, als je dat ooit doet, aardbeien in een kas als deze telen? “Ook in de tuinbouwwereld moeten we allemaal zorgen dat we wat kunnen verdienen. Daarom zijn we altijd op zoek naar goedkopere manieren om gewassen te telen, met de hoogste productie en kwaliteit. Tegelijkertijd wisten we dat we niet dezelfde investeringen konden doen als de cannabisindustrie, omdat dat niet rendabel zou zijn.”
Het werd tijd om anders te gaan denken. "10 goten per 8 meter zijn perfect, maar ze waren allemaal op hetzelfde niveau en te laag om aardbeien te telen. Bovendien was de constructie niet sterk genoeg om dakgoten op te hangen. Dus als eerste oplossing hebben we alle goten 25 cm verhoogd. En toen begon het te lopen," legt Bert uit.
Brandschade
Een paar maanden na dit interessante project en ook een paar maanden voordat de faciliteit in gebruik werd genomen, was er brand. Dit veroorzaakte veel schade. Het hele magazijn, de irrigatiekamer, stookruimte, stroomvoorziening, koelcel en computersystemen waren verdwenen. Er was niets meer over, behalve de kas zelf - nog meer uitdagingen voor het team!
"De eerste planten kwamen in februari van dit jaar aan en we moesten de planten water geven met een geleende sproeipomp", herinnert Bert zich. "Langzaamaan slaagden we erin om één lege container te veranderen in de irrigatiekamer. We sloten het stadswater aan op de bestaande hoofdtoevoerleidingen en voegden enkele Dosatrons toe om de planten te voeden."
Ook moesten veel van de ramen worden gerepareerd, omdat er veel tandbeugels waren verdwenen. "Vanaf het begin was ik ervan overtuigd dat dit een enorme uitdaging was, maar we hebben het allemaal voor elkaar gekregen. Na verloop van tijd werd alles omgeschakeld naar de aardbeienteelt."
Hetere zomers leiden tot winterproductie
Omdat de Canadese markt graag een 'platte' aardbeienproductie heeft, heeft het team ervoor gekozen om alleen met doordragende rassen te werken en het hele seizoen opnieuw te planten. “Zo zijn we 12 maanden per jaar in productie, zonder hoge productiepieken en lage productieperiodes. De uitdaging nu wordt de zomer. De zomers worden warmer en dit maakt het telen van aardbeien uitdagender. Deze zomer gingen de temperaturen boven de 40 graden en wekenlang boven de 30 graden, terwijl de nachten ook warm waren."
Om die reden verwacht Bert dat het telen van aardbeien in de winter uiteindelijk winstgevender zal zijn dan in de zomer. Tijdens de winterproductie helpen ledbelichting en verduisteringsschermen immers om de warmte en CO2 binnen de kas te houden. "Vroeger had ik nooit overwogen om verduisteringsschermen en luchtontvochtigers in een aardbeienkas te plaatsen. Maar omdat ze al aanwezig waren, hebben we er optimaal gebruik van gemaakt. Dit is een prachtig voorbeeld van het out-of-the-box denken die de tuinbouw nodig heeft."
"De vorige winter hebben we wat testen gedaan onder groeilicht, gewoon om te zien wat er mis kan gaan, en net als bij andere gewassen onder de ledlampen zijn de omstandigheden veel beter te beheersen dan in de zomer. We kunnen niet wachten om te zien hoe deze winter zal gaan, in deze faciliteit van 8 ha. De zomers zijn altijd uitdagend, of te warm, te nat of te donker, noem maar op. Aardbeien onder groeilicht zijn nog in een leerfase, maar ik twijfel er niet aan dat dit heel snel zal gaan."
Voor meer informatie:
Bert van Geffen
Your Horticulture Coach
+ 310622447540
[email protected]
www.yourhorticoach.com