Tholen - Het is een beetje flauw om te stellen, maar buiten de lezingen om werd er vooral gespeculeerd over de gasprijs. Deze is zoals bekend “gestoord” en een zwaard van Damocles is nu eenmaal moeilijk te negeren.
Sjaak Bakker opent de middag
Maar een klein zwaardje, al dan niet denkbeeldig, hangt er ook altijd boven het thema water. Wat, zo was de centrale vraag op het Waterevent gisteren, is er in al die jaren zoal bereikt op het gebied van winning, kwaliteit, opslag, efficiënt gebruik en recirculatie? Het is niet zo gek lang geleden dat “alles” gebruikt en geloosd mocht worden, maar dat is nu wel even anders. Wat zijn dan nu nog de uitdagingen en knelpunten, of – en dat kan natuurlijk ook – gaat het eigenlijk best goed allemaal?
Margreet Schoenmakers en Jim van Ruijven
Margreet Schoenmakers, programmamanager Water bij Glastuinbouw Waterproof, gaf een overzicht. In de afgelopen jaren is het gebruik van water veel efficiënter geworden, is de kwaliteit sterk verbeterd en is hergebruik van de drain sterk geoptimaliseerd. Wat actueel blijft is een verdere verbetering van de waterkwaliteit in én om de kas, het zoveel mogelijk garanderen van voldoende gietwater in de toekomst en, door de sociaal-maatschappelijke bril gezien, het realiseren van een perfect gesloten/circulaire kringloop.
Kijkje in de proeven
Wat betekent dit alles voor de proeven aan de Violierenweg in Bleiswijk? Dat was de insteek van een serie workshops, waarin onderzoekers nader ingingen op recente proeven met recirculatie, het sturen van het gietwater op het niveau van (de fijnste concentraties van) nutriënten en andere inhoudsstoffen, het bestuderen van het microbioom en de stofuitwisseling rond de wortels in grond of substraat, complicaties bij opslag in de bodem of anderzijds, plantweerbaarheid, de knelpunten en uitdagingen in recirculatie en zuivering, en meer. Aansluitend op deze workshops werd, zoals te doen gebruikelijk, een kijkje genomen in lopende onderzoeken en recente technologische innovaties.
Idem, hier in de Demokas 2030, een proef met freesia
Winst
Weet men overigens dat zo’n 70% van al het gietwater, uiteindelijk, door het raam naar buiten verdwijnt? Alle wet- en regelgeving heeft het voorzien op de drain, maar wat een tuinder gemiddeld loost is (met uiteraard grote variatie, van 0 tot heel veel) ongeveer 5% van al het water dat hij gebruikt. Of is dat zo? Weer een andere interessante bevinding is namelijk, dat in de praktijk gemiddeld 1,5% van al het gietwater “ergens” blijkt te verdwijnen. Het lekt domweg weg, óók bij nieuwe kassen, óók bij bedrijven die er vast van overtuigd zijn dat er bij hen zelfs geen druppel in de sloot of het grondwater terechtkomt. Vaak zit het in de kleine dingen, één lekkende druppelaar kan het verschil maken tussen schoon en normoverschrijving.
Frans de Vreede van Fiber Filtration en Rob Zwaard van UVAR lichten hun nieuwste technieken op gebied van waterzuivering toe.
15 jaar
De bijeenkomst vond plaats in een party-tent, voor de gelegenheid opgetuigd omdat de WUR nu 15 jaar op deze plek gewasonderzoeken organiseert en begeleidt. Het aantal proeven, waarin steevast de samenwerking met telers en overheden gezocht wordt, is enorm, en over de jaren zouden niet minder dan 75.000 bezoekers zijn ontvangen. Het jubileum werd eerder deze week gevierd met een Kennisevent, waarvan we eerder verslag deden.
Gegeven presentaties kan men hier terugkijken.