Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Glastuinbouwbedrijf met energiecontract momenteel meer waard"

Actualiteit ontgaat markt glastuinbouwvastgoed niet

Tholen - De tuinbouw beleeft grillige tijden. Dat werkt ook door in de wereld van het vastgoed, zo zien Willem de Bruijn en Daan van Winden. De makelaars van Vollebregt Barten delen met ons hun visie op de huidige markt.


Daan van Winden en Willem de Bruijn

Allereerst het onderwerp waar niemand momenteel omheen kan: de hoge energieprijzen. Willem vertelt daarover: “Het moet blijken wat dat op ons vakgebied voor impact zal hebben, maar we zien nu in elk geval dat mensen over het algemeen de kat uit de boom kijken en afwachten wat er gaat gebeuren. De plannen zijn er nog steeds, maar we merken wel dat men nu even pas op de plaats maakt.”

Waar gaat het op deze manier naartoe? “Als deze energieprijzen nog 3 of 4 maanden aanhouden en we krijgen een strenge winter, zal dat zeker een behoorlijke impact hebben. Laten we hopen dat de energieprijzen weer op een dusdanig niveau komen dat er weer mee te rekenen valt.”

Maar wat heeft een makelaar te maken met energieprijzen? Dat zit zo: het energiecontract kan vastzitten aan het vastgoed, dus koop je een kas, dan kan het zijn dat het energiecontract betrokken wordt in de deal. “Dat is wel bij ieder contract weer anders,” legt Willem uit. “Maar het mag duidelijk zijn dat een glastuinbouwbedrijf dat kan worden overgenomen met een energiecontract momenteel een hogere waarde heeft dan een bedrijf dat die positie niet heeft. Een paar jaar geleden wilde niemand energieposities overnemen, nu kan het juist een pluspunt zijn, mits overname contractueel mogelijk is.”

Personeel
Wat voor energieposities geldt, geldt ook voor personeel. Waar eerder kopers niet stonden te springen om personeel over te nemen, is dat nu wel steeds meer het geval. Daan van Winden: “Als iemand goede mensen heeft, vindt de koper het vaak heel plezierig om die over te nemen, want personeel is ook een behoorlijk speerpunt op dit moment. De markt is dus voortdurend in beweging, en wij moeten daarop anticiperen.”

Corona
En tot slot nog iets over de pandemie die ons nu al een jaar of twee bezighoudt. “Iedereen dacht dat de markt daardoor de mist in zou gaan, maar gelukkig hebben we dat mis gehad,” aldus Daan. “Uiteindelijk heeft die crisis positief uitgepakt voor de glastuinbouw – in de meeste productgroepen althans.”

Hoe zit dat eigenlijk? Willem legt uit: “In het begin vroeg iedereen zich af: hoe overleven we dit? Ondernemers ontwikkelden in razend tempo ideeën, en na een week of zes à zeven zagen we dat de markt alweer aantrok. Zeker in de vastgoedwereld zijn toen behoorlijk wat transacties geweest, en dat duurde tot en met de zomer van 2021.”

Zoals zo vaak in de tuinbouw, worden dalen in de markt gelukkig ook weer snel gevolgd door pieken. Een langetermijnvisie is dus onontbeerlijk. De makelaars van Vollebregt Barten weten dat ook, en zullen dan ook niet zomaar elke tuin aankopen voor een klant. Willem: “Wij kijken naar de langere termijn, en geven op basis daarvan een advies dat op dat moment het beste voor hem is. Soms betekent dat heel snel schakelen, maar dat doen we graag – we willen het beste voor onze cliënten.”

Voor meer informatie:
Willem de Bruijn en Daan van Winden 
Vollebregt-Barten Onroerend Goed B.V.
Poeldijksepad 5
2675 CL  Honselersdijk
+31 (0)174  63 11 31
[email protected] 
[email protected]