Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Energiebehoefte kas hier tot 100 keer lager dan in koudere zones"

Almería wil duurzame kas nóg duurzamer maken

"Dankzij het vermogen van de kassen om warmte-energie van de zon direct op te vangen en zo een optimale teelttemperatuur in de winter te bereiken, kunnen we voor de meer dan 30.000 hectare kasteelt in het zuidoosten van Spanje spreken van een energiebehoefte die tot 100 keer lager is dan die van kassen in koudere zones (bijvoorbeeld in Nederland), waar men vaak moet teruggrijpen naar brandstoffen voor de verwarming", zegt onderzoeker Juan Carlos López Hernández van de Spaanse landbouwkredietinstelling Cajamar.

De expert legt uit dat de kas een teeltsysteem is dat het gebruik van water en energie optimaliseert, waardoor het een kandidaat is voor de toepassing van hernieuwbare bronnen (zon, wind of niet-gefossiliseerde biomassa) met een onbeperkte en duurzame energiebijdrage.

De afgelopen jaren zijn er interessante en veelbelovende ervaringen opgedaan met het gebruik van hernieuwbare energie op verschillende niveaus. Zo was er het Watergy-project, dat een invoersysteem van warmte en koude ontwikkelde en testte in het Experimentele Centrum van Cajamar met behulp van lucht/water warmtewisselaars en waarbij ook water werd teruggewonnen uit condensatie.

López Hernández wijst erop dat dit niet het enige project is rond het gebruik van energie in de intensieve tuinbouw. Andere projecten zoals Inversos, Cenit-Mediodía of Euphoros, in samenwerking met een universiteit of Tecnova, zoeken ook naar mechanismen voor het gebruik van zonnestraling, warmteopslag en innovatieve conditioneringsapparatuur. Ze tonen de waarde aan van hernieuwbare energiesystemen voor de kasteelt en, vooral, ze leveren een bijdrage aan de verbetering van de teelt zelf. 

Bron: lavozdealmeria.com

Publicatiedatum: