Tholen - Daar waar Nederland in juni en vooral juli en augustus nog wat achter bleef bij andere Europese landen in de 'tomatengekte' op een markt met opvallend hoge prijzen, was het in september juist Nederland dat eruit springt. Dat blijkt uit een nieuwe update van de cijfers op het tomatendashboard van de Europese Commissie.
In Nederland stegen de tomatenprijzen in september door, na de opvallende zomermaanden. De middenprijs over september komt uit op 96 eurocent per kilo. Met 47% stijgt de prijs van augustus naar september 5% meer dan normaal. Opvallend, omdat in juli en augustus in vergelijking met de hoge prijzen in de rest van Europa de marges in Nederland laag bleven. De traditionele prijsstijging de afgelopen jaren in Nederland van juli naar augustus was dit jaar niet aan de orde. In september is dat nu wel het geval geweest.
Klik hier voor vergroting van de grafiek
Ook in oktober zit er vaak een stijgende lijn in de tomatenprijs in Nederland, als de aanvoer daalt, waarna de prijzen vaak dalen zodra producties uit Noord en Zuid botsen. Met de aanhoudende virusproblematiek en de energiecrisis is het echter niet ondenkbaar dat in nieuwe updates van het tomatendashboard het lijnenspel opnieuw afwijkt. In de berichtgeving over de energiecrisis zijn consumenten door specialisten alvast voorbereid op een mogelijke stijging van de (kas)groenteprijzen.
Klik hier voor vergroting van de grafiek
Trendbreuk
Over de hele linie in Europa steeg de tomatenprijs in september, tegen de trend de afgelopen jaren in, niet. Normaal komt er van augustus naar september 17% bij, dit jaar daalt de gemiddelde prijs met 1% naar 1,43 euro per kilo.
Klik hier voor vergroting van de grafiek
Spanje wijkt het meeste af. Hier steeg de afgelopen vijf jaar de prijs gemiddeld met 32% van augustus naar september, maar dit jaar daalt de prijs met 4%.
Klik hier voor vergroting van de grafiek
Ook in Frankrijk daalt de prijs, hier met 22% (meer dan de gemiddeld 10% van de afgelopen 5 jaar). Italiƫ kent wel een stijging van de prijs met 2% van augustus naar september, maar hier is dat wel aanzienlijk minder dan de 16% stijging gemiddeld over de afgelopen vijf jaar.
Klik hier voor vergroting van de grafiek
Belgiƫ is niet opgenomen in het Europees tomatendashboard. Wel houdt het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT) zelf grafieken en cijfers bij. In die grafiek is begin augustus een piek in de prijzen te zien, passend bij de zomergekte in de tomatenmarkt op dat moment. In week 35 was die piek weer verdwenen, al bleven de prijzen ook in die week en week 36 op een hoger niveau dan in 2020.
Het VBT geeft op dezelfde cijferpagina ook inzicht in hoeveel tomaten er zijn aangevoerd. Daarin zijn, per week, soms flinke variaties in aanvoer te zien. In september lag vooral in week 35 en 36 de aanvoer flink lager in vergelijking met 2020, zowel voor los als tros. Daarna lag de aanvoer in week 37 vergeleken met 2020 juist iets hoger, waarna in week 38 en 39 de producties weer lager lagen.