Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

2 ton voor project rol voedselproductie in energiesystemen

Per 1 december a.s. kan professor Aravind PV van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) van start met het tweejarig onderzoeksproject ‘Powering Agrifood’. Het onderzoek, met een totaalbegroting van 200.000 euro, is volledig gefinancierd door projectpartners uit energie- en agrarische industrie en kennisinstellingen en richt zich op het energiesysteem in de agrarische en voedselverwerkingsindustrie. Doordat de sector van zichzelf hoog-innovatief is, zal er op het gebied van energie-efficiency en toepassing van nieuwe technologie veel te winnen zijn, zo is de verwachting van de New Energy Coalition dat een bericht uitstuurt. De coalitie is geworteld in Noord-Nederland en een groeiend netwerk van kennisinstellingen, bedrijven, overheden en non-gouvermentele organisaties. 

Energiezuinig La Trappe-biertje
Het onderzoek volgt twee sporen. Enerzijds wordt gekeken naar hoe de boeren, coöperaties en verwerkingsbedrijven zelf impact kunnen hebben op lokale of regionale energiesystemen. De verschillende energiestromen (biomassa, zonne- en windenergie) die beschikbaar én nodig zijn bieden unieke kansen voor de zelfvoorziening of flexibiliteit van het energiesysteem binnen de sector – denk aan warmte, stroom, brandstof voor landbouwvoertuigen en transport.

Daarnaast wordt de inzet en potentie van innovatieve energietechnieken in het productieproces onderzocht. Zo wordt een brandstofcel op biogas ingezet bij de Koningshoeven-abdij, waar de trappisten het La Trappe-bier brouwen. In eerste instantie zal het onderzoeksteam de restanten van het brouwproces en de bijbehorende waterzuivering omzetten in stroom en warmte voor de brouwerij. Omdat de gekozen technologie flexibel is, worden ook andere omzettingen getest, zoals waterstofproductie vanuit hernieuwbare energie.

Het einddoel van het onderzoeksteam is te weten te komen hoe moderne technologie (economisch) succesvol kan worden ingezet om toegang tot schone energie te verlenen aan boerencoöperaties en agro-industriële bedrijven wereldwijd.

Projectpartners
Het project wordt volledig gefinancierd door de projectpartners: EBN, GasTerra, Gasunie, NAM, Royal Cosun, Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, Delta Agrifood Business, Biosfera foundation, iRCB Ltd., Technische Universiteit Delft, Rijksuniversiteit Groningen en AVANS Hogeschool en New Energy Coalition

Bron: New Energy Coalition

Publicatiedatum: