Tholen - Sinds april helpt een multifunctionele robot tomaten oogsten in een Westlandse kas. De robot is het resultaat van de samenwerking tussen kassenbouw- en kastechniekbedrijf Certhon en Denso, het Japanse autotechniekbedrijf dat vorig jaar besloot in het bedrijf uit Poeldijk te investeren.
De robot werd eerder al in Japan getest en zit momenteel in de ontwikkelingsfase. Daar worden nadrukkelijk telers bij betrokken. Met de presentatie van de robot en de test in een Westlandse kas is het de bedoeling de nu al goed werkende robot samen met telers verder te finetunen.
Deep learning
Dat aan de robot werd gewerkt, werd vorig jaar al bekend. Toen liet Certhon tijdens GreenTech Live&Online 2020 weten dat er met een robot werd getest. Dat proces werd direct na de minderheids-investering van Denso in Certhon in gang gezet. Gekozen is eerst een robot voor in tomaat te ontwikkelen. De reden hiervoor is dat dit wereldwijd een groot en populair gewas is en er grote telers zijn die hiervoor de benodigde investeringen kunnen doen, zo gaf Edwin Vanlaerhoven, Business Development Director bij Certhon destijds al aan.
De robot luister naar de naam: Certhon Harvest Robot. De robot kan tomaten geheel zelfstandig detecteren, snijden en daarna naar kisten transporteren. Daarbij maakt deep learning-technologie de robot slimmer met elke oogst.
Multifunctioneel
De oogstrobot kan de vruchten detecteren en identificeren welke tomaten klaar zijn om geoogst te worden dankzij geavanceerde vision technologie. De Certhon Harvest Robot beweegt in meerdere richtingen om de optimale positie en route voor de oogst te vinden. Dankzij slimme camera's en verlichting kan de robot dag en nacht oogsten.
In de nabije toekomst kan de oogstrobot ook de opbrengst in kaart brengen en het klimaat en de gezondheid van de planten meten, inclusief de functionaliteit om de plant te beschermen tegen plagen en ziekten.
Telen vereenvoudigen
Edwin zegt hierover: "Om ervoor te zorgen dat de mensen van morgen allemaal te eten hebben, moet de wereld nu met innovatieve en slimme oplossingen komen. Het wegnemen van oncontroleerbare externe factoren zoals weersomstandigheden en plagen en ziekten heeft altijd bovenaan het verlanglijstje van een teler gestaan en voor de tuinbouw was de 20-eeuwse kas die deze bedreigingen tegengaat een grote stap vooruit.
Nu, met drastische veranderingen in klimaat, demografie en arbeidstekorten, is het tijd om het kassysteem aan te passen naar de 21e eeuw. Met dat doel voor ogen is de Certhon Harvest Robot in het leven geroepen. De robot vereenvoudigt het teeltproces, waardoor de mogelijkheid om voedsel te telen voor iedereen toegankelijk wordt. En dit is nog maar het begin!"
Bewegend beeld
Aan de presentatie van de robot, met foto's en bewegend beeld, gingen eerst testen bij teeltbedrijf AgriD in Japan vooraf. Het is de grootse kas van Japan. De kas werd door Certhon in samenwerking met Denso en Asai Nursery Inc. gebouwd en is speciaal ingericht op het gebruik van robots.
Haruhiko Kato, Chief Technical Officer bij Certhon voegt toe: "Elk gewas is uniek en de toestand van de gewassen verandert elke dag. Daarom is het van groot belang dat de robotbeweging zich aanpast aan elke hoogte, richting en groeisnelheid. Door de robot al deze vaardigheden aan te leren, kunnen we de manier van telen echt veranderen."
Doorontwikkelen
De komende tijd wordt gebruikt om de robotbeweging in samenspraak met telers te optimaliseren en klaar voor praktijkintroductie te maken. Wanneer de robot klaar is om echt op de markt gebracht te worden, is nog onduidelijk.
Na tomaat volgen paprika's en komkommers, zo vertelde Edwin vorig jaar al, omdat dit laatste een zeer arbeidsintensief gewas is. "We beginnen in Nederland en Canada, in de regio Leamington, vanwege de aanwezigheid van veel geavanceerde telers daar."
Voor meer informatie:
Edwin Vanlaerhoven
Certhon
[email protected]
www.certhon.com
wwwcerthonharvestrobot.com