Aruba is een klein eiland in de Caribische Zee dat bijna volledig afhankelijk is van importvoeding om te overleven. 297 Farm zag de uitgebreide problemen die deze afhankelijkheid met zich meebracht en besloot te proberen de situatie te verhelpen door lokaal voeding te telen. Eerst bouwden ze een vertical farm en nu is er een kas in aanbouw.
Vertical farm voor voedselveiligheid
Omdat Aruba een eiland is, is het importeren van voeding geen gemakkelijke opgave en het feit dat bijna 100% van Aruba's voeding geïmporteerd moet worden maakt het alleen maar moeilijker, legt Patricia Mitton van 297 Farm uit. "Het is belangrijk om lokale voeding te gaan telen. Wat we importeren legt lange afstanden af, wat betekent dat het een grote ecologische voetafdruk heeft. Bovendien is 30% van die voeding bedorven als het aankomt. Als je dit bedenkt en de problemen die klimaatverandering met zich meebrengt erbij optelt, is de voedselvoorziening van Aruba uiterst kwetsbaar."
297 Farm besloot hier iets aan te doen door een vertical farm te bouwen, Aruba's allereerste volledig overdekte project, waar ze veel van hebben geleerd, zegt Patricia. Patricia: "Als eerste volledig overdekte teler hadden we geen lokale bron om van te leren; we moesten door ervaring leren. We ontdekten al snel dat onze behoeften meer vereisten dan we aanvankelijk hadden gedacht. De luchtvochtigheid op Aruba was bijvoorbeeld een probleem, ook al teelden we in een gecontroleerde omgeving, maar we installeerden een ontvochtiger die de klus klaarde. Naarmate elke uitdaging zich aandiende, leerden we wat we nodig hadden en overwonnen we die."
Momenteel worden er 10 soorten sla geteeld in de vertical farm, evenals verschillende soorten kiemgroenten en spruiten.
Een kas bouwen
297 Farm wil dat assortiment nu vergroten en uitbreiden door hun eigen kas te bouwen, waardoor hun opbrengst met een factor 10 zal toenemen. "Niet alleen dat," zegt Patricia, "de kas zal ons in staat stellen om uit te breiden en te diversifiëren naar andere bladgroenten, kruiden en uiteindelijk stokgewassen zoals komkommers en tomaten waarmee we kunnen leveren aan lokale supermarkten, zoals we de afgelopen 4 jaar hebben gedaan, hotels, restaurants en direct aan de consument."
De kas die ze bouwen is van TapKit, een Israëlisch bedrijf. Patricia legt uit dat deze keuze is gemaakt omdat zij een compleet systeem aanbieden, inclusief structuur, technologie en montage, maar ook dat het feit dat het Israëlisch klimaat vergelijkbaar is met dat van Aruba heeft meegespeeld in de beslissing. "Het belangrijkste was echter hun jarenlange ervaring, die ons een veilig gevoel gaf."
Hoewel Aruba natuurlijk nog steeds veel importvoeding nodig zal hebben, gelooft Patricia dat het eiland op een keerpunt staat. "De mentaliteit is aan het veranderen en mensen realiseren zich dat we als natie meer zelfvoorzienend moeten worden op het gebied van voedselzekerheid. We zien de laatste jaren een toename van lokale teelt waarbij traditionele methoden worden gecombineerd met innovatieve technologische methoden. Om als natie succesvol te zijn, hebben we beide nodig."