De praktische toepassing van biologische plaagbestrijdingsstrategieën van de Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii staat nog in de kinderschoenen. Daarom is het van groot belang om de kennis over de populatiegroei, reproductief succes, en overlevingsmechanismen van de invasieve exoot die onder meer zachtfruittelers parten speelt, in rap tempo te verbreden, stelt promovendus Aurore Panel. De promovendus geeft hier vandaag tijdens de verdediging van zijn proefschrift aan de Rijksuniversiteit Groningen een aftrap voor.
De Drosophila suzukii, foto: nikul solanki | Dreamstime.com
Overleven in winter
In het uitgevoerde experimentele onderzoek lag de focus op het meer inzicht vergaren in de belangrijkste levensgeschiedenis eigenschappen die de vestigings- en populatiedynamiek van D. suzukii in Noordwest-Europa beïnvloeden. De drie kernpunten in het onderzoek zijn (1) de populatiestructuur van D. suzukii; (2) de overlevingsstrategieën en populatiedynamiek in de winter en het vroege voorjaar; en (3) levensgeschiedeniseigenschappen en fenotypische verschillen tussen de twee seizoens-morfotypen.
Verschil tussen vlieg in zomer en winter
Panel concludeert dat het onderscheid tussen vliegen met winter-morfotype en zomermorfotype minder rigide is dan tot nu toe werd aangenomen. Deze bevindingen hebben volgens de promovendus directe implicaties voor de huidige bestrijdingsstrategieën voor deze plaaginsecten, zoals de steriele-insecten-techniek (SIT), het uitzetten van natuurlijke vijanden, het gebruik van pesticiden of loksprays, etc., omdat het succes van deze methoden wordt bepaald door het moment van de interventie, wat direct samenhangt met de biologie en ecologie van de plaag.