Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opkweker groenteplanten finetunet met full LED

Boven de jonge groenteplanten in de kas van de Duitse groenteplantenkweker Achim Gernert van Jungpflanzen Gernert hangen tegenwoordig LED-lampen. Tot zover niets bijzonders, maar de keuze voor full LED in de opkweek is dat wel. Voor zover bekend is hij namelijk de eerste wereldwijd die hiervoor kiest in zijn nieuwe kas van 2 hectare, gebouwd in 2019.

Meer licht
Tijdens het dit najaar gehouden International Propagation Seminar vertelden Achim en zijn teeltadviseur Hans van Herk van Propagation Solutions over hun ervaringen met de belichting die werd geleverd door Signify.

In zijn oude kas maakte Achim al gebruik van HPS-belichting, alleen dan met 50 à 60 micromol. Dat vond hij te weinig, dus wilde hij meer, zonder stijgende elektriciteitskosten. Elektriciteit is namelijk duur in Duitsland. Eerst werd nog gekeken naar 80 micromol, maar de lichtverdeling in de kas bleek toen niet optimaal. Het is toen 100 micromol geworden. 

Goede groei
De plantenkweker toont zich in een video tevreden met de 100 micromol LED-belichting. In tomaat ziet hij louter teeltvoordelen en ook in de komkommeropkweek voor mid-februari werkt het goed, al neemt de invloed van LED met het toenemen van daglicht dan wel af. Sowieso geeft de plantenkweker de jonge planten in het begin minder licht, zo'n 12 à 13 uur , waarna hij dat opschroeft. Voor tomaten tot maximaal 18 uur, voor komkommer tot maximaal 20 uur en voor paprika 14 tot 15 uur. 

Energiebesparing
Een ander belangrijk voordeel van full LED is energiebesparing. Wel zijn de investeringskosten nog aanzienlijk hoger dan bij HPS. Dat is voor de kweker ook de reden om, ondanks dat hij tevreden is, niet ook zijn andere kas van 1,8 hectare met HPS volledig naar full LED om te zetten. In plaats daarvan kiest hij hier voor hybride.

Finetunen
Voordat in de toekomst eventueel ook die kas nog eens overgaat naar full LED (stijgende energiekosten kunnen daarin helpen), zijn Achim en Hans nog op zoek naar een optimalere afstand tussen de eerste en tweede tros. Daar ziet de kweker, die sowieso de komende twee à drie jaar nog veel verwacht te leren over het opkweken onder LED, concreet nog stappen te kunnen zetten. Hans legt uit: "Het aantal bladeren tussen de trossen is in principe drie stuks. Bij getopte planten op het tweede blad kan het echter ook weleens vier à vijf stuks zijn. Dit is niet optimaal en valt te beïnvloeden door temperatuur, licht en plantafstand. De optimale vorm hierin moeten we nog vinden. Doordat LED geen extra temperatuur geeft zoals HPS zal dit op een andere manier ingevuld moeten worden."

Voor meer informatie:
International Propagation Seminar
www.internationalpropagationseminar.com 

 

Publicatiedatum: