Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Horticoop klaar om vliegwiel aan te slingeren: "Leden, onze bedrijven en de sector gaan snel resultaat zien"

Tholen – Na twee jaar van voorbereiden is de start van Horticoop als investeringscoöperatie bijna daar. Op 1 december volgt de feestelijke aftrap. Als formele handeling worden aanstonds ook de eerste participaties van leden op naam gezet en is de omvorming van Horticoop als een traditionele tuinbouwcoöperatie naar een vernieuwende investeringscoöperatie compleet. CEO Steven van Nieuwenhuijzen neemt ons mee in de stappen die er dit jaar zijn gezet en de toekomstplannen.

Steven van Nieuwenhuijzen

Verbinden
Steven is sinds 1 januari 2021 de CEO bij Horticoop en is midden in de transformatie ingestapt. Als bedrijfskundige en binnen dat metier ‘veranderkundige’ voelt hij zich als een vis in het water. Voordat hij aan de slag ging bij Horticoop bekleedde hij onder meer directiefuncties in de reis- en speelgoedbranche en als laatste bij Floral Trade Group, in de Nederlandse sierteelt. Daar was zijn taak het uitrollen van een nieuwe strategie. “Ik heb er de familie in het proces betrokken en uiteindelijk heeft bij mijn vertrek een familielid het stokje overgenomen.”

De vraag dringt zich op of Steven juist vanwege die functie in de tuinbouw ook bij Horticoop de aangewezen man is. Hij lacht. “Zo heb ik het hier nooit gehoord, maar het helpt wel dat ik meters heb gemaakt in de tuinbouw destijds. Ik zie ook wel een parallel tussen mijn werk daar en nu hier bij Horticoop. Ook hier is het belangrijk om in dit geval de telers en de bedrijven waarin Horticoop participeert mee te nemen in het veranderingsproces, om de verbinding te behouden en vooral ook te versterken. Met het afstoten van de groothandelsactiviteiten was die verbinding tijdelijk minder. Met deze transitie willen we die verbinding weer sterker maken. Tijdens het transitieproces is dat ook al goed gelukt.”

Steven geeft aan dat het belangrijk was bij zijn aanstelling om goed te begrijpen hoe de leden in het verhaal stonden. “Dat was echter best uitdagend, omdat de telers vrij ver van de coöperatie waren komen te staan na het vervallen van de vele transacties met de groothandel. Bovendien is het ledenbestand zeer divers en het zijn er meer dan vierhonderd.”

Vliegwielwerking
Steven bezocht de nodige telers en bedrijven sinds zijn aanstelling per 1 januari 2021, maar was samen met het transitieteam binnen Horticoop ook druk met tamelijk administratief en financieel technische zaken. “Er komt heel wat kijken bij wat wij gaan doen. Binnen de tuinbouw is het ook niet eerder gedaan, daarbuiten zijn er wel enkele voorbeelden.”

Eén van de belangrijkste en misschien ook wel bewerkelijkste punten was het op naam zetten van de al bestaande participaties van de leden in Horticoop. “Deze participaties maken wij nu als investeringscoöperatie explicieter. Elk lid weet straks hoe groot zijn aandeel in het geheel is en kan ook zien wat het hem of haar oplevert. Op die manier zorgen we er ook voor dat de betrokkenheid van de leden bij Horticoop toeneemt. Leden hebben straks zelf de sleutel in handen om hun aandeel in waarde te laten stijgen.”

Binnen Horticoop spreken ze graag van een vliegwielwerking. “De leden, de telers, kopen straks bij de bedrijven waarin iedereen samen participeert als investeringscoöperatie. Dat helpt de bedrijven waarin Horticoop een deelneming heeft en met die sterkere, groeiende bedrijven, daar zijn de leden dan weer mee geholpen.”

Dividend
Klinkt logisch, maar er ging heel wat denkwerk aan vooraf. Eén van de zaken waarover moest worden nagedacht is of leden korting moeten krijgen als ze bij bedrijven kopen waarin Horticoop een deelneming heeft. Nee, is nu (nog) het antwoord, geeft Steven aan. “Wel dagen wij de bedrijven in de Horticoop-groep uit om hun aanbod aan onze leden zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dat kan simpelweg met zoiets tamelijk plats als korting zijn, maar ook voordelen zoals als eerste toegang tot nieuwe producten krijgen of tot kennis zullen het aantrekkelijk maken. Andersom dagen wij de leden uit om bij gelijke condities voor een product van bedrijven waarin wij participeren te kiezen.”

Vanwege hun participatie in de coöperatie krijgen de leden straks jaarlijks dividend. Het moment van de eerste uitkering daarvan laat echter nog even op zich wachten. Dividend keren bedrijven doorgaans jaarlijks uit. Naar alle waarschijnlijkheid doet Horticoop dat over 2022 voor het eerst in de loop van 2023, als alle jaarrekeningen zijn gemaakt.

“Wij willen echter de leden ook op kortere termijn laten voelen dat we met zijn allen stappen zetten, los van het direct financiële. Daar gaan we vol op inzetten, door bijvoorbeeld samen in nieuwe bedrijven te investeren en met telers en bedrijven intensief kennis te gaan delen. Daarvoor zullen we een platform ontwikkelen. Om goed te kunnen investeren, moeten we immers weten wat er onder de telers en bedrijven speelt. Om diezelfde reden willen we ook graag weer evenementen gaan organiseren, zoals straks 1 december al met de terugkeer van de Horticoop-dag, voorheen de Insperience Day.”


Insperience Day 2018

Investeren
Als investeringscoöperatie ligt het in lijn der verwachting dat Horticoop straks haar deelnemingen in bestaande bedrijven gaat uitbreiden, zoals in de afgelopen jaren ook al is gebeurd, of in nieuwe bedrijven gaat participeren. “Wij zijn voor bedrijven interessant, omdat wij een potentiële klantenkring meebrengen. Daarin verschillen wij van veel andere investeringspartijen. Wij brengen meer in dan alleen geld, maar juist ook tuinbouwkennis, -ervaring, -leden, een -netwerk en marktoegang. Dat maakt ons onderscheidend.”

Gedurende het transitieproces steeg bij investeringspartijen al de interesse in Horticoop als partner, merkte Steven. “Zij geven al aan dat ze graag samen met ons in bedrijven investeren, juist vanwege de zojuist aangegeven voordelen die wij inbrengen. Zulke partijen melden zich soms uit zichzelf, maar soms ook via telers of bedrijven waarin wij participeren. Op die manier komen contacten al tot stand.”

Nu is het ook niet zo dat Horticoop opeens in het wilde weg aan het investeren zal slaan. “Nee, wij worden geen sprinkhaaninvesteerder. Wij zullen, juist ook vanwege de behoeftes van onze leden, naar de langere termijn kijken. Als geen ander weten telers immers dat innovaties en vernieuwingen tijd kosten.”

Handelen
Nog een technisch puntje dan. Wordt het verhandelen van participaties, waarover vorig jaar al wel gesproken werd inderdaad mogelijk? “Ja”, bevestigt Steven. “Het wordt mogelijk om in participaties te handelen, alleen nog niet direct vanaf de start. Voor het verhandelen moet een platform gecreëerd worden waarin wij zelf geen partij zijn. Dit willen we over een jaar of twee gaan uitrollen. Eerst willen we goed starten. Er is immers al flink wat veranderd.

Wat straks ook kan, is het vergroten of verkleinen van participaties door leden. En uiteraard kunnen nieuwe leden zich aansluiten. “Met onze bestaande leden hebben we nu de taart verdeeld, maar er is uiteraard ruimte voor groei. Nieuwe leden kunnen participaties kopen of zelf kapitaal inbrengen om de taart groter te maken.”

Nieuw is dat ook mensen van buiten, bijvoorbeeld niet langer actieve telers, participaties kunnen kopen. “Die mogelijkheid is dit jaar op tafel gekomen. Je zou hierbij kunnen denken aan oud-telers die op die manier hun geld steken in de tuinbouw, zonder zelf nog te telen. Dat zou heel mooi zijn en die mogelijkheid bieden wij op deze manier straks aan. Ondertussen hebben we wel geregeld dat uiteindelijk altijd de zeggenschap in handen blijft van actieve tuinders.” En buitenlandse leden? Horticoop heeft immers al volop internationale deelnemingen. “Daarvan hebben we er al een aantal in België en Duitsland. Extra internationale leden sluiten we ook niet uit.”


Substraatproducent Lensli is één van de bedrijven in de Horticoop-groep

Over internationale deelnemingen gesproken, is daar door dit proces nog wat in gaan schuiven? Vorig jaar sprak voorzitter Joris Elsgeest immers al over het herijken van het bedrijvenportfolio. “Nee, los van de veranderingen waarover we al communiceerden (vertrek Agrozone, verkoop Alflora, grotere deelneming in Smartcoat en HortAmericas) niet. Wel moedigen wij onze bestaande deelnemingen aan om naast groothandelsactiviteiten ook te zorgen dat ze ergens specialist in zijn, in een techniek of dienst. Eigenlijk hetzelfde zoals hier in Nederland, alleen dan niet door de groothandel te verkopen, maar wel door intern de bedrijfsstructuur aan te passen.”


Horticoop Technical Services ontwikkelt zich de laatste jaren als specialist in het bouwen, installeren, vervangen of optimaliseren van waterzijdige-, elektrotechnische-, licht- en klimaatinstallaties

Horticoop zelf heeft dat aanpassen inmiddels nagenoeg achter de rug. Een mijlpaal. “En ik verwacht dat er daarvan nog veel gaan volgen dankzij onze nieuwe rol.”

Voor meer informatie:
David Brand
Horticoop
[email protected]   
www.horticoop.nl