De oostelijke Britse kustregio East Anglia zou kunnen worden omgevormd tot een duurzame krachtcentrale voor de teelt van tomaten, watermeloenen en ananassen door warmte uit de diepe ondergrond te halen.
Dat is de boodschap van een geothermisch bedrijf dat op zoek is naar tuinbouwpartners in Norfolk en Suffolk die willen opschalen naar een teelt die het hele jaar door gewassen oplevert, naar het voorbeeld van het succes in Nederland.
Het in Great Yarmouth gevestigde bedrijf CeraPhi Energy zegt dat zijn 'baanbrekende technologie' de voedselproductiecapaciteit van Oost-Engeland zou kunnen transformeren in 'kasdorpen' die worden verwarmd door overvloedige voorraden goedkope, schone warmte uit de aardkorst.
Karl Farrow, algemeen directeur: "Het gebruik van warmte als energie in haar primaire vorm, in plaats van boilers te gebruiken om een brandstof te verbranden en die warmte op te wekken, zou een transformatie teweeg kunnen brengen in de manier waarop we ons voedsel produceren en verwerken.
Waarom liggen er ananassen uit Zuid-Afrika en avocado's uit Mexico in onze winkels, terwijl we die ook zelf zouden kunnen verbouwen? Waarom vliegen we tomaten in?"