Tholen - 2,5 jaar na de ondertekening van het Nationaal Tuinbouwakkoord kwam de tuinbouw gisteren in het Bomencentrum in Baarn bijeen voor een eerste evaluatie. Het evenement trok vooral veel 'papiermakers' aan, zo bleek al snel.
Toch waren ook enkele telers en ketenpartijen zoals veredelaars en onderzoekscentra present, net als startups met innovatieve technieken, waarvan er twee in de prijzen vielen. De innovatieprijs van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen werden gisteren namelijk voor de derde keer uitgereikt.
Thermeleonoprichters Jildou de Jong en Liesanne Wieleman met op rechts Marije Beens namens LNV. Zij reikte de prijzen uit.
Prijzen
Thermeloen, dat een warmtebatterij voor in de kas in de markt aan het zetten is, ging er vandoor met de publieksprijs, terwijl InsectSense, ontwikkelaar van een sensor met bijenneus om plantenziekten te herkennen, de juryprijs en 25.000 euro won.
Aria Samimi van InsectSense won de juryprijs met een sensor met bijenneus.
Energiecrisis
Tijdens het plenaire programma ging het, hoe kan het ook anders momenteel, over de energiecrisis. Dat houdt zeker de telers, maar ook de beleidsmakers, bezig.
Adri Bom-Lemstra over de energiecrisis: "Ik heb Poetins nummer ook niet."
Die laatsten hebben echter niet direct dé oplossing. Om met Adri Bom-Lemstra, voorzitter van organisator Greenports Nederland én van Glastuinbouw Nederland te spreken: "Ik heb Poetins nummer ook niet." De hoop werd uitgesproken dat de huidige crisis 'slechts' een rimpeling is, maar tegelijkertijd hoopte Adri ook dat de crisis een aanjager is voor de duurzame transitie die de sector voor ogen heeft.
Jan Rotmans gelooft bij transities niet in bovengenoemde groepen/bestuursvormen.
Transitie en transparantie
Voor die transitie, waarin spreker Jan Rotmans in zijn algemeenheid expert is (dus een praatje van hem ontbrak niet), is onder meer transparantie nodig. Daarover wond Volkert Engelsman van Eosta zich flink op, net als recent nog op de nationale tv.
Volkert Engelsman verkondigde 'ondeugende praatjes'
Workshops
Tussen het plenaire gedeelte door gingen de handen, soms letterlijk, uit de mouwen tijdens workshops. In een workshop over waterstof werden de nodige vellen papier volgeschreven met plannen en ideeën. In een andere workshop, over biodiversiteit, ging het onder meer over de schizofrenie waarmee de mens als consument kampt.
Actiefoto aan de workshoptafel waterstof, v.l.n.r.: Remco Bruijns (Nieuwe Warmte), Anton Paardekooper (BBBLS), Rob van Ruiten (Greenports Nederland) en Marga Vintges (Gemeente Westland)
Schizofrenie
Als burger wil men graag duurzaam, maar in de winkel verdwijnt dat gevoel vaak als sneeuw voor de zon. Een gekke schizofrenie. In een paneldiscussie gaf Thijs Jasperse van Florpartners een mooi voorbeeld. "Bijen op planten wil iedereen, zowel bij de teler als in de eigen tuin, maar in het schap is het eng en 'gevaarlijk'."
Paneldiscussie biodiversiteit met hebekweker Rudolf Hopmans van Natuurlijk Hopmans en Thijs Jaspers van o.a. Florpartners, maar hier als ‘woordvoerder’ van de Intratuin, waarvan het management verhinderd was.
Gideonsbende
Dat is er eentje om over na te denken en een eenvoudige oplossing is er niet voor dit 'probleem'. De ruim honderd aanwezigen mogen dat het komend jaar weer volop gaan doen en volgend jaar kan dan weer de balans worden opgemaakt. Oók over de gideonsbende die Jan Rotmans graag met mensen uit de zaal wil vormen om een transitie te weeg te brengen. Wie wil, mag Adri Bom-Lemstra, van een de door Jan voor transities juist ongeschikt bevonden brancheorganisatie nota bene, mailen. Spannend!